Jak se zbavit krys na zahradě?

Krysy jsou nežádoucí návštěvníci naší zahrady, kteří nám mohou způsobit řadu problémů. Nejen, že ničí naše plodiny, ale také přenášejí různé nemoci a znečišťují prostředí. Jak se tedy zbavit těchto škůdců a zajistit si klid a bezpečí na naší zahradě?

jak-se-zbavit-krys-na-zahrade

Prevence je lepší než léčba

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout krysím nájezdům, je zabránit jim, aby se na naší zahradě vůbec usadily. K tomu je potřeba dodržovat několik zásad:

  • Udržujte zahradu čistou a uklizenou: odstraňujte všechny zbytky potravy, kompost, odpadky a další lákadla pro krysy. Pokud máte domácí zvířata, nezanechávejte jejich krmivo na zahradě, ale ukládejte ho do pevných nádob.
  • Zabezpečte všechny možné vchody pro krysy: zkontrolujte, zda nemáte na zahradě žádné díry, skuliny, praskliny nebo jiné mezery, kterými by se krysy mohly dostat. Pokud ano, zacpěte je vhodným materiálem, jako je kovová síť, beton, cihly nebo dřevo.
  • Používejte vhodné oplocení a bariéry: pokud máte na zahradě záhony, skleníky, kompostéry nebo jiné oblasti, které chcete chránit před krysami, obehněte je pevným oplocením, které sahá alespoň 30 cm pod zem a 60 cm nad zem. Můžete také použít elektrické ohradníky nebo ostnatý drát, které krysy odrazí.

banner blog bovram

Jak se zbavit krys, které už jsou na zahradě?

Pokud se vám přesto nepodaří situaci uhlídat a krysy se objeví na vaší zahradě, můžete je vypudit nebo zlikvidovat různými způsoby. Zde jsou některé z nich:

  1. Plašiče krys: jedná se o zařízení, která vydávají zvuky o frekvenci, která je krysám nepříjemná a v důsledku jejich neustálého opakování je krysy zahánějí pryč. Plašiče můžete umístit na strategická místa na zahradě, kde se krysy pohybují. Plašiče jsou bezpečné pro lidi a domácí zvířata, ale mohou být rušivé pro sousedy.
  2. Pasti na krysy: pasti jsou klasickým a účinným způsobem, jak se zbavit krys. Existují různé typy pastí, jako jsou klecové pasti, pružinové pasti, lepové pasti nebo elektrické pasti. Každá past má své výhody a nevýhody, ale obecně platí, že je třeba je umisťovat tam, kde se krysy často vyskytují, například podél zdí, u krmítek, u kompostu nebo u odpadkových košů. Pasti je také třeba pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat. Při manipulaci s pastmi a krysami je nutné dodržovat hygienická opatření a chránit se rukavicemi a rouškou.
  3. Jed na krysy: jed je další možností, jak se zbavit krys, ale je také nejrizikovější. Jed na krysy je chemická látka, která způsobuje krysám smrtelné otravy. Jed se podává formou návnad, které se umisťují na místa, kde se krysy živí. Jed je účinný, ale má také mnoho nevýhod. Jed může být nebezpečný pro lidi, domácí zvířata a jiné živočichy, kteří by jej mohli sníst. Jed může také znečistit půdu a vodu. Jed je také nelidský, protože způsobuje krysám dlouhé a bolestivé umírání. Jed je proto vhodné používat jen jako poslední řešení a vždy s velkou opatrností a podle návodu.

 

Jak se zbavit mrtvých krys?

Pokud se vám podaří krysy zlikvidovat, musíte se ještě zbavit jejich mrtvol. Mrtvé krysy jsou totiž zdrojem zápachu, hmyzu a dalších choroboplodných zárodků. Jak tedy správně nakládat s mrtvými krysami?

  • Nikdy neberte mrtvé krysy holýma rukama: vždy používejte rukavice a roušku a snažte se minimalizovat kontakt s krysami. Pokud je to možné, používejte pinzetu nebo lopatku k jejich zvedání.
  • Mrtvé krysy nevyhazujte do popelnice nebo do kompostu: tím byste mohli ohrozit zdraví a bezpečnost sebe i ostatních. Mrtvé krysy je třeba zlikvidovat odborně a bezpečně. Nejlepší je kontaktovat profesionální deratizační firmu, která se postará o jejich odvoz a likvidaci. Pokud to není možné, můžete se poradit s veterinářem nebo hygienikem, jak postupovat. Některé možnosti jsou například spálení, pohřbení nebo uložení do speciálních kontejnerů.
  • Po manipulaci s mrtvými krysami si důkladně umyjte ruce a oblečení: vydezinfikujte také všechny nástroje, pasti a povrchy, které přišly do styku s krysami. Používejte vhodné dezinfekční prostředky, jako je saponát, chlór nebo lih.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče.

 

Související články:

Zdroje článku:

How to Get Rid of Rats in the Garden - BBC Gardeners' World Magazine | BBC Gardeners World Magazine [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.gardenersworld.com/plants/rats-in-the-garden/

How to Get Rid of Rats in Your Garden — Get Rid of Rats [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.housebeautiful.com/uk/garden/a39488481/how-to-get-rid-of-rats-in-garden/