Jak vypadá potkan?

Potkan, známý také jako Rattus norvegicus, je velký hlodavec, který je běžně rozšířen po celém světě. Jeho původ sahá do Číny a Mongolska, odkud se rozšířil do většiny oblastí světa. Je důležité poznamenat, že potkan, který je často zaměňován s myší, je výrazně větší a robustnější.

jak-vypada-potkan

Vzhled a anatomie

  1. Velikost a tělesná stavba: Dospělý potkan může mít tělo dlouhé až 25 cm s ocasem, který může být stejně dlouhý nebo delší než jeho tělo. Váží obvykle mezi 350 až 500 gramy.
  2. Srst a barva: Potkani mají hustou, hrubou srst, která může být různých barev, včetně hnědé, šedé, nebo černé. Břicho je obvykle světlejší, někdy až bílé.
  3. Hlava a obličej: Mají velkou hlavu s malýma, zaoblenýma ušima a velkými, vystouplými očima. Jejich čenich je špičatý s dlouhými vousy, které jim pomáhají v orientaci v tmě.
  4. Ocas: Ocas je šupinatý a bez srsti, což je jedna z jejich nejcharakterističtějších vlastností.

banner blog bovram

Chování a způsob života

  • Sociální struktura: Potkani jsou vysoce sociální zvířata, která často žijí ve velkých skupinách. Mají složitou sociální hierarchii a komunikují pomocí různých zvuků a pachových signálů.
  • Dieta: Jsou všežravci, kteří jedí širokou škálu potravin včetně semínek, ovoce, zeleniny a občas i malých živočichů nebo odpadků.
  • Přizpůsobivost: Potkani jsou neuvěřitelně přizpůsobiví a dokáží přežít v různých prostředích, od venkovských oblastí po městské aglomerace.
 

Rozmnožování a životní cyklus

  • Rozmnožování: Potkani se rozmnožují celý rok, s vrcholem během jara a podzimu. Samice může mít několik vrhů ročně s 5-12 mláďaty v každém.
  • Růst a Vývoj: Mláďata se rodí slepá a bezsrstá, ale rychle rostou. Dospělosti dosahují přibližně ve věku 3-4 měsíců.

Vztah s lidmi

  • Škůdci a nemoci: Potkani jsou často považováni za škůdce, protože mohou způsobovat škody na plodinách a majetku, a jsou také přenašeči nemocí jako je leptospiróza, hantavirová pulmonární syndrom, a někdy i mor.
  • Domácí chov: Na druhou stranu, některé odrůdy potkanů jsou chovány jako domácí mazlíčci a jsou známé svou přátelskou a inteligentní povahou.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Potkan – Wikipedie [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Potkan