Jak se zbavit potkanů u slepic?

Potkani jsou nežádoucími hosty, kteří mohou ohrozit zdraví a pohodu vašich slepic. Tito škůdci se živí potravou, kterou slepicím připravujete, a mohou také přenášet různé nemoci a parazity. Jak se jich tedy efektivně zbavit a zajistit vašim slepicím klidný a bezpečný život?

jak-se-zbavit-potkanu-u-slepice

Prevence je lepší než léčba

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout problémům s potkany, je zabránit jim v přístupu k vašemu kurníku a výběhu.

Potkani jsou velmi obratní a inteligentní tvorové, kteří dokážou proniknout i do zdánlivě dobře zabezpečených prostor.

Proto je důležité dbát na několik zásad:

  1. Udržujte pořádek a čistotu v okolí kurníku: potkani se rádi skrývají v hromadách nepořádku, kde nacházejí úkryt a potravu. Odstraňte proto všechny nepotřebné věci, které by mohly lákat tyto hlodavce.
  2. Zabezpečte kurník proti průniku potkanů: zkontrolujte, zda v konstrukci kurníku nejsou žádné otvory, kterými by se potkani mohli protáhnout. Pokud ano, zalepte je vhodným materiálem, jako je plech, drátěnka nebo cement. Pokud je to možné, umístěte kurník na nožičky, které ztíží potkanům výstup. Zabezpečte také pletivo kolem výběhu, aby mělo co nejmenší oky a bylo dostatečně pevné.
  3. Zabezpečte kompost a odpadky: potkani se často živí zbytky potravy, které vyhazujete nebo kompostujete. Aby jste jim to znepříjemnili, používejte uzavřené popelnice nebo kompostéry, které potkani nedokážou otevřít. Pravidelně vyvážejte odpadky a kompostujte jen vhodné materiály, jako je tráva, listí nebo zelenina.
  4. Sbírejte snesená vejce: potkani mají rádi i vejce, která slepice snesou. Aby jste jim je nepřenechali, sbírejte je co nejdříve, ideálně několikrát denně. Vejce ukládejte do chladného a suchého místa, kde je potkani nenajdou.

banner blog bovram

 

Jak se zbavit potkanů, kteří už pronikli do kurníku?

Pokud se vám přes vaše preventivní opatření podařilo zjistit, že máte v kurníku nebo výběhu potkany, je třeba rychle jednat.

Potkani se totiž mohou rychle množit a způsobit vážné škody.

Existuje několik způsobů, jak se jich zbavit:

  1. Použijte pasti na potkany: pasti na potkany jsou jedním z nejčastějších a nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit těchto škůdců. Pasti můžete koupit v obchodech se zvířaty nebo si je vyrobit sami. Umístěte na místa, kde jste potkaly zaznamenali, jako jsou stopy, trus nebo hlodané věci. Do pastí vložte návnadu, jako je sýr, maso nebo ořechy. Pravidelně kontrolujte pasti a odstraňujte chycené potkany. Používejte rukavice a dezinfikujte pasti i ruce po každém použití.
  2. Použijte jedy na potkany: jedy na potkany jsou chemické přípravky, které potkany zabíjejí po požití. Můžete koupit v obchodech se zvířaty nebo v lékárnách. Umístěte je na místa, kde jste potkaly zaznamenali, jako jsou stopy, trus nebo ohlodané věci. Musíte chránit před deštěm a sluncem, aby neztratily účinnost. Také doporučujeme je chránit před slepicemi, domácími zvířaty a dětmi, aby je neohrozily. Používejte je s opatrností a dodržujte návod k použití.
  3. Zavolejte odborníky na deratizaci: pokud se vám nepodaří potkany vyhubit vlastními silami, nebo si nejste jisti, jak to udělat správně a bezpečně, můžete zavolat odborníky na deratizaci. Ti vám pomohou s likvidací potkanů a poradí vám, jak předejít jejich dalšímu výskytu. Odborníci na deratizaci mají k dispozici speciální vybavení a znalosti, které jim umožňují efektivně a rychle řešit problém s potkany.

V naší kategorii si také můžete zakoupit kurníky pro slepice nebo krmítka a napáječky.

 

Pár rad na závěr..

Potkani jsou nebezpeční nepřátelé, kteří mohou ohrozit vaše slepice i vás. Aby jste se jich zbavili, je třeba dodržovat několik pravidel prevence a v případě potřeby použít vhodné metody likvidace.

Pokud si nejste jisti, jak postupovat, nebojte se obrátit na odborníky, kteří vám rádi pomohou. Vaše slepice vám to jistě odvděčí zdravím a snáškou.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Rat's in the coop? here's what you need to do - Dine a Chook [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/rats-in-the-coop-heres-what-you-need-to-do/

Getting rid of rats from your chicken coop: a complete guide. [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/getting-rid-of-rats.html

The Ultimate Guide to Chickens and Rats - ChickenGuard [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.chickenguard.com/the-ultimate-guide-to-keeping-rats-away-from-your-chicken-coop/