Jak vysoko mají být hřady v kurníku?

V každém kurníku jsou hřady klíčovým prvkem, který zajišťuje pohodlí a zdraví našich slepic. Ale víte, jak vysoko by měly být umístěny, aby byly pro slepice nejen bezpečné? Tento článek se zaměří na odhalení tajemství ideální výšky hřad, berouc v úvahu různé faktory, jako jsou plemeno slepic, velikost kurníku a zdravotní aspekty. Náležité umístění hřad je zásadní nejen pro noční pohodlí slepic, ale také pro jejich celkové zdraví a chování. Pojďme se tedy ponořit do světa chovu drůbeže a zjistit, jak můžeme našim pernatým společníkům poskytnout ten nejlepší možný domov.

jak-vysoko-maji-byt-hrady-v-kurniku

Co jsou hřady a jakou mají roli v kurníku?

Chov slepic je uměním, které spočívá v poskytování optimálních podmínek pro jejich zdraví a pohodu.

Jedním ze základních prvků, který by neměl chybět v žádném kurníku, jsou hřady.

Definice a funkce hřadu

Hřady jsou základním prvkem každého kurníku. Jedná se o vodorovné tyče nebo prkna, které jsou umístěny ve výšce a slouží slepicím k odpočinku a spánku.

Tyto tyče by měly být dostatečně pevné a umístěné tak, aby slepice měly dostatek prostoru sedět a vstávat bez obtíží.

Funkce hřad v kurníku je mnohostranná. Nejdůležitější je, že poskytují slepicím bezpečné a pohodlné místo pro nocleh.

Slepice instinktivně hledají místo, kde mohou přes noc odpočívat ve vyvýšené poloze, což je důležité pro jejich pocit bezpečí.

Hřady také napomáhají udržovat zdraví slepic tím, že jim umožňují držet se dál od podlahy kurníku, kde se mohou nacházet paraziti a vlhkost.

banner blog bovram

Význam hřadu pro přirozené chování slepice

Hřady hrají klíčovou roli v napodobování přirozeného chování slepic. Ve volné přírodě slepice tráví noc ve stromech nebo na jiných vyvýšených místech, aby se vyhnuly predátorům. Tím, že poskytujeme slepicím hřady, dáváme jim možnost napodobit toto přirozené chování.

Navíc, hřady podporují hierarchii v hejnu. Slepice si často vybírají určitá místa na hřadě podle svého postavení ve skupině, což pomáhá udržovat pořádek a snižovat konflikty. Tento aspekt sociální interakce je pro slepice nesmírně důležitý.

 

Jaké faktory ovlivňují výšku hřad?

Chov slepic je populární činnost, která si získává stále více příznivců, ať už pro produkci vajec, masa nebo jen pro radost z pečování o tyto ptáky. Jedním z klíčových aspektů správného chovu je zajištění adekvátních hřad pro slepice. Zaměříme na faktory, které ovlivňují optimální výšku hřad v kurníku.

1) Velikost a plemeno slepic

Jedním z nejdůležitějších faktorů při určování výšky hřad je velikost a plemeno slepic. Různá plemena mají různé fyzické schopnosti a potřeby. Například, těžší plemena, jako jsou Orpington nebo Plymouth Rock, mohou mít problémy s vysokými hřadami kvůli své hmotnosti. Pro tato plemena by měly být hřady umístěny nižší, obvykle ne výše než 60 cm nad zemí.

Na druhou stranu, lehčí a obratnější plemena, jako jsou Leghorn nebo Araucana, mohou bez problémů využívat hřady ve vyšších polohách, až do výšky 90 cm nebo více. Je důležité brát v úvahu také to, zda jsou ve stádě slepice různých plemen a velikostí, a v tom případě zvolit kompromisní řešení.

2) Velikost a konstrukce kurníku

Dalším klíčovým faktorem je samotný kurník. Jeho velikost a konstrukce mají přímý vliv na to, jak vysoko můžete hřady umístit. Ve větších kurnících s vysokými stropy můžete umístit hřady výše, zatímco v menších kurnících s nižšími stropy budete muset hřady umístit nižší.

Je důležité zajistit, aby bylo mezi hřadami a stropem dostatek místa pro slepice, aby mohly bez problémů vzlétnout na hřady a zase slezly dolů. Zároveň je potřeba myslet na dostatečný prostor pod hřadami pro čištění a případnou péči o slepice.

3) Zdravotní aspekty – prevence nemocí a zranění

Správná výška hřad má také vliv na zdraví slepic. Příliš vysoké hřady mohou způsobit zranění, zejména pokud slepice při seskoku špatně dopadnou. Naopak příliš nízké hřady neumožňují slepicím dostatečně se rozprostřít a odpočívat, což může vést k stresu a zdravotním problémům.

Kromě toho je důležité udržovat hřady v čistotě, aby se předešlo šíření parazitů a nemocí. Hřady by měly být vyrobeny z materiálů, které jsou snadno čistitelné a odolné vůči parazitům, jako je například hladké dřevo.

 

Jaká je doporučená výška hřad?

Hřady nejenže poskytují slepicím místo pro odpočinek, ale jsou také důležité pro jejich pohodu a zdraví. Podíváme na doporučené výšky hřad pro různá plemena slepic a jak je přizpůsobit věku a fyzické kondici těchto ptáků.

Obecné doporučení pro různá plemena

1) Malá a střední plemena

Pro malá a střední plemena slepic, jako jsou například Leghorn nebo Rhode Island Red, je ideální umístit hřady ve výšce 60 až 90 cm nad zemí. Tato výška umožňuje slepicím snadno vylézt na hřady bez rizika zranění.

2) Velká plemena

Pro větší plemena, jako jsou Orpington nebo Jersey Giant, by měly být hřady umístěny nižší, ideálně mezi 45 a 60 cm nad zemí. Větší slepice mají těžší tělo, a proto může být pro ně obtížnější vylézt na vyšší hřady a mohou se snadněji zranit při skákání dolů.

3) Slepice s omezenou mobilitou

Pro slepice, které mají problémy s pohybem nebo jsou starší, je nejlepší umístit hřady co nejnižší, ideálně jen několik centimetrů nad zemí. To jim umožní snadný přístup a minimalizuje riziko zranění.

banner blog bovram

Přizpůsobení výšky hřad

1) Věk slepic

Mladé slepice a kuřata vyžadují nižší hřady, aby se naučily vylézat a slézat, aniž by riskovaly zranění. Jak slepice rostou, můžete postupně zvyšovat výšku hřad, aby odpovídala jejich rostoucím schopnostem.

2) Fyzická kondice

Slepice, které jsou nemocné, zraněné nebo v rekonvalescenci, by měly mít přístup k nižším hřadům. Je důležité pravidelně sledovat zdravotní stav vašich slepic a přizpůsobit výšku hřad tak, aby odpovídala jejich aktuálním potřebám.

 

Tipy pro stavbu hřad

Správný výběr materiálů, design a umístění hřad mohou mít velký vliv na zdraví a pohodu vašich slepic.

Podíváme na praktické tipy, jak postavit hřady, které budou pro vaše slepice ideální.

Výběr materiálů a design hřad

Materiály: Ideální materiál pro hřady je přírodní dřevo, které je odolné a zároveň poskytuje slepicím dobrý úchop. Použijte nejlépe borovici, smrk nebo cedr. Dbejte na to, aby dřevo nebylo ošetřeno chemikáliemi, které by mohly slepicím škodit.

Design: Hřady by měly být dostatečně široké, aby slepice mohly na nich pohodlně sedět a zároveň se uchopit oběma nohama. Optimální šířka je asi 5 cm. Hřady by měly být rovné a bez ostrých hran, aby nedocházelo k poškození nohou slepic.

Bezpečné umístění hřad v kurníku

Výška: Výška hřad by měla být taková, aby slepice mohly snadno vylézt a zároveň se cítily v bezpečí. Obvykle se doporučuje výška mezi 60 a 90 cm nad zemí.

Pozice: Hřady umístěte daleko od dveří a průvanů, ale blízko ke vchodu do kurníku pro snadnou kontrolu. Měly by být také dostatečně daleko od stěn, aby slepice měly dostatek prostoru pro rozlet při vstávání na hřad nebo slézání z něj.

Víceúrovňový systém: Pokud máte více slepic, můžete zvážit vytvoření víceúrovňových hřad. Ujistěte se, že jsou umístěny ve vhodných rozestupech, aby slepice neměly problém přecházet z jedné úrovně na druhou.

Příklady úspěšných konstrukcí hřad

  1. Klasický jednoduchý hřad: Dlouhá rovná tyč umístěná vodorovně v kurníku. Ideální pro malé počty slepic.

  2. Víceúrovňový hřad: Různé úrovně hřad umístěné nad sebou s dostatečným mezistupňovým prostorem. Vhodné pro větší počty slepic.

  3. Hřad ve tvaru „L“: Tento design poskytuje více prostoru a je vhodný pro kurníky s omezeným prostorem.

  4. Skládací hřady: Skvělá volba pro menší kurníky nebo pro případy, kdy potřebujete hřady snadno uklidit.

 

Běžné problémy s hřady v kurníku

Mezi ty nejběžnější patří nedostatek místa na hřadě a agresivní chování slepic. Podíváme na tyto problémy a nabídneme praktické rady, jak je řešit.

1) Nedostatek místa na hřadě

Slepice potřebují dostatek prostoru na hřadě pro odpočinek a spánek. Pokud je hřad přeplněný, může to vést k stresu, zraněním a narušení hierarchie ve stádu.

Řešení

  • Rozšíření hřadu: Zvětšení délky hřadu může pomoci zajistit, že každá slepice má dostatek místa.
  • Přidání další úrovně: V případě dostatečné výšky kurníku můžete přidat další úroveň hřadů.
  • Redukce počtu slepic: V extrémních případech může být nutné snížit počet slepic v kurníku.

2) Agresivní chování

Agresivní chování, jako je škubání peří nebo napadání slabších slepic, může být známkou stresu, nemoci nebo nespokojenosti s prostředím.

Řešení

  • Zlepšení prostředí: Zajištění dostatku místa, hraček a aktivit pro slepice může snížit agresi.
  • Rozdělení stáda: Ve vážnějších případech může být nutné agresivní slepice izolovat.
  • Veterinární péče: Někdy může být agresivní chování spojeno s nemocí, takže konzultace s veterinářem je důležitá.

banner blog bovram

3) Péče a údržba hřad

Čištění

  • Pravidelné čištění: Hřady je třeba pravidelně čistit, aby se předešlo šíření nemocí.
  • Dezinfekce: Použití bezpečných dezinfekčních prostředků může pomoci eliminovat bakterie a parazity.

4) Kontrola a opravy

  • Pravidelné kontroly: Hřady je třeba pravidelně kontrolovat na poškození nebo opotřebení.
  • Opravy: Poškozené části je třeba ihned opravit nebo vyměnit, aby se předešlo zranění slepic.

 

 

Zdroje článku:

Everything You Need to Know About Chicken Roosting Bars - Backyard Poultry [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://backyardpoultry.iamcountryside.com/coops/chicken-roosting-bars/

Chicken Roosts: Sleep, Perches & Dimensions | Chicken Fans [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.chickenfans.com/chicken-roosts-sleep-perches-dimensions/

Chicken Roosts For Your Coop - The Best Size, Shape, Material And More [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://coopdesignplans.com/chicken-roost/