Jak postavit kurník pro slepice?

Stavba ideálního kurníku pro vaše slepice je mnohem více než jen konstrukční výzva. Je to základ pro zajištění zdravého a šťastného života vašich slepic. Kurník slouží nejen jako útočiště před nepříznivým počasím a predátory, ale také jako domov, kde se vaše slepice mohou cítit bezpečně a pohodlně. V tomto článku vás provedeme krok za krokem procesem plánování, designu a stavby kurníku, který bude splňovat všechny potřeby vašich slepic. Od výběru správného místa, přes bezpečnostní opatření, až po interiérové vybavení, získáte ucelený průvodce, jak postavit kurník, který bude nejen funkční, ale také esteticky příjemný.

jak-postavit-kurnik-pro-slepice

Plánování a příprava

Předtím, než začnete stavět kurník, je důležité důkladně plánovat a připravit se. Provedeme vás klíčovými kroky: výběrem vhodného místa pro kurník, stanovením správné velikosti na základě počtu slepic, a přehledem potřebných materiálů a nástrojů.

Výběr vhodného místa pro kurník

  1. Dostatek světla a stínu: Vyberte místo, kde bude kurník dostávat přirozené světlo, ale zároveň poskytne stín v teplých dnech.

  2. Ochrana před nepříznivým počasím: Umístěte kurník tak, aby byl chráněný před silnými větry a přívalovým deštěm. Ideálně by měl být orientován tak, aby hlavní strana byla směrem k jihu.

  3. Snadný přístup: Ujistěte se, že k místu kurníku je snadný přístup pro každodenní péči, čištění a údržbu.

  4. Vzdálenost od domu: Kurník by měl být dostatečně daleko od vašeho domu, aby byl redukován hluk a zápach, ale zároveň dostatečně blízko pro pohodlnou péči.

Stanovení velikosti kurníku na základě počtu slepic

  1. Prostor na slepici: Každá slepice potřebuje přibližně 0,4 až 0,5 metrů čtverečních prostoru uvnitř kurníku. Přidejte dodatečný prostor pro hřad a snášecí hnízda.

  2. Výběh: Prostorný výběh je důležitý pro zdraví slepic. Doporučuje se poskytnout minimálně 1,5 metru čtverečních prostoru na slepici ve výběhu.

  3. Flexibilita: Při plánování velikosti kurníku zvažte možnost budoucí expanze, pokud se rozhodnete chovat více slepic.

banner blog bovram

Získání potřebných materiálů a nástrojů

  1. Materiály: Vytvořte seznam potřebných materiálů, jako jsou dřevo, izolační materiály, střešní krytina, sítě proti škůdcům, a zámky.

  2. Nástroje: Ujistěte se, že máte všechny potřebné nástroje, jako jsou pilky, kladivo, vrtačka, hřebíky, a šrouby.

  3. Plány a návody: Zvažte použití předem připravených plánů nebo návodů pro stavbu kurníku, které mohou ulehčit celý proces.

 

Design kurníku

Design kurníku je klíčovým faktorem, který ovlivňuje nejen pohodlí a zdraví vašich slepic, ale také usnadňuje jejich péči a údržbu. Výběr správného designu kurníku závisí na mnoha aspektech, včetně počtu slepic, dostupného prostoru a vašich osobních preferencí. Prozkoumáme různé typy kurníků a jejich výhody, stejně jako klíčové prvky designu, které by měly být zohledněny.

Různé typy kurníků a jejich výhody

  1. Tradiční stacionární kurník: Tento typ kurníku je pevně postaven na jednom místě a je ideální pro ty, kdo mají dostatek prostoru. Nabízí vysokou stabilitu a možnost individuálního designu.

  2. Přenosný kurník: Tyto kurníky lze snadno přemístit po dvorku, což umožňuje slepicím přístup k čerstvé trávě a snižuje riziko parazitů. Jsou ideální pro menší počet slepic.

  3. Kurník s otevřenou ohradou: Tento design umožňuje slepicím volný pohyb mezi kurníkem a ohradou, což je ideální pro jejich přirozené chování, jako je hrabání.

Důležité prvky designu

  1. Prostor pro spaní: Kurník by měl mít dostatečný prostor pro spaní pro každou slepici. Ideální je poskytnout hřad, který umožňuje slepicím spát nad zemí a cítit se v bezpečí.

  2. Hřad: Hřady by měly být umístěny ve výšce, která umožní slepicím snadný přístup, a zároveň poskytovat dostatek prostoru nad hlavou.

  3. Krmítko a napáječka: Ty by měly být umístěny tak, aby byly snadno přístupné pro slepice a zároveň chráněné před znečištěním. Zajištění čisté vody a pravidelného přísunu krmiva je nezbytné.

Zohlednění přístupu k čistění a údržbě

  1. Snadný přístup: Design by měl umožňovat snadný přístup pro čištění a údržbu, což pomáhá udržovat kurník v hygienickém stavu a zabraňuje šíření chorob.

  2. Odstranitelná podestýlka: Možnost snadno vyměnit podestýlku a čistit podlahu je nezbytná pro udržení čistého a zdravého prostředí.

  3. Větrání: Dobré větrání je klíčové pro odvádění vlhkosti a amoniaku, což je důležité pro zdraví slepic.

slepice

Základy stavby kurníku. Co je potřeba?

Provedeme vás základními kroky stavby kurníku, od základů a rámu až po výběr materiálů pro dlouhodobou trvanlivost.

Krok za krokem proces stavby základů a rámu kurníku

  1. Vymezení místa

    • Nejprve vyberte místo pro kurník. Mělo by být suché, dobře větrané a chráněné před přímým sluncem a větrem.
    • Vyhloubte základy. Hloubka by měla být dostatečná, aby zabránila pronikání mrazu a predátorů.
  2. Budování základové desky

    • Pokud je to možné, použijte betonovou desku, která poskytne stabilní a trvanlivý základ.
    • Zajistěte, aby základová deska měla mírný sklon pro odvodnění.
  3. Konstrukce rámu

    • Po ztuhnutí betonu začněte s konstrukcí dřevěného rámu. Použijte odolné dřevo jako je cedr nebo borovice, které bylo ošetřeno proti vlhkosti a hnilobě.
    • Postavte rámy pro stěny a střechu. Při sestavování použijte kvalitní spojovací materiál.
  4. Výztuž

    • Přidejte výztuže pro zvýšení stability konstrukce.
    • Zajistěte, aby byl rám dostatečně pevný na to, aby unesl střešní krytinu a odolal nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Výběr vhodných materiálů pro dlouhodobou životnost

  1. Materiály pro rám a konstrukci

    • Vyberte dřevo ošetřené proti škůdcům a hnilobě. Toto ošetření prodlouží životnost dřeva a chrání je před vnějšími vlivy.
    • Uvažte použití recyklovaného materiálu pro ekologičtější přístup.
  2. Izolace a vnitřní obklady

    • Pro izolaci použijte materiály, které jsou odolné vůči vlhkosti a pomáhají udržet stabilní teplotu uvnitř kurníku.
    • Vnitřní obklady by měly být snadno čistitelné a odolné proti poškrábání od slepic.
  3. Střešní materiál

    • Pro střechu použijte materiály, které efektivně odolávají dešti, sněhu a větru.
    • Zvažte použití lehkých kovových nebo plastových panelů pro snadnou instalaci a údržbu.
  4. Dveře a okna

    • Zvolte pevné a bezpečné materiály pro dveře a okna, které chrání před predátory a umožňují dostatečnou ventilaci.

banner blog bovram

 

Střecha a stěny kurníku

Střecha a stěny kurníku hrají klíčovou roli v ochraně vašich slepic před nepříznivým počasím a zajištění jejich pohody. Správně postavené a izolované stěny a střecha nejenže chrání slepice před deštěm, větrem a extrémními teplotami, ale také přispívají k dobrému větrání a osvětlení uvnitř kurníku. Podíváme na to, jak postavit a izolovat střechu a stěny kurníku, a zdůrazníme význam dostatečného větrání a osvětlení.

Jak postavit střechu a stěny

  1. Výběr materiálů:

    • Pro stěny i střechu jsou ideální odolné materiály jako jsou dřevěné desky, plech nebo střešní tašky.
    • Ujistěte se, že materiál je odolný vůči povětrnostním podmínkám a má dlouhou životnost.
  2. Konstrukce rámu:

    • Stavba pevného rámu je nezbytná. Použijte kvalitní dřevo a zvažte použití ošetření proti hnilobě a škůdcům.
    • Střecha by měla mít mírný sklon, aby se snadno odbourávala voda.
  3. Izolace:

    • Izolace je klíčová k udržení tepla v zimě a chladu v létě. Použijte izolační materiály jako je minerální vlna nebo pěnový polystyren.
    • Nezapomeňte na voděodolnou vrstvu, aby se zabránilo vnikání vlhkosti.

Význam dostatečného větrání a osvětlení

  1. Větrání:

    • Dobré větrání je zásadní pro odvádění vlhkého vzduchu a zajištění čerstvého vzduchu pro slepice.
    • Instalujte větrací otvory na strategických místech, ideálně na opačných stranách kurníku pro křížovou ventilaci.
  2. Osvětlení:

    • Přirozené světlo je pro slepice důležité. Zvažte instalaci průhledných panelů nebo oken.
    • V zimních měsících, kdy je méně denního světla, můžete přidat umělé osvětlení, ale s opatrností, aby nedošlo k přehřívání.
 

Opatření proti predátorům

Kurník není jen domovem pro vaše slepice, ale také potenciálním cílem pro různé predátory a škůdce. Ochrana vašich slepic před těmito hrozbami je klíčová pro jejich zdraví a bezpečnost.

Zaměříme se na efektivní opatření, která můžete přijmout, včetně instalace bezpečných zámků, automatických dvířek a ochranných sítí, aby váš kurník zůstal bezpečným útočištěm.

Instalace bezpečných zámků

  1. Výběr zámků: Vyberte robustní a odolné zámky, které odolají pokusům o otevření jak ze strany lidí, tak zvířat. Zvažte použití zámků s klíčem nebo kombinačních zámků pro další úroveň zabezpečení.

  2. Umístění zámků: Zámky by měly být umístěny na všech vstupních dveřích a oknech kurníku. Ujistěte se, že jsou umístěny mimo dosah predátorů, jako jsou lišky nebo kojoti.

Automatická dvířka

  1. Výhody automatických dvířek: Automatická dvířka se otevírají a zavírají v nastavený čas nebo v reakci na světlo, což zajišťuje, že vaše slepice jsou bezpečně uzamčeny během noci.

  2. Výběr a instalace: Při výběru automatických dvířek se ujistěte, že jsou odolná vůči počasí a mají záložní zdroj energie. Instalace by měla být provedena tak, aby nebylo možné dvířka otevřít násilím.

Můžete si také zakoupit automatická dvířka s časovačem.

Ochranné sítě

  1. Výběr sítí: Ochranné sítě by měly být dostatečně pevné, aby odolaly dravcům létajícím i lezoucím. Kvalitní síťovina z nerezové oceli nebo pevného plastu může být ideální volbou.

  2. Pokrytí ohrady: Sítě by měly pokrývat celou ohradu, včetně střechy. To zabraňuje predátorům, jako jsou sovy nebo jestřábi, v proniknutí dovnitř.

 

Umístění krmítek a hnízd

Správné umístění hřadů, hnízd a krmítek v kurníku je klíčové pro zajištění zdraví, pohodlí a efektivní chov slepic. Řekneme vám, jak optimálně rozmístit tyto základní prvky v kurníku, aby se zajistilo nejen pohodlí pro slepice, ale i snadná údržba a efektivní využití prostoru.

Umístění hřadů

  1. Výška a rozmístění: Hřady by měly být umístěny v různých výškách, aby slepice mohly vybírat podle preferencí. Nejvyšší bod by neměl být příliš blízko stropu, aby slepice měly dostatek prostoru nad hlavou.

  2. Materiál a tvar: Použijte robustní materiál, jako je dřevo, které je příjemné pro slepičí nohy. Hřady by měly mít zaoblené hrany pro pohodlnější úchop.

  3. Dostatečný prostor: Zajistěte dostatek místa na hřadu pro všechny slepice, obvykle se počítá alespoň 20-30 cm prostoru na slepici.

banner blog bovram

Umístění hnízd

  1. Tichá a klidná oblast: Hnízda by měla být umístěna v klidnější části kurníku, daleko od hluku a pohybu, což napomáhá slepicím cítit se v hnízdě bezpečně.

  2. Výška a přístupnost: Hnízda by neměla být umístěna příliš vysoko, aby snadno dostupná pro všechny slepice. Ideální je umístění ve výšce přibližně 1 až 2 metry od podlahy.

  3. Dostatek hnízd: Počítejte s alespoň jedním hnízdem na 4-5 slepic. Každé hnízdo by mělo být dostatečně velké, aby se do něj slepice pohodlně vešla a měla soukromí.

Umístění krmítek a napáječek

  1. Dostupné a čisté oblasti: Krmítka a napáječky by měly být umístěny v místech, kde jsou snadno dostupné pro všechny slepice, ale zároveň mimo oblasti, kde by mohly být kontaminovány výkaly.

  2. Ochrana před plýtváním: Umístění krmítek a napáječek by mělo zabránit plýtvání krmivem a vodou. Například krmítka s automatickým dávkováním mohou být užitečná.

  3. Výška a stabilita: Krmítka a napáječky by měly být umístěny ve výšce, která je pohodlná pro slepice a zároveň stabilní, aby se předešlo převrácení.

Stavení výběhu pro slepice

Ohrada poskytuje slepicím prostor pro přirozené chování, jako je škrábání, koupání v prachu a hledání potravy. Zaměříme se na klíčové aspekty stavby a zabezpečení ohrady, aby vaše slepice byly bezpečné a zdravé.

banner blog bovram

Stavba ohrady pro denní výběh slepice

  1. Výběr místa: Vyberte místo, které je dobře odvodněné a nabízí jak slunečné místo, tak stín. Důležitý je také přístup k vodě a krmivu.

  2. Velikost ohrady: Velikost ohrady by měla odpovídat počtu slepic, které máte. Obecně platí, že každá slepice potřebuje minimálně 1,5 až 2 metry čtvereční prostoru.

  3. Materiály pro oplocení: Použijte pevný drátěný plot, který zabrání proniknutí škůdců a predátorů. Výška plotu by měla být minimálně 1,5 metru, aby slepice nemohly přeletět.

  4. Bezpečnostní opatření na zemi: Zajistěte, že na spodní hraně plotu nebude mezi drátem a zemí mezera. Zahrabání plotu do hloubky několika centimetrů je efektivní způsob, jak zabránit proniknutí škůdců.

Jak zabezpečit ohradu proti dravcům?

  1. Pokrytí z vrchu: Dravci, jako jsou sokoli nebo jestřábi, mohou představovat hrozbu pro slepice. Pokrytí ohrady sítí nebo jemným drátěným pletivem může představovat efektivní obranu.

  2. Pevné zajištění vrat a bran: Ujistěte se, že všechny vstupy do ohrady jsou pevné a mají bezpečnostní zámky. To zabrání predátorům ve vniknutí dovnitř.

  3. Noční bezpečnost: V noci by slepice měly být bezpečně uzamčeny ve kurníku, aby byly chráněny před nočními predátory.

  4. Pravidelné kontroly: Pravidelně kontrolujte plot a ohradu na případné slabiny nebo poškození, které by mohly predátoři využít k proniknutí dovnitř.

banner blog bovram

TIP na čtení:

Zdroje článku

403 Forbidden [online]. [cit. 24. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.almanac.com/raising-chickens-101-how-build-chicken-coop

13 Free Chicken Coop Plans You Can DIY This Weekend [online]. [cit. 24. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thespruce.com/free-chicken-coop-plans-1357113

48 DIY Chicken Coops - Chicken Coop Plans You Can Build [online]. [cit. 24. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.countryliving.com/diy-crafts/g2452/diy-chicken-coops/

Beginner's guide to building your first chicken coop | The Poultry Site [online]. [cit. 24. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.thepoultrysite.com/articles/beginners-guide-to-building-your-first-chicken-coop

Backyard Chicken Coop (Our Easy Strong DIY Build) - Whole Made Living [online]. [cit. 24. 11. 2023]. Dostupné z: https://wholemadeliving.com/backyard-chicken-coop-easy-strong-diy-build/

Víte že, Bovram.cz se zabývá prodejem nářadí nejen pro zemědělství, ale také pro dílnu, pěstitelství a chov zvířat?