Jak vzniká vejce ve slepici?

Vejce je jedním z nejúžasnějších přírodních úkazů, a proces jejich vzniku u slepic je přímo fascinující. Přestože je tento jev běžný a známý, mnoho z nás si neuvědomuje, jak složitý a zajímavý může být jeho vývoj. V tomto článku se ponoříme do tajemného světa slepičího reprodukčního systému, který zahrnuje nejen záhadu jediného funkčního vaječníku, ale i cestu, kterou vejce urazí od vzniku žloutku až po jeho vylíhnutí. Připravte se na objevování zázraků přírody skrytých v každodenním životě naší pernaté společnice, slepice.

jak-vznika-vejce-ve-slepici

Jak vzniká vejce ve slepici? 

Vejce u slepice se vyvíjí v procesu, který je skutečně pozoruhodný. Slepice má reprodukční systém skládající se ze dvou hlavních částí: vaječníku a vejcovodu. Mladá slepice, označovaná jako pullet, začíná život se dvěma vaječníky, ale jak dospívá, pravý vaječník zůstává nevyvinutý a plně funkční se stává pouze levý vaječník.

Vejce se začíná formovat během ovulace, kdy se ve vaječníku slepice tvoří žloutek, který je v tomto bodě vývoje. Po vytvoření je uvolněn do vejcovodu. Pokud má slepice přístup k samci a došlo k páření, vejce bude oplodněno právě v vejcovodu.

banner blog bovram

Ve vejcovodu poté dochází k přidání žloutku k folikulu obsahujícímu ženský genetický materiál. Když žloutek dosáhne správné velikosti, je ovulací uvolněn z vaječníku​. Pokud je vejce oplodněno, germální disk na žloutku - bílý bod viditelný pouhým okem - se začne dělit na stále více a více buněk, které nakonec vytvoří kuře, jež se vylíhne.

Další etapy vývoje vejce zahrnují obalení žloutku vrstvami bílku a ochrannými membránami, uzavření do skořápky a pokrytí rychleschnoucím ochranným filmem​. Skořápka vejce se tvoří z kalcitu, formy uhličitanu vápenatého, který se skládá do sloupků na membráně okolo vejce, a tyto sloupky pak tvoří skořápku.

Celý tento proces trvá přibližně 24 až 26 hodin pro každé jednotlivé vejce. Jak vyrobit kurník pro slepice?

TIPY na čtení:

Zdroje článku:

Understand How Eggs Are Formed layer by layer - Star Milling Co. [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://starmilling.com/how-eggs-are-formed/

How Do Chickens Make Eggs? - Australian Eggs [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.australianeggs.org.au/farming/how-chickens-make-eggs

How Do Chickens Lay Eggs| Purina Animal Nutrition [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.purinamills.com/chicken-feed/education/detail/how-do-chickens-lay-eggs-understanding-your-egg-laying-chickens