Jaká je doba líhnutí kuřat?

Líhnutí kuřat je fascinující proces, během kterého se z klasického kuřecího vajíčka vyvine malé kuře. Pro většinu druhů domácích slepic je doba líhnutí relativně konzistentní, ale existují různé faktory, které mohou tento časový rámec ovlivnit. V tomto článku se podíváme na základní dobu líhnutí kuřat, co může tento proces ovlivnit a jak optimalizovat podmínky pro úspěšné líhnutí.

Jaka-je-doba-lihnuti-kurat

Základní doba líhnutí

Doba líhnutí kuřat se vztahuje k období, po které se z vajíčka vyvine a vylíhne kuře. Je to kritický čas v životním cyklu kuřete, během kterého probíhá rychlý vývoj embrya až po narození malého ptáčka.

Pro většinu plemenných slepic, které chováme v domácnostech nebo na farmách, je standardní doba líhnutí přibližně 21 dní.

Fáze líhnutí

  1. Dny 1-4: Embryo se začíná vyvíjet. Začínají se formovat orgány a začíná cirkulovat krev.
  2. Dny 5-7: Embryo pokračuje ve svém rychlém růstu. V tuto chvíli je již možné prosvěcováním vajíčka identifikovat vývoj embrya.
  3. Dny 8-14: Křídla, nohy a další části těla se začínají formovat a zřetelně vyvíjet. Kuře také začíná vytvářet peří.
  4. Dny 15-18: Kuře se připravuje na "výstup" ven. V tuto chvíli je kuře téměř plně vyvinuto a připravuje se na líhnutí.
  5. Dny 19-21: Začíná proces vylíhnutí. Začne si razit cestu ven z vajíčka, což může trvat několik hodin.

banner blog bovram

Významy teploty a vlhkosti

  • Aby byl proces líhnutí úspěšný, je kritické udržovat správnou teplotu a vlhkost v inkubátoru. Ideální teplota pro většinu slepičích vajíček je 37,5°C. Pokud je teplota příliš vysoká nebo nízká, může to kuře poškodit nebo dokonce zabít.
  • Vlhkost by měla být udržována v rozmezí 40-50% pro většinu inkubačního období a zvýšena na 60-65% v posledních dnech před vylíhnutím.

V naší nabídce si také můžete zakoupit líhně na křepelky nebo líhně pro husy.

 

Jaké faktory mohou ovlivnit líhnutí?

1. Teplota

  • Optimální teplota: Pro většinu druhů slepic je ideální teplota v rozmezí 37,2–37,8 °C. Pokud je teplota příliš vysoká nebo nízká, může to negativně ovlivnit vývoj embrya.
  • Konstantní teplota: Důležité je udržovat teplotu co nejkonstantnější. Pokud je teplota nestabilní, může to vést k deformitám nebo úmrtnosti embryí.

2. Vlhkost

  • Optimální vlhkost: Během většiny inkubačního období by měla být vlhkost mezi 40-50%. V posledních dnech inkubace je vhodné zvýšit vlhkost na 60-65%, což pomáhá kuřatům snáze prolomit skořápku.
  • Vysoká vs. nízká vlhkost: Příliš vysoká vlhkost může způsobit, že kuřata se utopí ve vývojovém měchýři, zatímco příliš nízká vlhkost může způsobit, že kuřata mají potíže s proražením skořápky.

3. Otočení vajíček

  • Důležitost: Otočení vajíček zabraňuje tomu, aby se embryo přilnulo k vnitřní straně skořápky a umožňuje rovnoměrné rozložení tepla.
  • Frekvence: Doporučuje se otáčet vajíčka alespoň 3-5x denně. Některé moderní inkubátory to dělají automaticky.

4. Kvalita vajíček

  • Věk vajíčka: Čerstvá vajíčka mají větší pravděpodobnost úspěšného líhnutí. Po 10 dnech se pravděpodobnost úspěchu výrazně snižuje.
  • Skladování: Vajíčka by měla být skladována při teplotě okolo 12–15°C a relativní vlhkosti kolem 75%. Příliš dlouhé skladování nebo skladování při nesprávné teplotě může snížit šance na úspěšné líhnutí.
 

5. Genetika a zdraví mateřského ptáka

  • Výživa: Pokud matka nedisponuje vhodnou výživou, může to ovlivnit kvalitu vajíček a tím i úspěšnost líhnutí.
  • Věk: Starší slepice mohou snášet vajíčka s nižší pravděpodobností úspěšného líhnutí než mladší slepice.

6. Čistota a hygiena

  • Kontaminace: Vajíčka kontaminovaná bakteriemi nebo plísněmi mohou mít nižší šance na úspěšné líhnutí a mohou také představovat riziko pro ostatní vajíčka v inkubátoru.
  • Čistota inkubátoru: Pravidelné čištění a dezinfekce inkubátoru je nezbytné k minimalizaci rizika infekce.

Pokud si chcete doma sestavit vlastní líheň, můžete navštívit naší sekcí náhradních dílů pro líhně. Mezi neprodávanější patří digitální teploměr do líhně s vlhkoměrem.

jak-na-lihnuti-kurat-v-lihni_1

Jak optimalizovat nejlepí podmínky pro líhnutí?

Pokud chcete dosáhnout co nejlepších výsledků při líhnutí kuřat, měli byste se řídit následujícími doporučeními:

  • Používejte kvalitní inkubátor, který může udržovat konstantní teplotu a vlhkost.
  • Pravidelně kontrolujte a upravujte teplotu a vlhkost v inkubátoru.
  • Ujistěte se, že vajíčka jsou čerstvá a byla správně skladována před inkubací.
  • Sledujte vývoj embryí pravidelným "prosvěcováním" vajíček, což vám může poskytnout informace o tom, jak probíhá líhnutí.

banner blog bovram

 

Pokud hledáte kvalitní líheň, doporučujeme vám zakoupit Automatickou digitální líheň pro drůbež.

Pár rad na závěr...

Doba líhnutí kuřat je základním ukazatelem zdraví a vitality kuřat.

Ačkoli je pro většinu druhů domácích slepic standardní doba líhnutí 21 dní, je důležité si uvědomit, že mnoho faktorů může tento časový rámec ovlivnit.

Správnou péčí a optimalizací podmínek líhnutí můžete maximalizovat šance na úspěšné vyvedení zdravých kuřat.

 

Zdroje článku:

[online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.fao.org/3/y5169e/y5169e06.htm

Small Flock Series: Incubation of Poultry | MU Extension [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://extension.missouri.edu/publications/g8353

Chick hatching days 20 and 21: from pip to chick. [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/chick-hatching.html