Krysa akáciová: vše co potřebujete vědět

Krysa akáciová je název pro několik druhů hlodavců z rodu Thallomys, kteří žijí v subsaharské Africe. Tyto krysy jsou přizpůsobeny životu na stromech, zejména na akáciích, které jim poskytují potravu i úkryt. Krysy akáciové mají dlouhý ocas, velké boltce a lícní torby, ve kterých nosí semena a jiné plody. Jsou aktivní ve dne a žijí v rodinných skupinách. Samice rodí 1 až 3 mláďata po 21 až 24 dnech březosti.

Charakteristika a vzhled

V současnosti se rozlišují čtyři druhy krys akáciových: krysa akáciová (Thallomys nigricauda), krysa kapinicová (Thallomys paedulcus), krysa Loringova (Thallomys loringi) a krysa Shortridgeova (Thallomys shortridgei).

Tyto druhy se liší především barvou srsti, velikostí a rozšířením. Zoologové však stále zkoumají jejich přesnou systematiku a možné vzájemné vztahy.

Někteří dokonce uvažují o tom, že by všechny krysy akáciové mohly být jedním druhem s velkou variabilitou.

Krysy akáciové jsou zajímavými a krásnými zvířaty, které si zaslouží naši pozornost a ochranu.

V některých oblastech jsou ohroženy ztrátou přirozeného prostředí, lovem nebo konkurencí jiných druhů.

V několika zoologických zahradách se daří jejich chov a reprodukce. Například v Zoo Praha chovají krysu akáciovou od roku 2006 a v Zoo Jihlava krysu Loringovu. Tyto krysy jsou pro návštěvníky atraktivní a zároveň vzdělávací, protože ukazují rozmanitost a přizpůsobivost africké fauny.

banner blog bovram

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článek:

Krysa akáciová ZOO Praha [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.zoopraha.cz/zvirata-a-expozice/lexikon-zvirat?d=402-krysa-akaciova&start=