Zuby krysy: jak rostou a proč jsou nebezpečné?

Zuby krysy jsou tzv. hypselodontní, což znamená, že rostou po celý život zvířete. To je důležité, protože krysa musí neustále žvýkat různé tvrdé předměty, aby si zuby obrousila a udržela je v optimální délce. Pokud by krysa nežvýkala, její zuby by rostly tak dlouho, až by jí zabránily v normálním krmení a způsobily by jí bolest a záněty. Proto je pro krysu nezbytné mít k dispozici dostatek vhodných materiálů, jako jsou dřevo, kůra, kosti, kameny nebo karton, na kterých si může zuby brousit.

zuby-krysa

Co žvýkají zuby krysy?

Krysy jsou velmi přizpůsobivé a nenáročné, pokud jde o jejich stravu. Jsou schopné přežít na téměř čemkoliv, co najdou ve svém okolí.

Mezi jejich oblíbené potraviny patří obiloviny, semena, ořechy, ovoce, zelenina, houby, hmyz, červi, vejce, mléko, sýr, maso, ryby, mršiny, ale i různé druhy odpadků, jako jsou zbytky jídla, papír, plasty, textilie, kůže, mýdlo, vosk nebo lepidlo.

Krysy jsou také známé tím, že žvýkají elektrické kabely, izolace, trubky, nábytek, dveře, okna, stěny, podlahy, stropy nebo dokonce i kovy.

Tímto způsobem si nejen brousí zuby, ale také si značkují své teritorium, hledají nové zdroje potravy nebo úkrytu, nebo si prostě vyjadřují svou zvědavost a nudu.

Proč jsou zuby krysy nebezpečné?

Zuby krysy jsou nebezpečné nejen pro samotné zvíře, ale také pro člověka a jeho majetek. Krysy mohou svými zuby způsobit značné škody na zemědělských plodinách, potravinových zásobách, zařízeních, budovách nebo infrastruktuře.

Mohou také překousávat elektrické kabely a způsobovat požáry, zkraty nebo výpadky proudu. Kromě toho mohou krysy svými zuby přenášet různé choroby, jako jsou leptospiróza, salmonelóza, myší tyfus, tuberkulóza, krysí skvrnivka, tularemie nebo mor.

Tyto choroby se mohou přenášet nejen kousnutím, ale také kontaminací potravy, vody, vzduchu nebo kontaktu s trusem, močí, slinami nebo krví krysy. Některé z těchto chorob mohou být pro člověka i pro jiná zvířata smrtelné.

Jak se chránit před zuby krysy?

Nejlepším způsobem, jak se chránit před zuby krysy, je zabránit jejich vniknutí do našeho prostředí. To znamená udržovat čistotu a pořádek, likvidovat odpadky, uzavírat potraviny, utěsnit všechny otvory a štěrbiny, kterými by se krysy mohly dostat dovnitř, instalovat sítě, mříže nebo plechy na okna, dveře, komíny nebo ventilační otvory, používat pasti, nástrahy nebo jedy na krysy, nebo si pořídit kočku, psa nebo jiného predátora, který by krysy lovil a odpuzoval.

Pokud už krysy proniknou do našeho domova nebo pracoviště, je důležité se s nimi co nejdříve vypořádat, než se začnou množit a šířit. V takovém případě je vhodné kontaktovat odborníky na deratizaci, kteří mají zkušenosti a vybavení pro účinnou a bezpečnou likvidaci krys.

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Jak dlouho žijí krysy?

Domácí krysy obvykle žijí v průměru 2 až 3 roky, což je výrazně kratší doba než u mnoha jiných domácích mazlíčků. Nicméně, jejich životnost může být ovlivněna mnoha faktory, včetně genetiky, péče, stravy a životního prostředí. Divoké krysy mají obvykle kratší životnost kvůli přítomnosti predátorů a náročnějším životním podmínkám.

Jak poznat, že potkan umírá?

Známky toho, že potkan (nebo krysa) umírá, mohou zahrnovat ztrátu chuti k jídlu, letargii nebo neobvyklou neaktivitu, problémy s dýcháním, změny v srsti (např. matnou nebo neupravenou srst) a ztrátu zájmu o okolí. Můžete si také všimnout změn v chování, jako je vyhýbání se kontaktu nebo zjevná bolest při manipulaci. Důležité je mít na paměti, že tyto příznaky mohou také znamenat nemoc nebo zdravotní problém, který by mohl vyžadovat veterinární péči.

Jak chytit krysu?

Chytání krysy vyžaduje opatrnost a vhodnou metodu, zvláště pokud se jedná o divokou krysu. Pro chytání domácích krys se často používají živé pasti, které zvíře nezraní. Důležité je vybrat past dostatečné velikosti a umístit ji na místo, kde se krysy často pohybují. Jako návnada se mohou použít potraviny, které jsou pro krysy atraktivní, například ořechy, semena nebo kousky ovoce. U divokých krys je důležité po chycení postupovat bezpečně a s ohledem na zákony ochrany zvířat. Pro odchyt divokých krys je často nejlepší se obrátit na profesionální služby.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článku:

Rat teeth everything you need to know [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://a-z-animals.com/blog/rat-teeth-everything-you-need-to-know/

Rat Dental Incisors - Veterinary Partner - VIN [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: https://veterinarypartner.vin.com/default.aspx?pid=19239&catId=102922&id=4952955