Líhnutí kuřat pod kvočnou: přirozený způsob odchovu

Líhnutí kuřat pod kvočnou je "starodávná" a přirozená metoda, která má své výhody i nevýhody. V tomto článku se podíváme na to, jak tento proces funguje, jaké jsou jeho klady a zápory a jak ho můžete úspěšně provádět ve svém chovu.

lihnuti-kurat-pod-kvocnou

1. Co je kvokavost?

Kvokavost je stav, kdy slepice projevuje silné nutkání sedět na vejcích a vylíhnout z nich mláďata. Je to hormonálně řízený proces, který se obvykle objevuje v jarních a letních měsících, když jsou dny teplé a slunné.

Během tohoto období může slepice začít shromažďovat a usazovat se na vejcích, často odmítá opustit hnízdo a může se stát agresivní vůči ostatním ptákům nebo lidem, kteří se pokoušejí přiblížit k jejímu hnízdu.

Proč slepice kvokají?

Kvokavost je přirozeným projevem pudu pro zachování rodu.

Je to instinktivní chování, které umožňuje slepicím vylíhnout a odchovat mláďata.

I když moderní chovné metody často zahrnují použití líhní, mnoho chovatelů stále upřednostňuje přirozené líhnutí pod kvočnou pro jeho mnoho výhod, včetně silnějších a odolnějších kuřat.

 

Jak rozpoznat kvokavou slepici?

Kvočna často sedí na hnízdo po většinu dne a noci, odmítá opustit hnízdo i pro jídlo a vodu a může se stát agresivní, když je vyrušena.

Její chování je velmi odlišné od běžného chování slepic. Může také vydávat charakteristické zvuky, které signalizují její kvokavý stav.

banner blog bovram

Jaký druh drůbeže kvoká?

Zatímco většina slepic má schopnost kvokat, některá plemena jsou k tomu více náchylná než jiná.

Tradiční plemena, která nebyla šlechtěna pro vysokou produkci vajec, často vykazují silnější kvokavé chování.

Na druhou stranu lehká nosná plemena, která byla šlechtěna pro maximální produkci vajec, mohou mít tento pud potlačen.

V naší nabídce si můžete také zakoupit líhně na drůbež.

jak-na-spravne-lihnuti-kurat-v-lihni

Jaký druh drůbeže je nejlepší pro přirozené líhnutí?

Přirozené líhnutí pod kvočnou je tradiční metoda, která se vyznačuje tím, že drůbež, obvykle slepice, sedí na vejcích a stará se o jejich inkubaci.

Některé plemena drůbeže jsou však pro tento účel vhodnější než jiné.

Zde je podrobnější pohled:

  1. Hrabivá drůbež: Z hrabavé drůbeže, což jsou druhy drůbeže, které se živí hrabáním v zemi, kvokají převážně slípky plemen středně těžkých a těžkých. Tyto slepice mají silný pud kvokavosti a jsou ochotny sedět na vejcích po delší dobu.

  2. Lehká nosná plemena: U lehkých nosných plemen, která byla vyšlechtěna pro vysokou produkci vajec, byl pud kvokavosti často potlačen. To znamená, že slepice těchto plemen méně často projevují kvokavost. Přesto se může stát, že některé jednotlivce, zejména ty, které byly vylíhnuty přirozeným způsobem, mohou kvokat.

  3. Kvočny jiného druhu drůbeže: Někdy se pro přirozené líhnutí využívají kvočny jiného druhu drůbeže. Například slepice nebo krůta může vylíhnout nejen kuřata, ale i housata nebo káčata. Tyto kvočny se o mláďata starají velmi dobře. Zvláště krůty jsou považovány za jedny z nejlepších kvočen.

  4. Počet vajec: Je důležité zohlednit, kolik vajec je kvočna schopna inkubovat. Velikost kvočny a její schopnost pokrýt všechna vejce teplem je klíčová. Například slepice může inkubovat mezi 12 až 20 vajíčky, zatímco krůta může inkubovat až 30 vajíček.

Specializujeme se také na líhně pro husy a líhně pro křepelky

jak-na-lihnuti-kurat-drubeze-slepic-a-hus

 

Kolik vajec by měla kvočna vysedět?

Výběr správného počtu vajec pro kvočnu je klíčový pro úspěšné líhnutí.

Zde je několik důležitých aspektů, které je třeba zvážit:

  1. Velikost kvočny: Velikost a plemeno kvočny určuje, kolik vajec může efektivně vysedět. Například u menší slepice to může být až 12-15 vajec, zatímco větší slepice, jako je krůta, může vysedět až 20-30 vajec.

  2. Teplo: Je důležité, aby všechna vejce byla rovnoměrně pokryta teplem kvočny. Pokud některá vejce vyčnívají z teplého obalu kvočny, mohou být podchlazena, což by mohlo vést k neúspěšnému líhnutí.

  3. Obracení vajec: Kvočna obrací vejce během dne, aby zajistila rovnoměrné ohřívání a správný vývoj zárodku. Pokud je vajec příliš mnoho, může mít kvočna problém s jejich efektivním obracením.

  4. Riziko poškození: Pokud je vajec příliš mnoho, zvyšuje se riziko, že kvočna některá vejce rozbije nebo poškodí, což by mohlo vést k ztrátě zárodků.

  5. Přizpůsobení podle druhu drůbeže: Různé druhy drůbeže mohou mít různé potřeby. Například krůty mohou sedět na větším počtu vajec než slepice. Je důležité znát specifika daného druhu drůbeže a přizpůsobit počet vajec podle toho.

banner blog bovram

TIP na čtení:

Příprava hnízda

Příprava hnízda je klíčovým krokem v procesu přirozeného líhnutí kuřat pod kvočnou.

Správně připravené hnízdo zajišťuje, že kvočna bude mít vhodné podmínky pro sedění na vejcích a vylíhnutí z nich zdravých kuřat.

Zde je detailní průvodce, jak toho dosáhnout.

1. Volba vhodného místa:

  • Hnízdo by mělo být umístěno na suchém, stinném a dobře větratelném místě. Toto zajišťuje, že vejcí bude dostatek kyslíku a zároveň budou chráněna před přímým slunečním světlem, které by mohlo způsobit přehřátí.

2. Čištění a odčervení kvočny:

  • Před nasazením na hnízdo je doporučeno kvočnu zbavit vnějších ektoparazitů, jako jsou čmelíci a všenky. To zajišťuje, že kvočna i její budoucí mláďata budou chráněna před parazity, které by mohly způsobit nemoci nebo nepohodlí.

3. Příprava hnízda:

  • Pro kvočnu slepice můžete využít například bývalou králíkárnu. Pro větší druhy drůbeže, jako jsou krůty, je vhodné zbudovat větší hnízdo.
  • Hnízdo by mělo být vystláno suchou slámou nebo senem. Toto poskytuje měkký a pohodlný podklad pro kvočnu a její vejcí.
  • Je dobré připravit několik prozatimních podkladků. Tyto podkladky mohou být použity k testování, zda je kvočna připravena sedět na vejcích.

4. Přenesení kvočny na hnízdo:

  • Kvočnu je nejlepší přenést na hnízdo večer. Večer je kvočna klidnější a lépe se adaptuje na nové prostředí.
  • Pokud kvočna sedí na podkladcích alespoň 24 hodin, můžete pod ni podložit násadová vejce.

5. Zajištění klidu pro kvočnu:

  • Je důležité zajistit, aby kvočnu ostatní drůbež nerušila. To znamená, že by měla být oddělena od ostatních slepic a měla by mít klidné místo, kde může sedět na vejcích bez rušení.

jak-vyrobit-domaci-lihen-na-kuřata

Líhnutí

Líhnutí je závěrečná fáze v procesu odchovu kuřat, kdy se z vajec vylíhnou malá kuřátka. Tento krok je zásadní pro úspěch celého odchovu a vyžaduje zvláštní pozornost a péči. 

 

Na co si dát pozor?

1. Teplota a vlhkost:

  • Kvočna, která kvoká, má zvýšenou teplotu těla, což umožňuje vejce ohřívat natolik, aby se v nich začal vyvíjet zárodek. Teplota v hnízdě se pohybuje mezi 33 °C a 39 °C. Je důležité zajistit, aby teplota byla konstantní a neměnila se prudce.

2. Obracení vajec:

  • Kvočna obrací vejce svým zobákem, aby se vyrovnal rozdíl teplot mezi horní a spodní stranou vejce. Vejce uprostřed hnízda jsou teplejší než vejce umístěná po obvodu. Kvočna je proto zobákem přemisťuje po hnízdě, aby zajistila rovnoměrné ohřívání.

3. Rozbitá vejce:

  • Pokud kvočna některé vejce rozbije nebo rozšlápne, je důležité je co nejdříve odstranit z hnízda. Rozbitá vejce mohou kontaminovat ostatní vejce a způsobit problémy s hygienou.

4. Doba líhnutí:

  • Kuřata se obvykle líhnou 21. den po nasazení vajec. Je důležité sledovat proces líhnutí a zajistit, aby se všechna kuřata vylíhla během 24 hodin od prvního naklovaného vejce.

5. Proces líhnutí:

  • Kuřata začínají líhnutím tím, že vyklovou malý otvor ve skořápce, který se postupně zvětšuje, dokud se kuře úplně nevylíhne. Je důležité nemanipulovat s vejci během tohoto procesu a nechat kuřata, aby se vylíhla přirozeným způsobem.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit líhně na kachny nebo i navštívit sekci Náhradních dílů pro líhně.

lihnuti-kurat-slepic-a-drubeze

Péče o mláďata

Toto období je kritické pro zdraví a přežití kuřat, proto je důležité věnovat mu zvláštní pozornost.

1. Ochrana a teplo:

  • Po vylíhnutí potřebují kuřata teplé a chráněné prostředí. Kvočna jim poskytuje potřebné teplo svým tělem a chrání je pod svým peřím. Je důležité zajistit, aby kvočna měla dostatek místa a nebyla rušena, aby mohla správně pečovat o svá mláďata.

2. První krmení:

  • Kuřata začínají klovat a přijímat potravu až 24 - 48 hodin po vylíhnutí. To je proto, že mají v žloutkovém vakuu zásobu výživných látek z vajíčka. Jako první krmení je doporučeno podávat míchanici z natvrdo uvařených vajec smíchaných se strouhanou houskou nebo kukuřičným šrotem. Také je možno podávat nastrouhaný tvrdý tvaroh.

3. Přesun do voliéry:

  • Druhý den po vylíhnutí je doporučeno přemístit mláďata i s kvočnou do předem připravené zastřešené voliéry s písčitým výběhem a dřevěným budníkem. Voliéra chrání mláďata před dravci a jinými nebezpečími.

4. Výběr potravy:

  • Kromě výše zmíněného prvního krmení je možné postupně přejít na speciální krmné směsi pro kuřata. Je důležité sledovat, jak kuřata reagují na různé druhy potravy a přizpůsobit jejich stravu podle toho.

5. Ochrana před nemocemi:

  • Mláďata jsou v prvních dnech života náchylná k různým nemocem. Je důležité pravidelně kontrolovat jejich zdravotní stav, udržovat čistotu v prostředí, kde se nacházejí, a izolovat nemocná kuřata od zdravých. Pokud vaše mláďata napadnout čmelíci, můžete se proti nim bránit pomocí přípravků na hubení čmelíků.
 

Zdroje článku:

Caring for Broody Hens: Facilitating Egg-hatching | The Chicken Chick® [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://the-chicken-chick.com/caring-for-broody-hens-facilitating-egg/

How to hatch chicken eggs under a hen - Dine a Chook [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/how-to-hatch-chicken-eggs-under-a-hen/

Hatching Under a Broody Hen - Farmstead Chickens [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.farmsteadchickens.com/hatching-under-a-broody-hen/