Největší potkan na světě: mýtus nebo legenda?

Potkani jsou velcí myšovití hlodavci, kteří žijí v blízkosti lidských sídel, kde často škodí požíráním potravin, napadáním domácích zvířat a přenášením chorob a parazitů. Potkani se rozšířili z Asie do mnoha končin světa, kde někdy nahradili jiné druhy krys. Potkani se v přírodě dožívají 2, v zajetí 2–3 a někdy až 4 let.

nejvetsi-potkan-na-svete

Jaký je největší potkan na světě?

Potkani jsou obvykle mohutnější než krysy. Délka těla bývá v rozmezí 160–270 mm, ocas je kratší než tělo a měří 130–200 mm. Velikost zadních tlapek činí 30–45 mm, uši mají 18–22 mm. Dosahuje hmotnosti 140–500 g, v zajetí až do 900 g. Samci jsou robustnější, samice bývají až o třetinu menší.

V poslední době se objevují zprávy o obřích potkanech, kteří dosahují neuvěřitelných rozměrů. Například v roce 2014 byl ve Švédsku zaznamenán výskyt abnormálně velkého potkana, který měřil přes 39 cm. V roce 2016 byl v Británii nalezen mrtvý potkan, který měl 120 cm a vážil 11 kg. Na internetu se také objevují fotografie lidí, kteří drží obrovské potkany za ocas.

banner blog bovram

Jsou tyto zprávy pravdivé nebo se jedná o podvody, přehánění nebo záměnu s jinými zvířaty? Existuje nějaké vědecké vysvětlení pro takové velikosti potkanů?

Podle odborníků je většina těchto zpráv nepravdivá nebo zkreslená. Některé fotografie jsou upravené pomocí počítačových programů, jiné používají optické triky, jako je umístění potkana blíže k objektivu než člověk, aby vytvořily iluzi velikostiNěkteré případy mohou být také záměnou s jinými zvířaty, jako jsou nutrie, bobři nebo kapybary, kteří jsou příbuzní potkanům, ale jsou mnohem větší.

Existují však i některé faktory, které mohou ovlivnit velikost potkanů. Jedním z nich je dostupnost potravy. Potkani, kteří mají neustálý přístup k potravinám, mohou růst více než ti, kteří žijí v nedostatku. Dalším faktorem je radiace. Potkani jsou schopni přežít v podmínkách zvýšeného záření, kde mohou mutovat a zvětšit se. To se může stát například v oblastech, kde došlo k jaderným haváriím.

Závěrem lze říci, že největší potkan na světě je spíše mýtus nebo výjimka než realita. Průměrná velikost potkanů je mnohem menší, než se někdy tvrdí. Potkani jsou však stále nebezpeční škůdci, kteří mohou ohrozit zdraví a majetek lidí.

Doporučujeme vám podestýlku Ekotek-t.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku:

Rat - Wikipedia [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Rat

Mouse Vs. Rat: Everything You Need To Know – Forbes Home [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.forbes.com/home-improvement/pest-control/rat-vs-mouse/

Mice vs. Rats – What’s the difference? [online]. [cit. 08. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.cooperpest.com/blog/mice-vs-rats