Plašiče myší: jak vybrat?

Myši mohou způsobit mnoho problémů v domácnosti, na zahradě nebo v autě. Ničí potraviny, kabely, izolace, rostliny a mohou přenášet nemoci. Jak se jich tedy efektivně zbavit? Jednou z možností je použít plašič myší, který je ekologický, bezpečný a snadno použitelný.

plasice-mysi

Co je to plašič myší?

Plašič myší je zařízení, které generuje zvukové nebo elektromagnetické signály, které jsou pro myši nepříjemné a způsobují, že se vzdalují od místa, kde je plašič umístěn. Je vhodný pro použití v interiéru i exteriéru, v závislosti na typu a dosahu signálu. Jsou neškodné pro lidi a domácí zvířata, pokud není překročena doporučená hladina intenzity signálu.

banner blog bovram

S jakými typy se můžete setkat?

Na trhu se nabízí různé typy plašičů myší, které se liší podle způsobu napájení, frekvence, dosahu a účinnosti signálu.

Mezi nejčastější typy patří:

  1. Ultrazvukové plašiče myší - vysílají vysokofrekvenční zvuky, které jsou pro myši nepříjemné a způsobují jim stres, dezorientaci a úzkost. Ultrazvukové plašiče myší jsou neslyšitelné pro lidi a většinu domácích zvířat, ale mohou být slyšitelné pro psy, kočky, ptáky nebo netopýry. Ultrazvukové plašiče myší jsou vhodné pro použití v interiéru, kde není mnoho překážek, které by mohly signál tlumit. Ultrazvukové plašiče myší se napájejí buď ze sítě, z baterií nebo z auta.
  2. Zvukové plašiče myší - vysílají slyšitelné zvuky, které jsou pro myši nepříjemné a způsobují jim strach a dají se na útěk. Jsou slyšitelné i pro lidi a domácí zvířata, a proto je třeba dbát na jejich správné umístění a nastavení. Mohou být vhodné pro použití v venku, kde je méně pravděpodobné, že by signál rušil okolní hluk. Napájejí buď ze sítě, z baterií nebo ze solárního panelu.
  3. Elektromagnetické plašiče myší - vysílají elektromagnetické vlny, které jsou pro myši nepříjemné a způsobují jim bolest, podráždění a narušení nervového systému. Jsou neviditelné a špatně slyšitelné pro lidi a domácí zvířata, ale mohou být citlivé pro elektronická zařízení, jako jsou televize, počítače nebo mobilní telefony. Jsou vhodné pro použití v interiéru i exteriéru, kde je dostatek elektrických vedení, které slouží jako vodiče signálu. Napájí se pouze ze sítě.
  4. Pachové plašiče myší - tyto plašiče využívají silné a odpuzující vůně, které myši nemají rády. Mohou být například z pepře, máty, levandule, eukalyptu nebo jiných rostlin. Prodávají se ve formě sprejů, granulí, olejů nebo difuzérů. Jsou buď přírodní, neškodné a levné, ale mohou být méně účinné než ultrazvukové plašiče myší a vyžadují pravidelnou obnovu.
  5. Chemické plašiče myší - tyto plašiče obsahují látky, které dráždí nebo poškozují sliznice, kůži nebo trávicí systém myší. Tyto látky mohou být například kyselina boritá, síran měďnatý, karbamát nebo jiné pesticidy. Prodávají ve formě prášků, tablet, gelů nebo návnad. Chemické plašiče myší jsou velmi účinné, ale také nebezpečné pro lidi, zvířata a životní prostředí. Vyžadují opatrné používání a skladování.

 

Jak vybrat plašič?

Při výběru plašiče myší je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou: 

  1. Velikost a typ prostoru, který chcete chránit - podle toho, zda potřebujete plašit myši z domu, zahrady, auta nebo jiného místa, budete potřebovat různé typy plašičů myší. Například pro domácí použití se hodí ultrazvukové plašič, které pokryjí celou místnost. Pro zahradní použití se hodí solární plašiče myší, které jsou odolné vůči povětrnostním vlivům. Pro automobilové použití se hodí bateriové plašiče myší, které jsou kompaktní a snadno přenosné.
  2. Počet a druh myší, které chcete plašit - podle toho, jak velký je váš problém s myšmi, budete potřebovat různé úrovně účinnosti plašičů myší. Například pro plašení několika myší z kuchyně postačí pachový plašič myší, který je mírný a nenápadný. Pro plašení velkého množství myší z garáže nebo sklepa budete potřebovat ultrazvukový plašič myší, který je silný a intenzivní. Také je třeba vzít v úvahu, jaký druh myší chcete plašit, protože některé druhy myší jsou odolnější nebo citlivější na určité typy plašičů myší.
  3. Váš rozpočet a preference - podle toho, kolik chcete utratit za plašič myší a jaké jsou vaše osobní preference, budete mít na výběr z různých cenových kategorií a značek plašičů myší. Například pro nízkorozpočtové řešení se hodí pachové plašiče myší, které jsou levné a snadno dostupné. Pro vysoce kvalitní řešení se hodí ultrazvukové plašiče myší, které jsou dražší, ale také spolehlivější a trvanlivější. Také je třeba zvážit, zda dáváte přednost ekologickým, bezpečným a přírodním plašičům myší, nebo chemickým, účinným a rychlým.

Plašiče myší jsou užitečným pomocníkem v boji proti myším a jiným hlodavcům, kteří mohou způsobovat škody, nepořádek a nemoci. Při výběru odpuzovače je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou velikost a typ prostoru, který chcete chránit, počet a druh myší, které chcete plašit, a váš rozpočet a preference. Na trhu existuje mnoho typů plašičů myší, které se liší podle způsobu působení, napájení, dosahu, účinnosti a ceny.

Související témata:

 

Zdroje článku:

How to Get Rid of Mice, According to Experts [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a35872/how-to-get-rid-of-mice/

How to Get Rid of Mice: 7 Tips for Disease Prevention [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-mice

How to Get Rid of Mice in Your House: 5 Important Steps [online]. [cit. 26. 12. 2023]. Dostupné z: https://smithspestmanagement.com/blog/post/how-to-get-rid-of-mice/