Pomáhá ocet na čmelíky? Dokáže je vyhubit?

Čmelíci jsou neocenitelní tvůrci ekosystémů, kteří hrají klíčovou roli v opylování rostlin a udržování biodiverzity. Bohužel však mnoho druhů čmelíků trpí různými hrozbami, včetně parazitů. Jedním z těchto parazitů je Dermanyssus gallinae, také známý jako čmelík kuří. Lidé, kteří se zajímají o zachování čmelíků a podporu jejich populace, se často ptají, zda může ocet pomoci s omezením čmelíčího parazita.

pomaha-ocet-na-cmeliky

Co je to čmelík (Dermanyssus gallinae)?

Dermanyssus gallinae je drobný parazit, který napadá ptáky, včetně drůbeže, a také některé hmyzí druhy, včetně čmeláků. Tento parazit se živí krví hostitele a může způsobit značné nepohodlí, oslabení a dokonce smrt hostitele v případě vážných infekci.

Čmelíci infikovaní Dermanyssus gallinae mohou trpět ztrátou energie, sníženou životaschopností a horší schopností opylování rostlin.

 

Může být ocet řešením?

Na internetu a v různých populárních zdrojích se můžete setkat s tvrzením, že ocet, zejména jablečný ocet, může pomoci omezit infekci čmelíků Dermanyssus gallinae.

Argumentuje se tím, že ocet má antiseptické vlastnosti a může způsobit smrt těchto parazitů. Nicméně je důležité brát tato tvrzení s rezervou a podívat se na ně z vědeckého hlediska.

Pohled odborníka

V současné době zatím neexistuje žádný dostatečný vědecký důkaz, který by potvrdil účinnost octu jako prostředku k boji s čmelíčím parazitem Dermanyssus gallinae.

Dosud provedené studie se převážně zaměřily na výzkum vhodných léčebných postupů pro ptáky, nikoli však pro hmyz. Navíc, ocet může mít negativní účinky na citlivý povrch čmelíků a rostlin, což by mohlo v konečném důsledku zhoršit situaci.

Autor článku: https://www.zoomstudio.cz/