Proč si pořídit kurník pro husy?

Husy jsou často přehlížené jako domácí zvířata, přestože nabízejí mnoho výhod. Kurník pro husy může být skvělým přírůstkem k domácímu hospodářství nebo zahradě. V tomto článku se podíváme na hlavní důvody, proč byste měli zvážit pořízení kurníku pro husy.

Kurník pro husy

Jaké jsou výhody chovu hus?

  1. Přírodní sečení trávy: Husy jsou vynikajícími sekačkami trávy. Jejich přirozená tendence pastvit se může pomoci udržovat trávníky a zahrady v dobrém stavu.

  2. Kontrola škůdců: Husy se živí širokou škálou hmyzu a mohou pomoci snížit populaci škůdců na vašem pozemku.

  3. Výroba potravin: Husy poskytují maso a v některých případech také vejce, což jsou vysoce žádané potraviny s vynikajícími nutričními hodnotami.

  4. Bezpečnost a ochrana: Husy jsou známé svou ostražitostí a mohou sloužit jako efektivní 'hlídači' na vašem pozemku.

Jak vybrat kurník pro husy?

  • Prostor: Husy potřebují dostatek prostoru, nejen pro pohyb, ale také pro koupání. Velký kurník s přístupem k vodnímu zdroji je ideální.
  • Bezpečnost: Stejně jako u všech druhů drůbeže, i husy potřebují ochranu před predátory. Silné ohrady a zabezpečené kurníky jsou nezbytné.
  • Stavba a materiály: Kurník by měl být robustní a odolný vůči povětrnostním podmínkám, s dostatečnou izolací pro chladnější období.
 

Jaké jsou potřeby hus?

  • Sociální chování: Husy jsou vysoce sociální tvorové a prosperují ve skupinách. Je důležité zajistit, aby měly společnost buď jiných hus nebo jiného druhu drůbeže.
  • Výživa: Kvalitní strava je klíčová pro zdraví hus. Jejich jídelníček by měl zahrnovat kombinaci pastvy a speciálně formulovaných krmiv.

Pořízení kurníku pro husy může být obohacujícím rozhodnutím, které přináší řadu ekologických a praktických výhod. Od přírodní kontroly trávníků a škůdců až po produkci potravin a bezpečnostní služby, husy jsou výjimečným přírůstkem k domácímu prostředí. Při správné péči a vhodném prostředí mohou být husy spokojenými a užitečnými členy vašeho hospodářství.

Jak krmit husy?

Krmení hus je důležitou součástí jejich chovu. Aby byly husy zdravé a šťastné, je klíčové poskytnout jim vyváženou stravu, která odpovídá jejich specifickým nutričním potřebám. Tento článek vám poskytne ucelený průvodce, jak správně krmit husy.

Základní potřeby hus v krmení

  1. Voda: Husy potřebují stálý přístup k čerstvé, čisté vodě. Voda je nezbytná nejen pro pití, ale i pro koupání a čištění peří.

  2. Krmivo: Vysoce kvalitní vodní ptactvo nebo krmivo pro drůbež je základem stravy hus. Krmivo by mělo obsahovat správnou rovnováhu bílkovin, vitaminů a minerálů.

Správná výživa podle věku

  • Kuřata a Mladé Husy: Mladé husy vyžadují krmivo s vyšším obsahem bílkovin pro podporu růstu. Krmivo pro startérky vodního ptactva je pro ně ideální.
  • Dospělé Husy: U dospělých hus můžete přejít na krmivo s nižším obsahem bílkovin. Zahrnujte také zeleninu a zelené pastvy pro doplnění stravy.

Přírodní strava a doplnění

  • Pastva: Husy jsou vynikajícími sekačkami trávy a přirozeně se živí trávou a hmyzem. Ujistěte se, že mají přístup k bezpečným pastvinám.
  • Zelenina: Husy mohou jíst různé druhy zeleniny, jako jsou salát, kapusta a pampelišky. Tyto přírodní potraviny pomáhají zajistit dostatek vitamínů.

banner blog bovram

Co nesmí husy jíst?

  • Chleba a pečivo: Tyto potraviny nejsou pro husy vhodné, protože neobsahují potřebné živiny a mohou způsobit zdravotní problémy.
  • Sladkosti a zpracované potraviny: Tyto potraviny mohou být pro husy škodlivé a měly by se vyhýbat.

A co vitamíny?

  • Vitamíny a Minerály: Někdy může být potřeba doplnit stravu hus vitamínovými a minerálními doplňky, zejména v obdobích, kdy není dostupná čerstvá pastva.
  • Grit: Husy potřebují grit (malé kamínky) pro správné trávení. Ujistěte se, že mají k tomuto materiálu přístup.

TIP na čtení: