Sklizen celeru: Jak na to správně?

Celer je oblíbená zelenina, která se hodí do mnoha jídel a má i řadu zdravotních přínosů. Pěstování celeru není složité, ale vyžaduje trpělivost a péči. Celer má dlouhou vegetační dobu, která se pohybuje mezi 85 a 120 dny, podle odrůdy a podmínek. Kdy je tedy ten správný čas na sklizeň celeru a jak na ni postupovat? Existují tři druhy celeru: bulvový, řapíkatý a listový. Každý z nich má trochu jiné požadavky na sklizeň a uskladnění. V tomto článku se zaměříme na bulvový a řapíkatý celer, které jsou nejčastěji pěstované a konzumované.

celer

Bulvový celer

Bulvový celer je ten, který pěstujeme pro jeho část stonku, kterou nazýváme bulva. Bulva není kořen, ale spíše zduřelá báze stonku, která je obklopena kořínky.

Má typické výrazné aroma a chuť, která obohatí polévky, omáčky, saláty nebo dušená jídla.

Sklizeň bulvového celeru připadá na měsíc říjen, než začnou mrazy. Celer je totiž citlivý na nízké teploty a na záhoně by nepřežil. Sklízíme, i když celer stále roste a listy jsou zelené. Je dobré se řídit aktuálním počasím, každý rok je jiný. Pozor si dáme jen na předčasnou sklizeň, nevyzrálé bulvy mají horší skladovatelnost.

Sklizeň provádíme opatrně, abychom nepoškodili bulvy ani kořeny. Nejprve celer podryjeme rýčem nebo rycími vidlemi, ideálně ze dvou stran, a pak jej vyndáme za natě.

Odstraníme půdu z kořenů, které zkrátíme na 2-4 cm. Listy rukou odkroutíme, aby zůstalo jen středové srdíčko nejmladších lístků. Listy můžeme použít čerstvé nebo je usušit pro pozdější využití.

Bulvy celeru skladujeme v chladném a vlhkém prostředí, například ve sklepě, v bedně s pískem nebo rašelinou. Můžeme je také zabalit do novin nebo igelitu a uložit do lednice. Bulvy by se neměly dotýkat, aby se zabránilo šíření hniloby. Při správném skladování vydrží bulvy celeru až do jara.

banner blog bovram

 

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je ten, který pěstujeme pro jeho šťavnaté a chutné stonky, které se nazývají řapíky. Řapíky mají jemnější aroma než bulvy a jsou výborné syrové, například v salátech, pomazánkách nebo jako snack. Řapíky se také dají vařit, dušit, smažit nebo zapékat.

Sklizeň řapíkatého celeru můžeme provádět postupně, podle potřeby, od konce srpna do prosince. Pokud chceme sklízet celou rostlinu, počkáme, až spodní řapíky dosáhnou výšky alespoň 15 cm a horní řapíky alespoň 45 cm. Řapíky by měly tvořit kompaktní trs, který je blízko u sebe. Sklizeň provádíme ostrým nožem, kterým odřežeme řapíky pod místem, kde jsou spojeny.

Pokud chceme získat bělejší a měkčí řapíky, můžeme provést tzv. bělení. Bělení spočívá v tom, že řapíky dáme do svazku, svážeme je pod listy a obalíme je papírem, který je chrání před světlem. Poté je přihrneme zeminou, aby byly dobře izolované. Bělení trvá asi tři týdny, poté je možné sklízet.

Řapíkatý celer se neskladuje tak dobře jako bulvový, proto je lepší jej spotřebovat co nejdříve. Můžeme jej uložit do lednice, kde vydrží několik dní, nebo jej zmrazit, pokud jej chceme použít později. Před zmrazením je vhodné řapíky omyt, nakrájet na kousky a povařit v osolené vodě asi 3 minuty. Poté je ochladíme, osušíme a uložíme do mrazicích sáčků.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Celery: From Seeds To Harvest - Urban Farmer Seeds [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.ufseeds.com/celery-seed-to-harvest.html

How to Harvest Celery: 12 Steps (with Pictures) - wikiHow [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Harvest-Celery