Sklizeň kukuřice: jak a kdy jí sklízet?

Kukuřice je jednou z nejrozšířenějších a nejvýnosnějších plodin na světě. Její využití je velmi široké, od potravinářství, přes krmivo pro zvířata, až po biopaliva a bioplyn. Aby se však dosáhlo optimální kvality a množství kukuřičného produktu, je třeba dbát na správný termín a způsob sklizně.

sklizen-kukurice

Sklizeň kukuřice na zrno

Sklizeň kukuřice na zrno se provádí na konci fyziologické zralosti kukuřice, když vlhkost zrna klesne alespoň pod 33 % vlhkosti.

Kombajn musí být vybaven speciálním přídavným zařízením ke sklizni kukuřice na zrno tzv. „kukuřičným adaptérem“.

Cílem je co nejnižší sklizňová vlhkost zrna, neboť to snižuje náklady na sušení a skladování. Pokud je vlhkost zrna vyšší než 25-30 %, je nutné zrno sušit v speciálních místnostech pro zabránění plísnění a hnilobě.

banner blog bovram

Sklizeň silážní kukuřice

Sklizeň silážní kukuřice se provádí v době, kdy je kukuřice ještě zelená, ale zrno je již tvrdé a obsahuje dostatek škrobu. Tato fáze se nazývá mléčná linie a je viditelná na průřezu zrna. Pro určení nejvhodnější doby sklizně je potřeba zohlednit i stav porostu a sledovat celkovou sušinu rostlin. 

Optimální sušina pro sklizeň je 34 %. Kukuřice se sklízí celá, včetně stébel, listů a klásků, pomocí speciálních sekaček, které rostliny nasekají na malé kousky.

Ty se pak ukládají do silažních jam nebo koryt, kde se pod tlakem a bez přístupu vzduchu zakonzervují. Siláž je pak používána jako krmivo pro zvířata nebo jako substrát pro výrobu bioplynu.

Význam sklizně kukuřice

Sklizeň kukuřice je závěrečnou fází pěstování této plodiny, která má zásadní vliv na její výnos a kvalitu. Správným načasováním a způsobem sklizně lze maximalizovat hospodářský efekt a minimalizovat ztráty a rizika.

Kukuřice je také důležitou součástí potravinového řetězce, neboť z ní vznikají různé produkty, které jsou nezbytné pro lidskou i zvířecí výživu, ale i pro energetiku a průmysl. Sklizeň kukuřice je tedy nejen zlatým hřebem každé sezóny, ale i klíčem k udržitelnému rozvoji.

banner blog bovram

V našem e-shopu si můžete zakoupit zemědělské stroje Bomet. Můžeme vám například doporučit Vyorávače brambor nebo stroje na přípravu půdu. 

Zdroje článku:

Tips for harvesting [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://bhg.com/tips-for-harvesting-corn-6749235

How and When to Harvest Corn: A Growing Guide [online]. [cit. 27. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Harvest-Corn