Čmelík kuří: jak ho zlikvidovat?

Čmelík kuří (Dermanyssus gallinae) je roztoč, který saje krev drůbeže a některých savců. Jeho velikost se pohybuje od 0,2 do 1 mm, podle toho, zda je hladový nebo nasycený. Jeho barva se také mění od světle šedé po červenou až hnědou. Čmelík kuří je významným škůdcem, který může způsobit značné ztráty a zdravotní problémy u chovaných zvířat i lidí.

jak-na-cmeliky-vhodne-pripravky

 

Co je čmelík kuří?

Čmelík kuří napadá především drůbež, jako jsou slepice, kachny, husy, křepelky, krůty nebo holubi. Do kurníku nebo jiných drůbežích příbytků se dostává obvykle přes divoké ptáky, kteří se zde chtějí nakrmit.

Je to noční parazit, který se během dne skrývá v trhlinách a štěrbinách. V noci vylézá a hledá hostitele, na kterém se přisaje a nasaje jeho krev. Poté se opět schová a tráví potravu. Samice může klást až 300 vajíček za svůj život, který trvá asi 2 až 3 měsíce

Při teplotě 5 °C může čmelík kuří přežít bez potravy až 5 měsíců.

Přítomnost čmelíků kuřích u drůbeže se projevuje různými způsoby. Mezi nejčastější patří:

  1. Anémie z nedostatku krve, která se projevuje bledými hřebíny a úbytkem hmotnosti.
  2. Snížená produkce a kvalita vajec, která může vést až k úplnému zastavení snůšky.
  3. Poškození opeření, které je způsobeno neustálým oklováváním a škrábáním se.
  4. Nervozita, neklid a stres, které zabraňují odpočinku a snižují odolnost proti chorobám.
  5. Přenos různých infekcí, jako jsou ptačí choleru, neštovice, salmonelózu, tyfus nebo boreliózu.

Čmelík kuří může také napadat některé savce, jako jsou psi, kočky, koně, křečci nebo andulky. V některých případech se může vyskytnout i čmelík kuří u člověka, který je pro něj náhodným hostitelem.

U člověka způsobuje svědivé a bolestivé pupínky, které se objevují na kůži, zejména na rukou, nohou, zádech a krku. Tyto pupínky mohou být také infikovány bakteriemi nebo plísněmi. Čmelík kuří u člověka se vyskytuje hlavně v případě, že je v kontaktu s napadenou drůbeží nebo jejím prostředím.

 

Jak se zbavit čmelíků kuřích?

Prevence a boj proti čmelíkům kuřím vyžaduje důsledné a pravidelné opatření, která zahrnují:

  • Čištění a dezinfekce kurníku a jeho okolí, zejména trhlin, štěrbin, rohů a skrýší, kde se čmelíci ukrývají.
  • Použití různých prostředků proti čmelíkům, jako jsou postřiky, nátěry, prášky, pasti nebo křemelina, která poškozuje kutikulu roztočů.
  • Omezení přístupu divokých ptáků do kurníku, například pomocí sítí, plotů nebo ptačích budiček.
  • Kontrola zdravotního stavu drůbeže a její léčba v případě potřeby, například podáváním železa, vitamínů nebo antibiotik.
  • Ochrana sebe a svého okolí před možnou infekcí čmelíky, například nošením ochranného oblečení, rukavic a bot, mytím rukou a dezinfekcí nástrojů.

 banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak se zbavit čmelíků u člověka?

Čmelíky (v angličtině "bee stings") je možné léčit několika způsoby. Nejdříve je důležité odstranit žihadlo, pokud je stále v kůži. To je možné udělat například pomocí tupého předmětu, jako je kreditní karta. Poté místo kousnutí omyjte vodou s mýdlem a aplikujte studený obklad, aby se snížilo otok. Pro zmírnění bolesti a svědění můžete použít hydrokortizonovou mast nebo jiný protisvědivý krém. V případě silné reakce nebo alergie je důležité vyhledat lékařskou pomoc.¨

Co zabíjí čmelíky?

Čmelíky mohou být zabity různými faktory. Jedním z nich jsou pesticidy používané v zemědělství, které mohou být pro čmelíky toxické. Dalším faktorem je ztráta přirozeného prostředí a květin, které jsou pro čmelíky zdrojem potravy. Klimatické změny a nemoci také přispívají k poklesu jejich populací. Je důležité si uvědomit, že čmelíci jsou klíčoví pro opylování mnoha druhů rostlin, a jejich ochrana je pro ekosystém velmi důležitá.