Husa divoká

Divoká husa (Anser anser) je středně velký druh vodního ptáka z čeledi kachnovitých. Má dlouhý krk, relativně krátké nohy, a velké, silné tělo, což jí dodává charakteristický vzhled. Její peří bývá zbarveno v odstínech šedé, s bílými a černými znaky, ačkoli existují regionální variace v barvě a vzoru. Zobák je typicky růžový nebo oranžový.

divoka-husa

Divoké husy jsou známé svou sociální povahou. Žijí ve velkých hejnech, která mohou čítat stovky jedinců. Jejich hlasitý a melodický volání je charakteristické a často slouží jako signál příchodu jara nebo podzimu v oblastech, kde husy migrují.

Popis

Husa divoká je největší původní husou české přírody. Dorůstá délky 75–100 cm, v rozpětí křídel měří 147–180 cm a váží 2,5–4 kg.

Hmotnost u samců se přitom pohybuje mezi 3–5 kg, u samic pak mezi 2–3,5 kg. Má zavalité tělo, dlouhá silná brka a silný zobák.

Peří je šedohnědé, na vrchní části těla tmavší, spodek těla je světle šedý. Křídla jsou šedá s černým pruhováním.

Vědecké klasifikace

Entity o huse divoké:

  • Název: Husa divoká
  • Vědecký název: Anser anser
  • Řád: Vrubozobí
  • Čeleď: Kachnovití
  • Rozměry: Délka 75–100 cm, rozpětí křídel 147–180 cm, hmotnost 2,5–4 kg
  • Rozšíření: Eurasie, zavlečena na Falklandské ostrovy
  • Výskyt v ČR: Běžně se vyskytující pták
  • Životní styl: Všežravec, společenský pták
  • Hnízdění: Na zemi, v rozsochách stromů nebo v rákosí
  • Snůška: 4–12 vajec
  • Inkubační doba: 28–30 dní
  • Ohrožení: V současné době neohrožený druh

banner blog bovram

 

Rozšíření

Husa divoká žije na rozsáhlém území Eurasie. Hnízdí zejména v severní a východní Evropě (na Islandu, ve Skandinávii, Německu, Polsku) a v Asii v rozmezí od Turecka až po Čínu. Člověkem byla zavlečena též na Falklandské ostrovy.

U nás si můžete zakoupit Krmení pro husy a kachny od značky Energys. Mezi neprodávanější patří Krmný koncentrát Energys pro kachny a husy.

Výskyt v ČR

Husa divoká je v České republice běžně se vyskytujícím ptákem.

Hnízdí zejména v nížinných a podhorských oblastech, často v blízkosti vodních toků a nádrží.

V zimě se sdružuje do velkých hejn a táhne do střední a jižní Evropy.

Rozšíření a migrace

Divoká husa obývá různorodé habitaty, včetně mokřad, jezer, řek a zemědělských ploch v Evropě, Asii a některých částech Severní Ameriky. Migrace je klíčovým aspektem jejího životního cyklu.

Tyto ptáky lze vidět přelétávat v impozantních „V“ formacích, což jim pomáhá šetřit energii a udržovat vizuální kontakt během dlouhých cest.

Na jaře migrují na sever, aby zahnízdily a vyvedly mláďata, zatímco na podzim se stěhují na jih do teplejších oblastí. Tento migrační vzorec je důležitý nejen pro jejich přežití, ale také pro udržení ekologické rovnováhy v oblastech, které obývají.

 

Ekologický význam

Divoké husy hrají významnou roli v ekosystémech, kde žijí. Jsou důležitými konzumenty vegetace, což pomáhá udržovat zdraví mokřadů a dalších vodních ekosystémů. Také slouží jako důležitý zdroj potravy pro řadu predátorů.

Interakce divokých hus s lidmi jsou rozmanité. Zatímco v některých oblastech jsou považovány za důležitou součást přírodního dědictví, v jiných mohou způsobovat škody na zemědělských plodinách. Tyto interakce ukazují na potřebu efektivního řízení populací a ochrany přírodních habitatů.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Husa velká – Wikipedie [online]. [cit. 12. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Husa_velk%C3%A1