Jak naučit slepice chodit do kurníku?

Vítejte v úžasném světě chovu slepic, kde každodenní radost přináší nejen čerstvá vejce, ale také zábava a výzvy spojené s péčí o tyto opeřené přátele. Jednou z klíčových dovedností, kterou se každý chovatel slepic musí naučit, je jak přimět své slepice, aby samy chodily do kurníku. Ačkoli se to může zdát jako jednoduchý úkol, vyžaduje to trpělivost, pochopení a správný přístup. V tomto článku vám poskytneme praktické rady a osvědčené metody, které vám pomohou vytvořit harmonické prostředí pro vaše slepice, a zajistit, aby se vaše opeřené přítelkyně každý večer bezpečně a spokojeně vracely do svého útulného domova.

Jak naučit chodit slepice do kurníku_

Proč naučit chodit slepice do kurníku?

Pro každého chovatele slepic je důležité zajistit, aby jeho ptáci byli nejen zdraví a šťastní, ale také bezpeční. Jedním z klíčových aspektů správné péče o slepice je naučit je pravidelně a bezpečně chodit do kurníku. Tento článek poskytne přehled toho, proč je to pro chovatele důležité a jaké výhody to přináší jak pro slepice, tak pro chovatele.

  1. Bezpečnost a ochrana: hlavním důvodem, proč chovatelé chtějí, aby se jejich slepice naučily vracet do kurníku, je bezpečnost. Venkovní prostředí může být pro slepice nebezpečné kvůli predátorům, jako jsou lišky, kočky nebo draví ptáci. Kurník poskytuje bezpečné útočiště, kde mohou slepice spát, když je tma, a chrání je před nepříznivými povětrnostními podmínkami a potenciálními hrozbami.
  2. Zdraví a hygiena: slepice, které tráví noc venku, jsou více vystaveny parazitům a nemocem. Kurník umožňuje chovatelům udržovat čisté a kontrolované prostředí, což snižuje riziko šíření chorob. Kromě toho správně navržený a udržovaný kurník pomáhá předcházet problémům s chováním, jako je kanibalismus nebo škubání peří, což jsou běžné problémy v přeplněných nebo špinavých podmínkách.
  3. Efektivní chov: chovatelé také oceňují, když mohou snadno najít a sesbírat vajíčka na jednom místě. Pokud se slepice naučí kurník používat jako místo pro snášení vajec, usnadní to chovateli práci. Navíc, když slepice tráví noc v kurníku, je jednodušší provádět pravidelné kontroly zdraví a udržovat evidenci o stádu.
  4. Dobrovolný návrat do kurníku: je důležité, aby se slepice naučily samy do kurníku chodit, aniž by byly donuceny nebo stresovány. Toto chování vede k vyššímu pocitu pohody u slepic a snižuje stres, což může mít pozitivní vliv na jejich zdraví a produktivitu. Dobrovolný návrat do kurníku je známkou toho, že slepice se cítí v kurníku bezpečně a pohodlně.

banner blog bovram

 

Základní požadavky pro chov slepic: vliv prostředí a ideální kurník

Chov slepic je populární aktivita, která přináší radost z pečování o zvířata a praktický užitek v podobě čerstvých vajec.

Abychom však zajistili, že naše slepice jsou zdravé a šťastné, je nezbytné porozumět základním potřebám a vlivu prostředí na jejich chování. V tomto článku se zaměříme na klíčové aspekty, které by měl každý chovatel slepic mít na paměti.

Základní potřeby slepic

  1. Dostatek prostoru: Slepice potřebují dostatek místa pro pohyb, hledání potravy, koupání v prachu a odpočinek. Omezený prostor může vést k agresi a stresu.

  2. Ochrana před predátory a nepříznivým počasím: Slepice musí být chráněny před predátory, jako jsou lišky nebo dravci, a také před extrémními povětrnostními podmínkami.

  3. Přístup ke kvalitní potravě a vodě: Zajištění stálého přístupu k čerstvé vodě a vyvážené stravě je zásadní pro zdraví slepic.

  4. Prostor pro koupání v prachu: Koupání v prachu pomáhá slepicím udržovat peří v dobrém stavu a zbavovat se parazitů.

  5. Hnízda pro snášení vajec: Každá slepice potřebuje přístup k čistému, suchému a klidnému místu pro snášení vajec.

Ideální kurník

  1. Prostor: Pro každou slepici by měl být v kurníku vyhrazen minimálně 1 m² prostoru. Tím se zajistí dostatek místa pro všechny slepice.

  2. Ventilace a osvětlení: Dobrá ventilace je klíčová k udržení čistého a zdravého prostředí, zatímco přirozené osvětlení podporuje zdravý rytmus slepic.

  3. Ochrana: Kurník by měl být odolný proti predátorům a nepříznivému počasí. Je důležité zamezit průniku škůdců a zajistit, aby slepice byly v noci bezpečné.

  4. Snadná údržba: Kurník by měl být navržen tak, aby byl snadno čistitelný a udržovatelný, což je zásadní pro zdraví a pohodu slepic.

  5. Hnízdní boxy a sedátka: Dostatek hnízdních boxů (minimálně jeden box na tři slepice) a sedátek je nezbytný pro spokojené slepice.

  6. Přístup na venkovní výběh: Slepice by měly mít možnost vycházet na venkovní výběh, kde mohou hledat potravu, hrabat se a prozkoumávat okolí.

 

Jak naučit chodit slepice do kurníku?

Chov slepic může být příjemným a užitečným koníčkem, ale jedním z klíčových aspektů úspěšného chovu je naučit slepice, jak samy chodit do kurníku. Tento článek vás provede třemi hlavními fázemi tohoto procesu.

Fáze 1: Zvykání na prostor

Prvním krokem je přimět slepice, aby si zvykly na kurník jako na bezpečné místo. To je důležité pro jejich ochranu před predátory a nepříznivým počasím. Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout:

  1. Zajistěte pohodlný kurník: Ujistěte se, že kurník je pro slepice přitažlivý. Měl by být čistý, suchý, dostatečně větraný a s dostatkem místa pro všechny slepice.
  2. Postupné zvykání: Nechte slepice trávit krátké období v kurníku, postupně zvyšujte dobu jejich pobytu.

Fáze 2: Využití potravy jako motivace

Potrava je skvělou motivací pro slepice.

Zde jsou některé techniky, jak ji využít k přilákání slepic do kurníku:

  1. Použití pamlsků: Použijte oblíbené pamlsek slepic, jako jsou červi nebo zelenina, a umístěte je dovnitř kurníku.
  2. Krmení ve večerních hodinách: Poskytněte jim večerní krmivo v kurníku, což je přirozeně přiměje k návratu na noc.
  3. Postupný přesun krmných míst: Postupně přesouvejte jejich krmná místa blíže kurníku, dokud nebudou krmeny přímo uvnitř.

banner blog bovram

Fáze 3: Nastavení rutiny

Stálá rutina je klíčová. Slepicím se líbí předvídatelnost, a tak vytvoření a dodržování denního rozvrhu je nezbytné.

  1. Pravidelné časy: Krmit a pouštět slepice ven v pravidelných časech každý den.
  2. Večerní uzavření: Jakmile slepice v noci vlezou do kurníku, zavřete dveře, aby si zvykly, že v noci je kurník jejich domovem.
  3. Ranní rutina: Každé ráno je vypusťte z kurníku ve stejnou dobu, což podporuje jejich denní rytmus.

Pamatujte, že trpělivost je klíčem k úspěchu v každé z těchto fází. Každá slepice je jedinečná a některé mohou vyžadovat více času na zvyknutí si na nové rutiny než jiné. S laskavým a trpělivým přístupem však můžete slepicím pomoci bezpečně a šťastně využívat jejich kurník.

 

Jaké mohou nastat problémy?

Chov slepic může být odměňující zážitek, ale jako každá péče o zvířata, i tato činnost přináší své výzvy.

Jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou by každý chovatel slepic měl zvládnout, je naučit slepice chodit do kurníku.

Zde jsou běžné problémy, které mohou při tomto procesu nastat, a tipy, jak je řešit.

1) Slepice nechce vstoupit do kurníku

Řešení:

  • Zajistěte pohodlné prostředí: Ujistěte se, že kurník je pro slepice příjemný, suchý, dobře větraný a bez parazitů.
  • Použijte potravu jako lákadlo: Umístěte jejich oblíbenou potravu uvnitř kurníku, aby měly motivaci tam vstoupit.

2) Slepice tráví noc venku

Řešení:

  • Nastavte rutinu: Slepice milují rutinu. Zajistěte, aby měly pravidelný čas pro vstup do kurníku.
  • Použijte světlo: Malé světlo, které se zapne ve večerních hodinách, může slepice povzbudit, aby se vrátily do kurníku.

3) Agresivní chování ve kurníku

Řešení:

  • Zajistěte dostatek prostoru: Přeplněnost může vést k agresi. Každá slepice by měla mít dostatek místa.
  • Oddělte agresivní jedince: Někdy může být nezbytné oddělit agresivní slepice, dokud se situace nezlepší.

4) Slepice snáší vejce mimo kurník

Řešení:

  • Zajistěte atraktivní hnízda: Hnízda by měla být pohodlná, klidná a v soukromí.
  • Učte slepice snášet vejce ve správném místě: Sledujte slepice, když jsou připraveny snášet vejce, a jemně je přemístěte do hnízda.

5) Slepice se bojí vstoupit do kurníku

Řešení:

  • Postupujte postupně: Někdy je potřeba slepice postupně zvykat na kurník.
  • Zkuste změnit vchod: Někdy může pomoci změnit umístění nebo velikost vchodu do kurníku.
 

Pár rad na závěr..

Po naučení slepic, jak chodit do kurníku, je důležité se zaměřit na jejich celkové pohodlí a zdraví. V tomto článku jsme prozkoumali, jak vytvořit prostředí, ve kterém se slepice budou cítit bezpečně a budou se rády vracet do svého domova.

Teď se podíváme na další tipy, jak zajistit efektivní a šťastný život vašich pernatých přátel.

Shrnutí klíčových bodů

  1. Vytvoření příjemného prostředí: Aby se slepice cítily v kurníku bezpečně, je důležité, aby měl dostatek prostoru, byl čistý a dobře větraný.
  2. Použití potravy jako motivace: Přilákání slepic do kurníku pomocí oblíbených pamlsek je účinná metoda.
  3. Vytváření rutiny: Pravidelné časy krmení a uzavírání kurníku pomáhají slepicím vytvořit si zvyk.

Další tipy pro šťastný život slepic

  • Různorodá strava: Slepice potřebují vyváženou stravu. Kromě základního krmiva jim poskytujte i zeleninu, ovoce a občas i proteinové snacky, jako jsou červi.
  • Dostatek prostoru pro pohyb: Slepice jsou aktivní tvorové, které potřebují dostatek místa pro hrabání, koupání v prachu a procházky.
  • Ochrana před predátory: Zajistěte, aby byl kurník bezpečný před divokými zvířaty a škůdci.
  • Zdravotní péče: Pravidelné kontroly zdravotního stavu, očkování a odčervení jsou klíčové pro udržení zdraví slepic.
  • Sociální interakce: Slepice jsou společenské bytosti, takže je důležité, aby měly společnost. Snažte se vyhnout držení jediné slepice.
  • Stimulace: Aby se zabránilo nudě a stresu, poskytněte slepicím předměty ke hraní, jako jsou zavěšené zeleninové šňůry nebo speciální hračky pro slepice.

banner blog bovram

Zdroje článku:

Chickens Back into their Coops | Chicken Coops | Cocoon [online]. [cit. 08. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.chickencoopsandhouses.co.uk/blog/how-to-get-chickens-back-in-the-coop/

3 Ways to Train Chickens to Return to Their Coop - wikiHow [online]. [cit. 08. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Train-Chickens-to-Return-to-Their-Coop

Chickens Won't Go In Coop - Learn How To Train Them To Return! [online]. [cit. 08. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.somerzby.com.au/blog/chickens-wont-go-in-coop/

Attention Required! | Cloudflare [online]. [cit. 08. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/how-to-train-chickens-to-return-to-their-coop/