Jak naučit slepice hřadovat? Tipy a triky

Slepice jsou zvířata, která jsou ráda vysoko, kde se cítí bezpečně a pohodlně. Je tedy opravdu důležité, aby měli ve svém kurníku dostatek místa na spaní a odpočinek na hřadech. Spát vysoko pomáhá kuřatům zůstat v teple, v bezpečí před ostatními zvířaty a udržovat jejich vejce a hnízdo čisté. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat nebo vyrobit dobré bidýlko pro vaše kuřata, jak je naučit spát tam a jak vyřešit případné problémy, které se mohou objevit.

Jak naučit slepice hřadovat

Jaké bidýlko je pro slepice nejlepší?

Bidýlko je tyč, na které slepice odpočívají nebo spí. Mělo by být vyrobeno z hladkého a kvalitního dřeva, aby se zabránilo zranění nebo podráždění nohou slepic.

Mělo by mít dostatečnou šířku a tloušťku, aby slepice mohly snadno uchopit svými prsty. Nejlepší je prkénko o šířce 10 cm a tloušťce 2,5 cm s oblými hranami.

Pokud použijete kulaté nebo čtvercové bidýlko, může to vést k poškození hrudní kosti slepic, odřeninám, modřinám nebo zranění. Bidýlko by mělo být také pevně připevněno a stabilní, aby se nepohybovalo nebo nerozbilo pod tlakem slepic.

Výška okolo 60 cm od země je doporučená, ale závisí to i na tom, jak velké a jakého plemene jsou slepice. Bidýlko by mělo mít takovou délku, aby každá slepice měla alespoň 40 cm místa.

Mělo by být nejvýše v kurníku, aby slepice nechtěly sedat na jiná místa, jako jsou hnízda, krmítka nebo napáječky. Pokud máte více bidýlek, měly by být různě vysoko a daleko od sebe, aby si slepice mohly vybrat podle toho, co se jim líbí a jak jsou v hierarchii.

banner blog bovram

 

Jak naučit slepice hřadovat?

Pokud máte slepice od kuřátek, můžete je naučit hřadovat tím, že jim budete ukazovat bidýlko a motivovat je, aby na něj vlezly.

Můžete jim také usnadnit tím, že je na bidýlko dáte nebo je na něj dovedete pomocí žebříku, který můžete udělat z dřevěných prken s příčkami.

Žebřík by měl být volný a prostorný a mít malý sklon, aby slepice mohly lehce vylézt a slézt. Pokud máte slepice starší, můžete je také naučit hřadovat tím, že je budete večer nosit na bidýlko a ráno je z něj pustit.

Někdy se může stát, že slepice nebudou chtít hřadovat na bidýlku, i když jim ho správně připravíte a naučíte.

 

Jak řešit problémy s hřadováním?

Někdy se může stát, že slepice nebudou chtít hřadovat na bidýlku, i když jim ho správně připravíte a naučíte.

To může mít různé příčiny, jako jsou například:

  1. Nedostatek prostoru nebo světla v kurníku
  2. Nepříjemná teplota nebo vlhkost v kurníku
  3. Nepohodlné nebo špinavé bidýlko
  4. Nepřátelské nebo agresivní chování jiných slepic
  5. Stres, nemoc nebo paraziti

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Coop Training Chickens to Roost & Use Nest Boxes | The Chicken Chick® [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://the-chicken-chick.com/coop-training-chickens/

How to Train a Chicken To Use A Roost - Step by Step [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://coopdesignplans.com/how-to-train-a-chicken-to-roost/

How do I get my chickens to sleep on their roosts instead of in their - My Pet Chicken [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.mypetchicken.com/blogs/faqs/how-do-i-get-my-chickens-to-sleep-on-their-roosts-instead-of-in-their-nest-boxes-at-night