Jak oškubat slepici? Návod krok za krokem

Chcete-li oškubat peří z domácích nebo čerstvě koupených slepic, potřebujete jen několik jednoduchých kroků. Budete potřebovat také nějakou trpělivost a šikovnost. V našem článku se dozvíte, jak oškubat slepici správně, jaké nástroje si připravit a jak se vyvarovat častým omylům.

Jak spařit slepici

Co budete potřebovat?

K oškubání slepice budete potřebovat následující nástroje a pomůcky:

  1. Ostrý nůž
  2. Nádobu na horkou vodu
  3. Zdroj teplé vody
  4. Teploměr
  5. Hrabičky nebo tyčku
  6. Kbelík na peří
  7. Rukavice

banner blog bovram

 

Jak postupovat?

Oškubání slepice se skládá ze tří hlavních kroků: porážka, spaření a škubání.

1) Porážka

 Pokud máte živou slepici, musíte ji nejprve zabít. To můžete udělat různými způsoby, například:

  1.  Uříznutím hlavy ostrým nožem
  2. Podříznutím krku a necháním vykrvácet
  3. Použitím odkrvovacího trychtýře

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli metodu, snažte se minimalizovat bolest, kterou slepici způsobíte. Ujistěte se, že je slepice před zabíjením klidná a držte ji pevně, ale jemně. Poté, co ji zabijete, nechte ji vykrvácet do nádoby, jako je kbelík.

2) Spaření

Spaření znamená, že slepice se namočí do vroucí vody, aby se peří uvolnilo a dalo se snadno oškubat.

Spaření je klíčové, protože pokud se slepice nespaří dost, peří se bude rvat a kůže se bude ničit. Na druhou stranu, pokud se slepice spaří moc, peří se bude slepovat a kůže se bude vařit.

Jak správně spařit slepici?

  1. Naplňte nádobu vodou a ohřejte ji na teplotu 60-65 °C. Můžete použít speciální spařovací kotel, který vám udrží vodu na požadované teplotě, nebo jiný zdroj teplé vody, jako je varná konvice, hrnec nebo kbelík.
  2. Zkontrolujte teplotu vody teploměrem. Pokud je voda příliš horká, nechte ji trochu vychladnout. Pokud je voda příliš studená, přidejte trochu horké vody.
  3. Ponořte slepici do vody po dobu 30-40 sekund. Použijte hrabičky nebo tyčku, abyste vodu vmasírovali pod peří a zajistili rovnoměrné spaření. Slepici otáčejte, aby se spařila ze všech stran.
  4. Vyjměte slepici z vody a zkontrolujte, zda je dostatečně spařená. To poznáte tak, že zkusíte vytrhnout několik per z různých částí těla. Pokud jdou lehce, slepice je spařená. Pokud ne, ponořte ji znovu do vody na dalších 10-15 sekund.
 

3) Škubání

Škubání je proces, při kterém se peří vytrhává z těla slepice. Škubání můžete dělat ručně nebo pomocí speciálního nástroje, jako je škubačka na vrtačku nebo bubnová škubačka.

Jakýkoli způsob zvolíte, postupujte takto:

  1. Položte slepici na záda na čistou a rovnou plochu, jako je stůl, lavice nebo deska.
  2. Začněte škubat velká pera z ocasu a křídel. Vytrhávejte je po směru jejich růstu a snažte se je vytrhnout celá, ne jen špičky.
  3. Pokračujte škubáním malých per z těla, od hlavy k ocasu. Vytrhávejte je také po směru jejich růstu a snažte se je vytrhnout co nejblíže ke kůži.
  4. Opatrně škubejte peří z krku, prsou, břicha a nohou. Dávejte pozor, abyste nepoškodili kůži nebo vnitřnosti.
  5. Odstraňte zbytky peří pomocí pinzety, nože nebo oheň. Pokud použijete oheň, buďte velmi opatrní, abyste nespálili kůži nebo maso.

Můžete si u nás zakoupit kurníky nebo kvalitní krmítka pro drůbež.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Hand Plucking Poultry - Small Farmer's JournalSmall Farmer's Journal [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://smallfarmersjournal.com/hand-plucking-poultry/

How To Pluck Chickens Without A Plucker! – Family Farm Livestock [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://familyfarmlivestock.com/how-to-pluck-chickens-without-a-plucker/