Jakou křemelinu použít pro slepice? Mohou nastat rizika?

Pokud máte doma slepice, jistě znáte potřebu chránit je před parazity, jako jsou čmelíci, roztoči, klíšťata nebo štěnice. Tyto parazity mohou způsobit slepicím potíže, zdravotní komplikace, pokles snášky nebo i úhyn. Existuje mnoho metod, jak se parazitů zbavit, ale ne všechny jsou bezpečné, účinné nebo přírodní. Jednou z možností, která vyhovuje všem těmto kritériím, je křemelina.

Jakou křemelinu použít pro slepice

Jak správně použít křemelinu na slepicích?

Existují různé způsoby, jak používat křemelinu pro slepice, v závislosti na tom, jaké parazity chcete ovládat.

Obecně se doporučuje používat křemelinu s označením potravinová třída, která je jemnější a bezpečnější než křemelina určená například pro čištění bazénů.

Zde jsou některé možnosti, jak křemelinu používat:

  1. Proti parazitům na těle, jako jsou čmelíci, roztoči nebo klíšťata, můžete křemelinu sypat do podestýlky v kurníku nebo do popeliště, kde se slepice osvěžují. Tím zajistíte, že se křemelina dostane na peří a kůži slepic a zamezí usídlení a množení parazitů. Doporučuje se používat křemelinu 4x do roka, ideálně při každé výměně podestýlky. Dávkování je asi 25 g křemeliny na 1 m2 podestýlky nebo popeliště.
  2. Křemelina je účinná proti střevním červům a dalším vnitřním parazitům, které mohou napadat slepice. Pokud ji budete pravidelně, nejlépe každý týden, míchat do krmiva nebo vody pro slepice, zabráníte tomu, aby se paraziti usazovali a množili v jejich zažívacím systému. Doporučené dávkování je 2 % křemeliny v krmivu nebo 5 g křemeliny na 1 litr vody.
  3. Proti škůdcům, jako jsou slimáci, mravenci nebo mšice, můžete křemelinu rozprašovat na zahradě, kde se slepice pohybují. Tím zajistíte, že se křemelina dostane na tělo škůdců a zabrání jejich přežití a šíření. Doporučuje se používat křemelinu podle potřeby, ideálně po dešti nebo zálivce. Dávkování je asi 25 g křemeliny na 1 m2 plochy.

banner blog bovram

 

Jaké jsou výhody a nevýhody křemeliny pro slepice?

Křemelina je pro slepice prospěšná, ale má i některé nevýhody, které byste měli vzít v úvahu.

Mezi její výhody patří:

  1. Přírodní a neškodná látka, která je bezpečná pro slepice, lidi i životní prostředí.
  2. Efektivní a trvalá ochrana a léčba parazitů, která omezuje potřebu používat chemikálie.
  3. Výhodná a jednoduchá látka, kterou najdete v zemědělských obchodech nebo online.

Mezi nevýhody patří:

  1. Prachová látka, která může dráždit oči, nos nebo plíce slepic nebo lidí, když se s ní setkají.
  2. Látka, která může ovlivnit účinnost některých vakcín nebo léků, pokud se s nimi spojí.
  3. Látka, která může ztratit sílu, pokud je mokrá nebo olejovitá, a proto je nutné ji pravidelně měnit.

Křemelina je pro slepice vhodný způsob, jak se zbavit parazitů, které mohou poškozovat jejich zdraví a pohodu. Křemelina je přírodní, neškodná, efektivní, trvalá, výhodná a jednoduchá látka, kterou lze použít různými metodami.

Je ale nutné být opatrný, aby nedošlo k podráždění nebo reakci s jinými látkami. Pokud se rozhodnete pro křemelinu pro slepice, doporučujeme vám koupit křemelinu s označením potravinová třída a dodržovat doporučené množství a intervaly.

 

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Diatomaceous earth: is it safe for your chickens? [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.raising-happy-chickens.com/diatomaceous-earth.html

Diatomaceous Earth Powder: What is it and how should you use it? | British Hen Welfare Trust [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.bhwt.org.uk/blog/health-welfare/diatomaceous-earth-powder/

Diatomaceous Earth: A Natural Remedy For Troubled Chickens [online]. [cit. 21. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.backyardchickencoops.com.au/blogs/learning-centre/diatomaceous-earth-a-natural-remedy-for-troubled-chickens