Jak se zbavit krys v domě?

Krysy jsou nežádoucí hosté, kteří mohou způsobit škody na majetku, znečistit prostředí a přenášet nebezpečné nemoci. Pokud se vám v domě usadily krysy, je třeba jednat rychle a rozhodně. Existuje několik způsobů, jak se zbavit krys, které se liší svou účinností, bezpečností a nákladností. V tomto článku vám představíme některé z nich a poradíme vám, jak vybrat ten nejvhodnější pro vaši situaci.

jak-se-zbavit-krys-v-dome

Jak se zbavit krysy doma? 

Mezi doporučené a osvědčené metody patří:

1) Biologická metoda

Biologická metoda spočívá v použití přirozených nepřátel krys, jako jsou kočky, psi, fretky nebo sovy. Tyto zvířata mají lovecký instinkt a dokážou pronásledovat a zabíjet krysy.

Výhodou této metody je, že je ekologická, levná a příjemná pro majitele zvířat. Nevýhodou je, že není stoprocentně spolehlivá, protože některé krysy mohou být příliš chytré nebo agresivní a ubránit se. Navíc je třeba dbát na zdraví a očkování zvířat, aby se neinfikovala od krys.

 

2) Mechanická metoda

Mechanická metoda zahrnuje použití různých zařízení, která mají za cíl chytit nebo zabít krysy. Mezi ně patří pasti, smyčky, klece, lepící pásy nebo elektrické šoky.

Tyto metody jsou poměrně účinné, pokud jsou správně umístěny a nastaveny. Nevýhodou je, že jsou často kruté, neestetické a vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu.

Také je třeba dbát na to, aby se do nich nechytila jiná zvířata nebo lidé.

3) Chemická metoda

Chemická metoda spočívá v použití jedů, které mají za úkol otrávit krysy. Jed se může podávat buď přímo v návnadě, nebo se může aplikovat na potravu nebo povrchy, které krysy okusují.

Jed na krysy může působit rychle nebo postupně, podle typu a dávky. Výhodou této metody je, že je velmi účinná a dokáže zlikvidovat celou kolonii krys. Nevýhodou je, že je nebezpečná pro lidi, zvířata i životní prostředí. Je třeba dodržovat přesné dávkování, ochranná opatření a likvidovat mrtvé krysy.

krysa

4) Ultrazvuková metoda

Ultrazvukové plašiče využívají speciální přístroje, které vydávají vysokofrekvenční zvuky, které jsou slyšitelné pro krysy, ale ne pro lidi. Tyto zvuky působí na nervový systém krys a způsobují jim stres, úzkost a dezorientaci.

Tím je odrazují od pobytu v daném prostoru. Výhodou této metody je, že je humánní, nenásilná a neškodná pro lidi, zvířata i životní prostředí. Nevýhodou je, že není stoprocentně účinná, protože některé krysy se mohou přizpůsobit nebo ignorovat zvuky. Také je třeba zvolit správnou frekvenci, výkon a umístění přístroje.

banner blog bovram

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článku:

How to Get Rid of Rats [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://tomcatbrand.com/en-us/product-types-tips/how-to-get-rid-of-rats.html

8 Steps to Take to Keep Rats Away and Out of Your House | Triangle Pest Control [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.trianglepest.com/blog/8-steps-take-keep-rats-away-and-out-your-house