Mláďata krys: co možná nevíte?

Mládě krysy je označení pro novorozeného nebo mladého jedince hlodavce z rodu Rattus. Krysy jsou běžní společníci lidí, kteří se vyskytují téměř ve všech oblastech světa. V tomto článku se dozvíte něco o biologii, chování, vývoji a zajímavostech mláďat krys.

mladata-krys

Biologie a chování

1) Biologie

Krysy se rozmnožují po celý rok, ale nejvíce v teplejších měsících. Samice krys jsou schopné mít až 6 vrhů za rok, každý s průměrně 8 mláďaty. Březost trvá asi 21 dní a samice rodí v úkrytu, který si připraví z různých materiálů. Mláďata krys se rodí slepá, holá a bezmocná. Váží asi 5 gramů a měří 3 centimetry. Mají 5 párů mléčných bradavek, které jim umožňují sát mateřské mléko

banner blog bovram

2) Chování

Mláďata krys jsou závislá na péči matky, která je chrání, očišťuje a kojí. Matka je opouští jen na krátkou dobu, když jde hledat potravu. Mláďata jsou velmi sociální a udržují těsný kontakt s matkou i sourozenci. Spí v hromadě, která jim dodává teplo a bezpečí.

krysa

3) Vývoj

Mláďata krys procházejí rychlým vývojem, který je připravuje na samostatný život. Už po 10 dnech začínají růst jim chlupy a otevírají se jim oči. Po 14 dnech jsou schopná slyšet a začínají se učit komunikovat zvuky. Po 18 dnech začínají ochutnávat pevnou potravu a po 21 dnech jsou již plně osrstěná a zubatá. Po 28 dnech jsou odstavena od matky a pohlavně dospívají. Samice jsou schopné se pářit už po 5 týdnech, samci po 8 týdnech.

 

Zajímavosti o mláďatech krys 

Mláďata krys jsou velmi inteligentní a zvědavá. Ráda se hrají, zkoumají a učí se novým věcem. Jsou schopná se přizpůsobit různým podmínkám a využívat různé zdroje potravy. Jsou také velmi citlivá a vyjadřují své emoce. Například se smějí, když jsou lechtána, nebo piští, když jsou smutná.

Je to jeden z nejúspěšnějších savců na planetě, který dokázal přežít a rozšířit se v různých prostředích. Je to také potenciální zdroj nemocí, škod a konfliktů s lidmi, kteří se s nimi často střetávají.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče. 

Související články:

Zdroje článku:

Rats v mice [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.rentokil.co.uk/mice/rats-vs-mice/

Krysa obecná – Wikipedie [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Krysa_obecn%C3%A1