Jak vybrat krmení pro nosnice?

Slepice jsou užitečnými a oblíbenými domácími zvířaty, které nám poskytují čerstvá a výživná vajíčka. Aby byly slepice zdravé, spokojené a produktivní, je důležité jim zajistit správnou výživu. Jak tedy vybrat nejlepší krmení pro nosnice? Na co bychom měli dávat pozor? A jak často a čím je krmit? Na tyto a další otázky se pokusíme odpovědět v tomto článku.

jak-vybrat-krmeni-pro-slepice

Co potřebují nosnice k jídlu?

Nosnice potřebují vyváženou stravu, která obsahuje dostatek bílkovin, energie, vitamínů a minerálů. Bílkoviny jsou zásadní pro růst, opravy těla a produkci vajec. Energie je potřebná pro udržení teploty těla a aktivity.

Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro správnou funkci organismu a prevenci nemocí.

Zvláště důležitý je vápník, který je nezbytný pro tvorbu pevné skořápky vajec.

Základní složky krmiva pro nosnice jsou:

  1. Obiloviny: jsou hlavním zdrojem energie v krmivu. Obvykle se podávají ve formě celého zrna nebo šrotu. Mezi nejčastější obiloviny patří pšenice, kukuřice, ječmen a oves. Obiloviny by měly tvořit asi 60-70 % krmné dávky.
  2. Šroty: jsou zdrojem bílkovin a některých vitamínů a minerálů. Šroty se získávají z olejnin, luštěnin nebo živočišných produktů. Mezi nejčastější šroty patří sójový, slunečnicový, hrachový, rybí nebo masokostní. Šroty by měly tvořit asi 20-30 % krmné dávky.
  3. Přídatné látky: jsou látky, které se přidávají do krmiva pro zlepšení jeho kvality, chuti, trvanlivosti nebo účinku. Mezi přídatné látky patří například vitamínové a minerální premixy, enzymy, probiotika, antioxidanty, barviva nebo konzervanty. Přídatné látky by měly tvořit asi 5-10 % krmné dávky.

banner blog bovram

Jaké jsou typy krmiv pro nosnice?

Na trhu existují různé typy krmiv pro nosnice, které se liší svým složením, formou, účelem nebo cenou. Mezi nejčastější typy krmiv patří:

  1. Kompletní krmivo: je speciálně formulované krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny v optimálním poměru. Kompletní krmivo je vhodné pro nosnice, které nemají přístup k jiným zdrojům potravy, jako je zelená píce, šťavnatá krmiva nebo kuchyňské zbytky. Podává se jako jediné krmivo a nemusí se doplňovat ničím jiným. Může být ve formě granulí, pelet, sypké směsi nebo extrudátu.
  2. Doplňkové krmivo: je krmivo, které obsahuje jen některé živiny a musí se doplňovat jinými krmivy, jako jsou obiloviny, šroty, zelená píce nebo šťavnatá krmiva. Je vhodné pro nosnice, které mají přístup k jiným zdrojům potravy, nebo pro ty, kteří chtějí mít větší kontrolu nad složením krmné dávky. Může být ve formě granulí, pelet, sypké směsi nebo extrudátu.
  3. Směsi obilovin: jsou krmiva, která obsahují pouze obiloviny nebo jejich kombinaci. Směsi obilovin jsou levným a dostupným zdrojem energie, ale nemají dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů. Podávají jako doplněk k jiným krmivům, jako jsou šroty, zelená píce nebo šťavnatá krmiva. Mohou být ve formě celého zrna nebo šrotu.
 

Jak vybrat nejlepší krmivo pro nosnice?

Při výběru krmiva pro nosnice je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou:

  1. Věk nosnic: nosnice mají různé výživové potřeby v závislosti na svém věku. Kuřata a mladé nosnice potřebují vyšší obsah bílkovin pro růst a vývoj. Starší nosnice potřebují nižší obsah bílkovin a vyšší obsah energie pro udržení tělesné hmotnosti a produkce vajec. Na trhu jsou k dispozici krmiva pro různé věkové kategorie nosnic, jako jsou startovací, nárůstové, snáškové nebo reprodukční krmiva.
  2. Účel chovu: Nosnice se chovají pro různé účely, jako jsou produkce vajec, produkce masa, plemenné účely nebo hobby chov. Každý účel chovu vyžaduje jiné složení krmiva. Například nosnice chované pro produkci vajec potřebují vyšší obsah vápníku pro tvorbu skořápky vajec, zatímco nosnice chované pro produkci masa potřebují vyšší obsah bílkovin pro růst svalové hmoty. Na trhu jsou k dispozici krmiva pro různé účely chovu, jako jsou snášková, masná, plemenná nebo hobby krmiva.
  3. Forma krmiva: Krmivo pro nosnice může být ve formě granulí, pelet, sypké směsi nebo extrudátu. Každá forma krmiva má své výhody a nevýhody. Granule a pelety jsou snadno dávkovatelné, snižují plýtvání krmivem, zabraňují selektivnímu krmení a zlepšují hygienu krmítek

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmiva od značky Energys.

Jak často a kolik krmit nosnice?

Frekvence a množství krmení nosnic závisí na několika faktorech, jako jsou:

  1. Typ krmiva: kompletní krmivo se podává jako jediné krmivo a nemusí se doplňovat ničím jiným. Doplňkové krmivo se podává jako doplněk k jiným krmivům, jako jsou obiloviny, šroty, zelená píce nebo šťavnatá krmiva. Podávají se jako doplněk k jiným krmivům, jako jsou šroty, zelená píce nebo šťavnatá krmiva.
  2. Dostupnost jiných zdrojů potravy: nosnice, které mají přístup k jiným zdrojům potravy, jako je zelená píce, šťavnatá krmiva nebo kuchyňské zbytky, potřebují méně krmiva než nosnice, které jsou omezeny pouze na krmivo. Jiné zdroje potravy mohou poskytnout nosnicím další živiny, vlákninu, vlhkost a zpestření stravy.
  3. Velikost a plemeno nosnic: nosnice různých velikostí a plemen mají různou spotřebu krmiva. Obecně platí, že větší a těžší nosnice potřebují více krmiva než menší a lehčí nosnice. Také některá plemena jsou úspornější nebo náročnější na krmivo než jiná.
  4. Stav a produkce nosnic: Nosnice, které jsou v dobrém stavu, nemocné, březí, línající se nebo snášející vajíčka, mají různou potřebu krmiva. Obecně platí, že nosnice, které jsou v dobrém stavu, potřebují méně krmiva než nosnice, které jsou podvyživené, nemocné, březí, línající se nebo snášející vajíčka. Také nosnice, které snášejí více vajíček, potřebují více krmiva než nosnice, které snášejí méně vajíček.

Přesné množství krmiva pro nosnice se může lišit v závislosti na výše uvedených faktorech, ale obecně se doporučuje podávat nosnicím asi 120-150 gramů krmiva na den na hlavu.

To znamená, že pro deset nosnic byste potřebovali asi 1,2-1,5 kilogramu krmiva na den. Toto množství se může zvýšit nebo snížit v závislosti na potřebách nosnic.

Pokud jde o frekvenci krmení, je vhodné krmit nosnice dvakrát denně, ráno a večer. Ráno by se mělo podávat více krmiva, aby se nosnicím dodala energie pro celý den. Večer by se mělo podávat méně krmiva, aby se nosnicím nezatěžoval trávicí systém. Mezi krmeními by se mělo nechat krmítko prázdné, aby se nosnice nenadlávaly a aby se zabránilo plýtvání krmivem.

 

Zdroje článku:

How to Feed Chickens (with Pictures) - wikiHow [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Feed-Chickens

The Complete Guide to Feeding Backyard Chickens - Dine a Chook [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.dineachook.com.au/blog/the-complete-guide-to-feeding-backyard-chickens/

How do I feed my chickens a healthy diet? – RSPCA Knowledgebase [online]. [cit. 10. 01. 2024]. Dostupné z: https://kb.rspca.org.au/knowledge-base/how-do-i-feed-my-chickens-a-healthy-diet/