Jak vyrobit odpuzovač koček? Návod krok za krokem

Mnoho z nás miluje kočky, ale občas může být jejich přítomnost na našem pozemku nebo ve zahradě nepříjemná. Nechceme přece, aby naše květiny byly zničeny nebo aby nám kočky křižovaly cestu. Naštěstí existuje jednoduchý a šetrný způsob, jak kočky zahánět, aniž bychom jim ublížili. V tomto blogovém článku vám ukážeme, jak vyrobit domácí odpuzovač pro kočky a doufáme že zabere.

jak-si-vyrobit-doma-odpuzovac-kocek-a-co--na-ne-pomaha

Návod: jak si vyrobit odpuzovač koček doma

Vyrobit si odpuzovač na zvířata včetně koček není žádná věda, opravdu to zvládne každý z vás a budeme doufat, že tento odpuzovač na zvířata vám bude fungovat!

Co budete potřebovat?

  • Prázdnou stříkačku od spreje (třeba od čisticího prostředku)
  • Vodu
  • Esenciální olej z citronové trávy nebo citronového eukalyptu
  • Petrželové lístky nebo jiné bylinky
  • Plastové lahve (optionálně)
  • Hřebíky (optionálně)
 

Postup výroby

1) Příprava stříkačky

Prvním krokem je příprava stříkačky, kterou budete používat k rozprašování odpuzovače.

Důkladně ji naplňte vodou, aby byla dostatečně plná.

2) Přidání esenciálního oleje

Přidejte několik kapek esenciálního oleje z citronové trávy nebo citronového eukalyptu do stříkačky.

Tento olej má pro kočky nepříjemnou vůni, která jim vadí, a zároveň je pro člověka příjemná.

3) Přidání bylinek

Přidejte několik petrželových lístků nebo jiných bylinek do stříkačky.

Tyto bylinky mají také vůni, která kočky odradí. Mohou být užitečné i pro vaši zahradu, protože mohou působit jako přírodní hnojivo.

4) Smíchání

Důkladně zavřete stříkačku a protřepejte ji, aby se esenciální olej a vůně z bylinek smíchaly s vodou.

5) Aplikace

Nyní můžete začít stříkat tuto směs kolem oblasti, kterou chcete chránit před kočkami.

Můžete ji rozprašovat na trávník, květiny, záhony nebo kamkoliv, kam kočky chodí.

Pokud máte konkrétní místa, která jsou pro kočky atraktivní (např. pískoviště, dveře nebo jiná místa), zaměřte se na ně.

6) Alternativní metoda

Pokud nemáte stříkačku, můžete vytvořit podobný efekt pomocí plastových lahví.

Naplňte plastovou láhev vodou a přidejte esenciální olej a bylinky.

Tu pak je umístěte kolem své zahrady nebo pozemku.

8) Pravidelná údržba

Odpuzovač bude účinný po určitou dobu, ale bude potřeba ho občas obnovit.

Když zjistíte, že jeho účinek klesá, jednoduše znovu rozprašte směs s esenciálním olejem a bylinkami.

co-nesnasi-kocky

Proč si vyrobit odpuzovač koček? Jak může pomoci?

Odpuzovač koček se používá k "odstrašení" koček od určitých oblastí nebo objektů.

Za jakých situací se odpuzovač na kočky používá?

1) Ochrana zahrady nebo květinových záhonů

Kočky mohou být zvídavé a rády si hrabou v písku nebo vykopávají záhonky. Může pomoci chránit vaše rostliny a květiny před poškozením.

2) Prevence močení

Někdy kočky močí na nevhodných místech, jako jsou trávníky nebo zahrady. Odpuzovač koček může odrazit kočky od těchto oblastí a snížit riziko znečišťování.

3) Ochrana ptačích hnízd 

Kočky jsou přirozenými predátory ptáků, a mohou ohrožovat ptačí hnízda. Odpuzovač koček může pomoci ochránit ptáky a jejich hnízda.

4) Zamezení narušování

Kočky mohou narušovat venkovní aktivity, například pokud se pokoušejí lovit ptáky, hrabat se v odpadcích nebo vstupovat do sklepů a garáží. Odpuzovač koček může zvýšit pravděpodobnost, že se budou kočky vyhýbat vašemu pozemku.

5) Ochrana před alergeny

Pokud máte alergie na kočky, může vám odpuzovač pomoci minimalizovat kontakt s kočkami, zejména pokud chodí do vašeho dvora.

6) Ochrana před návštěvami cizích koček

Pokud máte kočku domácí a nechcete, aby na vašem pozemku byly cizí kočky, může odpuzovač koček pomoci udržet vaši oblast nepřístupnou pro jiné kočky.

Pokud vám ani tento vyrobený odpuzovač nebude fungovat, můžete vyzkoušet některý z naších pachových odpuzovačů, které vám určitě pomůžou.

Za zmínku také stojí ultrazvukové odpuzovače na zvířata, které fungují na principu generování ultrazvukových vibrací a signálů

 

Co kočky nesnáší?

Popřípadě budeme rádi, pokud přidáte recenze nebo zkušenosti s odpuzovači a plašiči zvěře.

Kočky mají několik charakteristických aversí k určitým vůním, chování nebo prostředí, které mohou být využity k jejich odpuzení. Zde je několik věcí, které kočky obvykle nesnášejí:

  1. Citrusové vůně: Vůně citrusových plodů, jako je citron, pomeranč nebo grep, jsou pro většinu koček nepříjemné. Můžete použít citrusový olej nebo citronovou kůru ve vašem odpuzovači.

  2. Esenciální oleje: Některé esenciální oleje, jako je citronová tráva, citronový eukalyptus, máta peprná nebo rozmarýn, mohou také fungovat jako odpuzovače koček. Tyto oleje lze použít ve stříkačkách nebo diffuzérech.

  3. Pepr: Kočky obvykle nesnášejí silnou vůni pepře. Můžete použít mletý pepř nebo červený pepř a rozptýlit ho na místech, kde nechcete, aby kočky chodily.

  4. Voda a stříkání: Většina koček nesnáší vodu. Můžete zkusit kočku stříkat vodou, pokud ji chytíte při páchání nežádoucího chování. Toto však může být méně efektivní a mělo by být použito s opatrností.

  5. Hlučné zvuky: Některé hlučné zvuky, jako je chrastící plechovka nebo zvuky zvířat, která jsou přirozenými predátory koček (například dravci), mohou kočky vyplašit.

  6. Měkké povrchy s ostrými předměty: Kočky nemají rády, když na měkkém povrchu najdou ostré předměty, například hřebíky či ostré štěrkové kamínky. Tyto předměty mohou být umístěny do oblastí, kde kočky rády kopou.

  7. Elektrický plot: Pro zahrady nebo pozemky může být efektivní elektrický plot, který zabraňuje kočkám vstupovat.

  8. Důsledná údržba: Udržování vašeho pozemku čistého a pravidelné odstranění zbytků jídla či odpadků může odradit kočky, protože nemají co lovovat. Můžete také použít naše plašiče na kuny.

Je však důležité mít na paměti, že reakce koček na různé podněty může být individuální, a co funguje u jednoho zvířete, nemusí fungovat u druhého. Proto může být potřeba vyzkoušet různé metody, abyste zjistili, co bude účinné pro konkrétní kočku nebo situaci. 

Nevíte si rady s výběrem? Přečtěte si našeho průvodce Jak vybrat plašič a odpuzovač na zvířata.