Jak nastavit past na myš? Návod krok za krokem

Myši mohou být nepříjemnými návštěvníky, zejména pokud se rozhodnou osídlit váš dům nebo zahradu. Jedním z tradičních a účinných způsobů, jak s tímto problémem naložit, je použití pastí na myši nebo si zakoupit přípravek na hubení myší. V tomto článku vám představíme kroky, jak správně nastavit past na myši, abyste byli co nejúspěšnější při řešení tohoto problému.

jak-nastavit-past-na-mys

Jak nastavit past na myš?

1) Vyberte správný typ pasti

Než začnete s nastavováním pasti na myši, je důležité zvolit ten správný typ, který bude vhodný pro váš konkrétní případ.

Existují dva hlavní typy pastí: pasti na myši s lepivou plochou a pasti na myši s pružinou.

  • Lepivé pasti: Tyto pasti mají lepivou povrchovou vrstvu, na kterou myši přilepí, když do ní vkročí. Jsou efektivní pro chytání více myší najednou. Doporučují se pro použití v uzavřených prostorách, jako jsou domy nebo sklepy.

  • Pasti s pružinou: Tento typ pasti používá pružinu, která rychle zaklapne, když myš vkročí na spoušť. Jsou vhodné pro venkovní použití a mohou být umístěny v blízkosti myších děr či cest.

 

2) Zvolte vhodné umístění

Správné umístění pasti je klíčové pro úspěšný odchyt myší. Myši mají tendenci chodit podél stěn nebo podél cest, kde mají menší šanci na odhalení.

Umístěte pasti tak, aby byly v blízkosti těchto tras nebo vedle myších děr, pokud jsou známé.

3) Připravte pasti na myši

Pokud používáte pasti s pružinou, otevřete je a zkontrolujte, zda jsou správně nastaveny. Nastavte pasti tak, aby byly připraveny k okamžitému zaklapnutí, jakmile myš vkročí na spoušť.

U lepivých pastí stačí odstranit ochranný film z lepivé plochy.

4) Přilákejte myši

Myši jsou přitahovány potravinami, takže můžete pasti například pokapat malým množstvím něčeho, co myši rády jedí, jako je arašídové máslo nebo drobné kousky sýra.

Umístěte tento návnadový materiál na spoušť pasti tak, aby myši byly nuceny vstoupit do pasti, aby se k němu dostaly.

5) Zkontrolujte past

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat pasti na myši, aby jste zjistili, zda byly úspěšné.

Pokud jste chytili myš, buďte opatrní při manipulaci s pastí a myší, abyste se vyhnuli kontaktu s možnými nemocemi, které myši mohou přenášet.

V případě chycení myši v živém stavu můžete ji propustit na bezpečném místě, nebo kontaktovat místní záchranáře zvířat, kteří vám mohou pomoci s propuštěním.

6) Preventivní opatření

Aby jste se vyhnuli budoucím infestacím myší, mějte na paměti prevenci. Uzavřete myší díry nebo trasy, uklízejte potravinové zbytky a uchovávejte potraviny v uzavřených kontejnerech.

Jak vyrobit past na myš?

Vytvořit si vlastní past na myš může být užitečné, pokud se chcete zbavit myší, které se objevily ve vašem domě nebo na vašem pozemku. Následující návod vám ukáže, jak si vyrobit jednoduchou past na myš pomocí dostupných domácích materiálů:

 

Co budete potřebovat:

  • Prázdnou plastovou láhev s víčkem (typická plastová láhev o objemu 0,5 l až 1 l je ideální)
  • Nůžky
  • Ostrý nůž nebo nůžky na střihání plechu
  • Ocelovou provázek nebo drát
  • Několik kousků potraviny na návnadu (například ořechy, arašídy, sýr)
  • Lehkou tyčinku nebo klacku (volitelné)
  • Lehký průhledný plastový obal (volitelný, pro ochranu pasti)

jak-si-vyrobit-past-na-mys

Postup:

  1. Vyprázdněte plastovou láhev: Odstraněte etiketu a vypláchněte plastovou láhev důkladně, aby nezůstaly žádné zbytky potravin.

  2. Vytvořte vstupní otvor: Na spodní části láhve, poblíž jejího dna, odřízněte ostrým nožem nebo nůžkami otvor o velikosti pětikoruny. Toto bude vstup do pasti.

  3. Vytvořte víko pasti: Vezměte víčko od láhve a v jeho středu udělejte malý otvor, do kterého budete zavěšovat návnadu. Ostrým nástrojem (nůžkami na střihání plechu nebo ostrým nožem) udělejte řezy na okrajích víčka, takže vytvoříte něco jako vlnitou konstrukci.

  4.  Připravte návnadu: Do středu víčka připevněte kousek potraviny, který bude myši lákat do pasti. Ořechy, arašídy nebo sýr jsou často účinnými návnadami pro myši.
  5. Připravte láhev na zavěšení: Pro umístění pasti, připevněte ocelový provázek nebo drát k horní části plastové láhve. Z tohoto provázku nebo drátu vytvořte smyčku, kterou budete moci pověsit past na myš.

  6.  Zavěste past: Najděte místo, kde máte podezření, že myši často chodí, a pověste past na toto místo tak, aby vstupní otvor byl snadno dostupný pro myši. Můžete past také položit na zem, pokud to preferujete.
  7. Volitelný kryt pasti: Pokud máte obavy ohledně zachycených myší nebo chcete past chránit před nepříznivým počasím, můžete past přikrýt průhledným plastovým obalem. Ujistěte se, že myši vidí návnadu a vstupní otvor.

  8. Kontrolujte past pravidelně: Pravidelně kontrolujte past na myši. Jakmile chytíte myš, buďte opatrní při manipulaci s pastí a myší, abyste se vyhnuli kontaktu s možnými nemocemi, které myši mohou přenášet. Propuštění chycené myši na bezpečném místě nebo kontaktování profesionálů na zachraňování zvířat jsou možnosti, které můžete zvážit.

Související články: