Jaká návnada na krysy je nejlepší? Co doporučujeme?

Krysy jsou inteligentní a opatrné hlodavce, které se mohou stát nežádoucími škůdci v našich domech, zahradách nebo farmách. Pokud se chceme zbavit krys, musíme použít účinné a bezpečné metody, které zahrnují i správný výběr návnady. V tomto článku se podíváme na to, co je dobrá návnada na krysy, jak ji použít a jaké jsou alternativní způsoby, jak se krys zbavit.

jaka-navnada-na-krysy-je-nejlepsi

Jaká je dobrá návnada na krysy?

Krysy mají výborný čich a chuť, které jim pomáhají najít potravu a vyhnout se nebezpečí. Proto je důležité zvolit návnadu, která je pro krysy atraktivní a zároveň není snadno dostupná jinde. Návnada by měla být také pevně připevněna k pasti, aby krysa nemohla jen okusit a odejít.

Mezi nejlepší návnady na krysy patří:

  • Sýr: klasická návnada, kterou krysy milují. Sýr by měl být tvrdý a silně vonící, například eidam, ementál nebo parmezán. Měl by být nakrájen na malé kousky a pevně přivázán k pasti.
  • Slanina: další oblíbená návnada, která láká krysy svou vůní a tučností. Slanina by měla být nakrájena na malé kousky a pevně přivázán k pasti.
  • Ořechy: krysy rády okusují ořechy, které jsou pro ně výživné a chutné. Ořechy by měly být celé nebo rozlámané a pevně přivázán k pasti.
  • Čokoláda: krysy mají rády sladké potraviny, které jsou pro ně vzácné a energetické. Čokoláda by měla být tmavá nebo hořká, aby nebyla příliš sladká pro lidský vkus. Čokoláda by měla být nakrájena na malé kousky a pevně přivázán k pasti.

banner blog bovram

 

Jak použít návnadu na krysy?

Pokud chceme použít návnadu na krysy, musíme dodržet několik pravidel, která nám zvýší šanci na úspěch.

Mezi ně patří:

  • Umístit pasti na správná místa: krysy se pohybují podél stěn, trubek nebo kabelů, kde se cítí bezpečně. Pasti by měly být umístěny na těchto trasách, ideálně v rohu nebo za překážkou. Pasti by měly být také vzdáleny od jiných zdrojů potravy nebo vody, aby krysy neměly jinou možnost než návnadu.
  • Použít více pastí: krysy jsou velmi opatrné a mohou se vyhnout pastem, které už viděly nebo cítily. Proto je dobré použít více pastí různých typů a pravidelně je měnit. Pasti by měly být umístěny v různých vzdálenostech a úhlech, aby krysy neměly možnost obejít je.
  • Nepoužívat rukavice: krysy mají velmi citlivý čich a mohou rozpoznat lidský pach na pastech nebo návnadách. Proto je lepší nepoužívat rukavice při manipulaci s pastmi nebo návnadami, ale raději si umýt ruce mýdlem nebo octem. Také je dobré nepoužívat návnady, které mají silný lidský pach, jako je například máslo nebo džem.
  • Nekontrolovat pasti příliš často: krysy jsou zvědavé a mohou být zvábeny novými věcmi v jejich prostředí. Pokud ale pasti nebo návnady zůstanou na stejném místě příliš dlouho, krysy si na ně zvyknou a přestanou je vnímat jako potenciální potravu. Proto je dobré kontrolovat pasti každý den nebo dva, ale ne častěji.

Jaké jsou alternativní způsoby, jak se krys zbavit?

Pokud nechceme používat pasti nebo návnady na krysy, existují i jiné způsoby, jak se krys zbavit.

Mezi ně patří:

  • Odpuzovače: jsou zařízení, která vydávají zvuky nebo vlny, které jsou pro krysy nepříjemné nebo dokonce bolestivé. Odpuzovače krys by měly být umístěny na místech, kde se krysy vyskytují, a měly by pokrývat celou oblast. Jsou bezpečné pro lidi a domácí zvířata, ale mohou být neúčinné, pokud krysy najdou jinou cestu nebo si na ně zvyknou.
  • Přírodní odpuzovače: jsou látky, které mají pro krysy nepříjemný zápach nebo chuť. Přírodní odpuzovače krys mohou být například ocet, pepř, mýta, levandule, eukalyptus nebo kočičí moč. Přírodní odpuzovače krys by měly být rozmístěny na místech, kde se krysy vyskytují, a měly by být pravidelně obnovovány. Přírodní odpuzovače krys jsou bezpečné pro lidi a domácí zvířata, ale mohou být neúčinné, pokud krysy najdou jinou potravu nebo si na ně zvyknou.
  • Predátoři krys: jsou zvířata, která loví krysy jako kořist. Predátoři krys mohou být například kočky, psi, lasice, sovy nebo hadi. Predátoři krys by měli být umístěni na místech, kde se krysy vyskytují, a měli by být dostatečně hladoví a motivovaní k lovu. Predátoři krys jsou účinní proti krysám, ale mohou být nebezpeční pro lidi nebo domácí zvířata, pokud nejsou dobře ovladatelní nebo očkovaní.

Pokud vás trápí krysy, v našem e-shopu si můžete zakoupit pasti na krysy nebo ultrazvukové plašiče.

Související články:

Zdroje článku:

Sucuri WebSite Firewall - Access Denied [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.pestcontroldirect.co.uk/how-to-control-rats/

Best Baits You Can Use to Trap Rats
– Automatic Trap Company [online]. [cit. 23. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.automatictrap.com/blogs/rats-trapping-college/best-baits-you-can-use-to-trap-rats