Jaké má účinky včelí jed?

Včelí jed je látka, kterou produkují včely jako obrannou zbraň proti vetřelcům. Včelí jed má různé účinky na lidský organismus, které závisí na množství a složení jedu, citlivosti člověka a místě vpichu. Některé účinky jsou prospěšné, jiné mohou být nebezpečné nebo dokonce smrtelné.

vceli-jed

Jaké má účinky? Co může způsobit?

Včelí jed obsahuje biogenní aminy, polypeptidy a enzymy, které působí na nervovou soustavu, snižují krevní tlak, rozkládají červené krvinky a vyvolávají zánětlivou reakci.

Všechny složky včelího jedu se navzájem posilují, jsou tedy v tzv. synergii. Včelí jed může mít léčebné účinky na některé nemoci, jako jsou dna, revmatismus, otoky, záněty nebo roztroušená skleróza. Tento způsob léčby se nazývá apiterapie a využívá se v některých zemích, například v Rumunsku.

Na druhou stranu, včelí jed může způsobit alergickou reakci u lidí, kteří jsou na něj přecitlivělí. Alergická reakce se projevuje jako horečka, otok, zarudnutí, nevolnost, poruchy oběhu nebo dušnost.

V některých případech může dojít k anafylaktickému šoku, který je život ohrožující stav. Proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se objeví tyto příznaky. První pomoc po bodnutí včelou spočívá v odstranění žihadla, ochlazení místa vpichu a podání antihistaminika nebo kortikoidu.

Pro zdravého dospělého člověka představuje smrtelné riziko bodnutí asi 700 žihadel. Pro malé dítě to může být již 90 žihadel. Počet žihadel se může lišit podle velikosti a druhu včely. Včelí jed je nejúčinnější proti samotným včelám, které mohou být usmrceny nebo paralyzovány jediným bodnutím.

Včelí jed je tedy zajímavá a složitá látka, která má různé účinky na různé organismy. Je to zbraň i lék, který včely používají k obraně i k léčbě. Včelí jed je příkladem toho, jak příroda dokáže vytvořit úžasné a silné sloučeniny.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Na co je dobrý včelí jed?

Včelí jed se používá v alternativní medicíně, zejména v apiterapii, pro léčbu různých onemocnění, jako jsou artritida, bolesti zad, některé druhy alergií a další. Má protizánětlivé a analgetické účinky.

Kolik žihadel zabije člověka?

Toto závisí na několika faktorech, včetně citlivosti jedince na včelí jed a celkového zdravotního stavu. U citlivých jedinců může být smrtelná už jedna žihadla, ale u většiny lidí by bylo potřeba stovky žihadel, aby došlo k fatálním následkům.

Jak se získává včelí jed?

Včelí jed se obvykle získává pomocí elektrostimulace, kdy jsou včely lehce stimulovány elektrickým proudem, což způsobí, že vypustí jed na speciální skleněnou destičku. Tento proces je navržen tak, aby neublížil včelám.

Jak dlouho účinkuje včelí jed? 

Účinky včelího jedu se mohou lišit. Akutní symptomy, jako je bolest, otok a zarudnutí, se obvykle objeví ihned a mohou trvat několik hodin. U citlivých jedinců mohou nastat vážnější reakce, jako je anafylaxe, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Zdroje článku:

Bee Venom: Overview of Main Compounds and Bioactivities for Therapeutic Interests - PMC [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720840/

Bee Venom: Uses, Benefits, and Side Effects [online]. [cit. 15. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/bee-venom