Jakou návnadu použít na kunu? Které jsou osvědčené?

Kuna je malá šelma, která patří do čeledi lasicovitých. V České republice žijí dva druhy kuny: kuna lesní a kuna skalní. Obě se podobají svým zbarvením, velikostí a způsobem života, ale liší se místem výskytu. Kuna lesní obývá převážně lesy, kde si staví hnízda v dutinách stromů, zatímco kuna skalní dává přednost lidským sídlištím, kde se zdržuje v budovách, stodolách, garážích nebo pod kapotami aut.

kuna

Život kuny

Kuny jsou samotářská zvířata, která se sdružují pouze v období páření. To probíhá od června do srpna a je doprovázeno hlasitým voláním a souboji mezi samci. Samci i samice kun se páří s více partnery, ale nevytvářejí trvalé páry. Po páření se samice vydávají hledat vhodné místo pro porod a výchovu mláďat.

Kuny jsou všežravá zvířata, která loví hlavně drobné savce, ptáky, obojživelníky, plazy, ryby a hmyz, ale živí se také ovocem, semeny, houbami, vejci, mršinami nebo odpadky. Kuny jsou aktivní převážně v noci, kdy se vydávají na lov. Přes den spí v doupěti nebo na slunci. Kuny jsou velmi mrštné, obratné a inteligentní. Dokáží šplhat po stromech, skákat, plavat a prokousávat různé materiály. Kuny si také rády hrají a projevují zvídavost.

Jsou v České republice chráněné zákonem jako užiteční škůdci, kteří pomáhají regulovat početnost jiných druhů. Mohou se stát i nepříjemnými hosty, kteří napádají domácí zvířata, ničí zásoby potravin, znečišťují prostor trusem a výkaly, škodí na elektroinstalacích nebo vyvolávají hluk. Proto je někdy nutné kuny z objektů vystrnadit nebo odchytit a přemístit do volné přírody.

banner blog bovram

Jak se zbavit kuny a která návnada je nejlepší?

Pokud se chcete zbavit kuny, můžete použít různé metody, jako je odpuzování, zabezpečení, odstraňování nebo odchyt. V tomto článku se zaměříme na poslední možnost, tedy jak chytit kunu do pasti. Chytání kuny do pasti je často nejlepší způsob, jak řešit tuto situaci, protože to umožňuje bezpečný odchyt, který neublíží zvířeti. K tomu je však potřeba použít vhodnou návnadu, která kunu přiláká do pasti.

Jakou návnadu použít na kunu? Kuna je zvědavé zvíře a má dobře vyvinutý čich. Pro úspěšný odchyt použijte návnadu, která ji přiláká. Mezi obvyklé návnady patří:

  1. Vejce: Kuny mají rády vajíčka. Můžete použít syrová vajíčka jako návnadu. Umístěte je do pasti tak, aby byla dobře viditelná a snadno dostupná.
  2. Rybí olej: Rybí olej má silný zápach a může přilákat kunu do pasti. Nastříkejte ho na návnadu nebo na vnitřní stranu pasti. Můžete také použít rybí konzervy nebo čerstvé ryby jako návnadu.
  3. Maso: Čerstvé maso nebo ryba mohou být také účinnou návnadou. Umístěte je do pasti tak, aby byla dobře viditelná a snadno dostupná. Můžete použít například kuřecí, krůtí, vepřové nebo hovězí maso, uzeniny, klobásy nebo salám.
  4. Sladké potraviny: Kuny mohou být také přitahovány sladkými potravinami, jako je med nebo ovoce. Umístěte je do pasti tak, aby byla dobře viditelná a snadno dostupná. Můžete použít například jablka, hrušky, banány, třešně, meruňky nebo jahody.

Související články:

Zdroje článku:

Kuna – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna

Kuna skalní – Wikipedie [online]. [cit. 27. 12. 2023]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna_skaln%C3%AD