Proč si pořídit zateplený kurník?

Zateplení kurníku přináší řadu výhod, které jsou prospěšné jak pro chovatele, tak pro samotné slepice. Především zvyšuje komfort a zdraví zvířat a zároveň může vést k úsporám nákladů. V následujícím článku se zaměříme na hlavní výhody zatepleného kurníku.

Zateplený kurník pro slepice

Jaké jsou výhody zatepleného kurníku pro slepice?

1. Lepší zdraví a pohoda slepic

Zateplení kurníku pomáhá udržovat stálou teplotu v interiéru, což je zásadní pro zdraví a pohodu slepic. Slepice jsou citlivé na extrémní teploty, ať už jde o chlad nebo horko. Zateplený kurník chrání slepice před chladem v zimě a přehříváním v létě, což může vést ke snížení stresu a nemocí.

2. Vyšší výnosy vajec

Stres a nepříznivé klimatické podmínky mohou snížit produkci vajec. V zatepleném kurníku, kde je teplota stabilní a pohodlná, mají slepice lepší podmínky pro snášení vajec, což může vést k vyšší produktivitě.

banner blog bovram

3. Úspory na krmení

Slepice v chladném prostředí spotřebují více energie (a tedy i krmiva) na udržení tělesné teploty. Zateplený kurník pomáhá snížit tuto potřebu, což může vést k úsporám na krmení.

4. Menší riziko parazitů a nemocí

Vlhkost a nízké teploty mohou přispívat k rozvoji parazitů a nemocí. Zateplení kurníku pomáhá udržovat suché a zdravé prostředí, čímž snižuje riziko těchto problémů.

5. Lepší kontrola nad prostředím

Zateplení umožňuje lepší kontrolu nad vnitřním klimatem kurníku. To je zvláště důležité v oblastech s extrémními klimatickými podmínkami nebo tam, kde jsou velké teplotní výkyvy mezi dny a nocemi.

6. Dlouhodobá odolnost kurníku

Zateplení může chránit konstrukci kurníku před poškozením způsobeným extrémními povětrnostními podmínkami. To prodlužuje životnost kurníku a šetří náklady na opravy a údržbu.

 

7. Ekologický a ekonomický přínos

Kromě přímých výhod pro chov slepic, zateplení kurníku může přispět k snižování emisí skleníkových plynů, což je pozitivní z hlediska ochrany životního prostředí. Také snižuje potřebu dodatečného vytápění, což vede k úsporám energie a nákladů.

Závěrem, zateplení kurníku je investice, která se může dlouhodobě vyplatit, a to nejen z ekonomického hlediska, ale i z hlediska zdraví a pohody chovaných zvířat. Je to krok, který by měl zvážit každý chovatel slepic, který hledá způsoby, jak zlepšit podmínky.

TIP na čtení:

Zdroje článku:

Should a chicken coop be insulated? - Quora [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://www.quora.com/Should-a-chicken-coop-be-insulated

How to insulate a Chicken Coop - Omlet Blog UK [online]. [cit. 17. 12. 2023]. Dostupné z: https://blog.omlet.co.uk/2018/10/29/get-your-chickens-and-their-coop-ready-for-winter/