Rozdíl mezi králíkem a zajícem

Králík a zajíc jsou dva druhy savců, kteří patří do řádu zajícovců. Na první pohled se mohou zdát podobní, ale ve skutečnosti se jedná o odlišné zvířata, která se liší jak vzhledem, tak chováním. V tomto článku si představíme některé z hlavních rozdílů mezi králíkem a zajícem.

rozdil-mezi-kralike-a-zajicem

Vzhled

Jedním z nejviditelnějších rozdílů mezi králíkem a zajícem je velikost. Zajíc je větší než králík, váží zhruba 2,5 až 6 kilogramů, zatímco králík váží jen 1,5 až 2 kilogramy.

Zajíc má také protáhlé tělo, delší zadní nohy a delší uši, které přesahují jeho hlavu. Na konci uší má zajíc černé špičky, které jsou pro něj typickým znakem.

Králík má naopak kulatější tělo, kratší nohy a uši, které jsou kratší než jeho hlava. Uši králíka mají zaoblené špičky a jsou obvykle stejné barvy jako zbytek srsti.

Dalším rozdílem mezi králíkem a zajícem je barva srsti. Králík má obvykle hnědou srst s bílým bříškem a bílým ocáskem. 

Během roku se jeho barva moc nemění, protože žije v zarostlých prostředích, kde není potřeba se maskovat. Zajíc na druhou stranu mění barvu srsti podle ročního období, aby lépe splýval s okolím.

V létě má zajíc tmavší, hnědou, až hnědočervenou srst, v zimě naopak světlejší, někdy až bílou srst.

banner blog bovram

 

Chování

Králík a zajíc se liší také ve svém chování. Králík je společenské zvíře, které žije v koloniích.

V koloniích si králíci vytvářejí složité sociální vazby a komunikují mezi sebou různými zvuky a pohyby. Králík si také hloubí nory, ve kterých se ukrývá před predátory a kde rodí a pečuje o svá mláďata.

Zajíc je naopak samotářské zvíře, které žije v otevřené krajině, jako jsou louky a pole. Zajíc se spoléhá na svou rychlost a vytrvalost, když je pronásledován nepřítelem.

Zajíc si nehloubí nory, ale ukládá se do důlků v trávě, kde se snaží zůstat nepozorovaný. Zajíc se sdružuje s ostatními zajíci jen v době páření nebo když je nedostatek potravy.

Králík a zajíc se také liší v reprodukci. Králík je velmi plodný a může mít až pět vrhů za rok, každý s pěti až osmi mláďaty.

Mláďata králíka se rodí slepá, holá a bezmocná do předem připravené, vystlané nory. Samice se k nim vrací jen dvakrát denně, aby je nakrmila a opět je zakryla. Mláďata králíka se osamostatňují po čtyřech až pěti týdnech.

Zajíc má naopak méně potomků, obvykle jedno až čtyři za rok, ale zato jsou více vyvinutá. Mláďata zajíce se rodí osrstěná, s otevřenýma očima a slyšící do důlků v trávě. Samice je krmí jen jednou denně a nechává je samotná. Mláďata zajíce se osamostatňují po třech až čtyřech týdnech.

 

Závěr

Králík a zajíc jsou dva zajímavé druhy savců, kteří mají společného předka, ale vyvinuli se různě podle svého prostředí. Králík je menší, kulatější a společenský, žije v norách a má stálou barvu srsti. Zajíc je větší, protáhlý a samotářský, žije v otevřené krajině a mění barvu srsti podle ročního období. Oba druhy jsou důležitou součástí ekosystému a potravního řetězce.

banner blog bovram

V našem obchodě si můžete zakoupit podestýlky pro hlodavce nebo také králíkárny.

Kromě toho, si u nás můžete zakoupit krmivo pro králíky od značky Energys. Mezi nejprodávanější patří Energys králík Gold Forte.

Zdroje článku:

What's the difference between a rabbit and a hare? | Merriam-Webster [online]. [cit. 16. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.merriam-webster.com/grammar/rabbit-vs-hare

What’s the Difference Between Rabbits and Hares? | Britannica [online]. [cit. 16. 02. 2024]. Dostupné z: https://www.britannica.com/story/whats-the-difference-between-rabbits-and-hares