Hedvábnička vousatá: vše co potřebujete vědět

Hedvábnička vousatá je plemeno slepic, které se vyznačuje neobvyklým peřím, připomínajícím chlupy nebo hedvábí. Toto peří je měkké na dotek a nedrží pohromadě, takže hedvábničky nedokážou létat. Mají také tmavou kůži, maso a kosti, modré ušnice a pět prstů na nohou. Chovají se především jako okrasné slepice, ale jsou také ceněné jako kvočny, které spolehlivě vysedí a odchovají vlastní i cizí kuřata. V Asii je jejich maso považováno za delikatesu, protože má chuť podobnou zvěřině.

hedvabnicka

Charakteristika

Původ hedvábniček vousatých je nejasný, ale pravděpodobně pochází z jihovýchodní Asie, kde se chovají již po staletí.

První zmínka o nich je z 13. století, kdy je cestovatel Marco Polo popsal jako kury s chlupatým peřím a tmavou kůží.

V Evropě se objevily v 16. století a staly se oblíbenými jako exotické zvířata. Dnes se chovají v mnoha zemích světa a existuje několik barevných a velikostních variant.

Mezi nejznámější patří hedvábnička bílá, černá, žlutá, červená, divoce zbarvená a zdrobnělá.

Jak na chov?

Chov hedvábniček vousatých není složitý, ale vyžaduje některá specifika. Je třeba zajistit jim suchý a teplý kurník, kde se mohou schovat před nepříznivým počasím. Na hřadování potřebují nízká bidla, protože neumí létat.

Výběh by měl být z písku nebo trávníku, který hedvábničky tolik nezničí. Krmivo by mělo obsahovat dostatek bílkovin a vitamínů, aby peří bylo zdravé a lesklé.

Hedvábničky jsou velmi krotké a přítulné, takže je vhodné je občas pohladit nebo vzít na ruce. Jsou také velmi společenské, takže je lepší je chovat ve větších skupinách.

Na našem e-shopu nabízíme kvalitní kurníky pro hedvábničky.

Hedvábničky vousaté jsou zajímavé a krásné slepice, které mohou obohatit každý chov.

Jsou ideální pro ty, kteří hledají netradiční a okrasné plemeno, které jim bude dělat radost. Hedvábničky vousaté jsou slepice, které si zamilujete.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Jak snáší hedvábničky?

Hedvábničky obvykle začínají snášet vajíčka ve věku asi 6-8 týdnů. Snášejí vajíčka téměř každý den, ale jejich produkce vajec může být ovlivněna faktory jako jsou podmínky chovu, výživa, světlo a genetika. Jejich vajíčka jsou menší než klasická kuřecí vajíčka a mají jedinečnou chuť a nutriční hodnoty. Doporučujeme vám vyzkoušet krmivo Energys.

Jak dlouho se dožívá hedvábnička?

Průměrná délka života hedvábničky v zajetí se pohybuje od 3 do 5 let, ale některé jedince se mohou dožít až 8 let nebo déle, pokud jsou dobře pečovány. Klíčovými faktory, které ovlivňují délku jejich života, jsou genetika, kvalita péče, výživa a životní podmínky.

Kdy začnou snášet hedvábničky? 

Jak již bylo zmíněno, hedvábničky začínají snášet vajíčka většinou ve věku 6-8 týdnů. To se může lišit v závislosti na konkrétním kmeni hedvábniček a podmínkách, ve kterých jsou chovány. Pro zajištění pravidelné produkce vajec je důležité zajistit dostatečné množství světla, správnou výživu a vhodné životní podmínky.

Hedvábnička – Wikipedie [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hedv%C3%A1bni%C4%8Dka