Vejce hedvábničky: malé, ale cenné

Hedvábnička je plemeno slepic, které se vyznačuje netradičním vzhledem i chováním. Jejich peří připomíná chlupy, jejich kůže, maso a kosti jsou tmavé a na nohou mají pět prstů. Hedvábničky pocházejí z východní Asie, kde byly součástí lidových tradic a považovány za pochoutku. V Evropě se objevily pravděpodobně díky cestovateli Marku Polovi a v Česku se chovají od začátku 20. století.

vajicka-hedvabnicky

Základní charakteristiky

Hedvábničky jsou oblíbené jako okrasné slepice, protože jsou velmi krotké, přítulné a snadno se ochočí. Mají zavalitý trup a váží mezi 0,5 a 1,6 kg podle velikosti.

Vyskytují se v různých barevných variantách, jako jsou bílá, černá, šedá, žlutá nebo modrá. Na hlavě mají bohatou chocholku, některé i vousy, a hřebínek ve tvaru poloviny vlašského ořechu. Ušnice a laloky jsou modré.

banner blog bovram

Snůška vajíček

Hedvábničky nejsou příliš plodné, co se týká snášky vajec. Ročně snesou asi 60 až 90 vajec, která jsou malá a mají nahnědlou skořápku.

Po snůšce se hedvábničky usadí na vejcích a připravují se na rodičovskou roli. Jsou to vynikající kvočny a matky, které dokážou vysedět a odchovat nejen svá, ale i cizí kuřata, a dokonce i jiné druhy ptáků, jako jsou bažanti, křepelky nebo kachny

Pokud by jim všechna vejce odebrali, zůstanou sedět v hnízdě klidně naprázdno, takže je lepší je alespoň nějaká vejce nechat vysedět.

Vejce jsou tedy malé, ale cenné, protože z nich vzejde nový život. Hedvábničky jsou slepice, které si zaslouží naši pozornost a obdiv, nejen pro svůj neobvyklý vzhled, ale i pro svou klidnou a mateřskou povahu.

V naší kategorii si můžete zakoupit kurník pro hedvábničky nebo krmivo Energys.

Zdroje článku:

Hedvábnička – Wikipedie [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hedv%C3%A1bni%C4%8Dka