Jak na hubení potkanů?

Potkani jsou nežádoucí škůdci, kteří mohou způsobit mnoho problémů v domácnostech, zahradách, skladech nebo farmách. Potkani přenáší nebezpečné nemoci, ničí potraviny, materiály a stavby, a mohou být i agresivní, pokud se cítí ohroženi. Proto je důležité se jich zbavit co nejdříve a zamezit jejich dalšímu šíření.

hubeni-potkanu

Jak poznat potkany?

Potkani jsou velcí hlodavci, kteří dosahují délky až 25 cm a hmotnosti až 500 g. Mají mohutné tělo, krátké uši, dlouhý ocas a šedohnědou až černou srst. Potkani se často zaměňují s krysami, které jsou menší, štíhlejší, mají delší ocas a větší uši. Krysy se v Česku vyskytují jen vzácně, zatímco potkani jsou běžní.

Potkani žijí v koloniích s pevnou hierarchií a jsou velmi inteligentní. Dokážou se přizpůsobit různým podmínkám a najít si zdroje potravy a úkrytu. Potkani jsou všežravci, kteří preferují obiloviny, semena, ovoce, maso, ale snědí i odpadky, mrtvá zvířata nebo dokonce i své vlastní mláďata.

Jsou aktivní hlavně v noci, kdy vylézají ze svých nor a hledají potravu.

Potkani se množí velmi rychle. Samice může mít až 10 vrhů za rok, každý s 5 až 12 mláďaty. Mláďata jsou po 3 týdnech samostatná a po 3 měsících pohlavně dospělá.

Mohou žít až 3 roky, ale většinou se nedožijí ani jednoho roku kvůli predátorům, nemocem nebo lidem.

Potkani se dají poznat podle několika znaků:

  1. Trus: produkují velké množství trusu, který má tvar válečků o délce 1 až 2 cm a průměru 0,5 cm. Trus je tmavý a lesklý, ale s časem bledne a vysychá. Trus se nachází hlavně podél cest, které potkani používají, nebo v blízkosti jejich nor a úkrytů.
  2. Stopy: zanechávají stopy po svých tlapkách a ocasu na prachových, mastných nebo vlhkém povrchu. Mají pět prstů na předních i zadních končetinách, které jsou spojeny blánou. Ocas je dlouhý a lysý a může zanechat stopu ve tvaru linky.
  3. Hlodání: hlodají různé materiály, jako jsou dřevo, plast, kov, izolace, potraviny, obaly nebo elektrické kabely. Hlodání může způsobit poškození, zkraty, požáry nebo zkažení potravin. Potkani mají silné zuby, které neustále rostou, a proto musí hlodat, aby je opotřebovávali. Hlodání zanechává charakteristické stopy ve tvaru dvou paralelních rýh.
  4. Zvuky: vydávají různé zvuky, jako jsou vrčení, štěkání, pískání, cvrlikání nebo kňučení. Tyto zvuky slouží k dorozumívání mezi potkany nebo k vyjádření nálady, varování nebo bolesti. Zvuky potkanů jsou slyšet hlavně v noci, kdy jsou aktivní, a to zejména z půdy, stropu, stěn nebo podlahy.
  5. Pach: mají silný pach, který používají k označování svého teritoria, partnerů nebo potravy. Pach je tvořen močí, výkaly, potem nebo sekrety z pachových žláz. Pach potkanů je nepříjemný, nasládlý a pronikavý. Pach se šíří hlavně z míst, kde se potkani zdržují, jako jsou nory, úkryty nebo hnízda.

Můžete navštívit naší sekci Hubení potkanů.

banner blog bovram

 

Jak se zbavit potkanů?

Existuje několik způsobů, jak se zbavit potkanů, které se liší podle účinnosti, bezpečnosti a etičnosti.

Mezi nejčastější metody patří:

1) Pasti

Pasti jsou zařízení, která slouží k chytání nebo zabíjení potkanů.

Pasti se umisťují na místa, kde se potkani pohybují, a jsou opatřeny návnadou, která potkany přiláká.

Existují různé typy pastí, jako jsou:

  • Mechanické pasti: mechanické pasti jsou pasti, které usmrtí potkana silným rázem, když na něj vpadne pružinová tyč nebo kovová klec. Tyto pasti jsou účinné, ale mohou být nebezpečné pro lidi nebo domácí zvířata, pokud na ně nechtěně šlápnou nebo je spustí. Tyto pasti je také třeba pravidelně kontrolovat a vyprazdňovat, aby se zabránilo hnilobě a šíření nemocí z mrtvých potkanů.
  • Živé pasti: živé pasti jsou pasti, které chytí potkana do uzavřeného prostoru, odkud nemůže uniknout. Tyto pasti jsou humánnější, ale vyžadují, aby se potkan následně buď utratil, nebo vypustil na vhodném místě, kde nebude ohrožovat lidi nebo jiná zvířata. Tyto pasti je také třeba často kontrolovat, aby se zabránilo utrpení nebo smrti potkanů z hladu, žízně nebo stresu.

2) Jedovaté návnady

Jedovaté návnady jsou látky, které obsahují látky, které způsobují smrt potkanů po jejich pozření. Podávají v uzavřených staničkách, které zabraňují přístupu jiných zvířat nebo lidí.

Jsou velmi účinné, ale také nebezpečné, protože mohou způsobit sekundární otravu predátorů nebo mrchožroutů, kteří snědí otrávené potkany. Jedovaté návnady je také třeba pravidelně doplňovat a kontrolovat, aby byly vždy dostupné pro potkany.

3) Odpuzovače

Odpuzovače jsou zařízení, která vydávají zvuky, vůně nebo světlo, které potkany ruší nebo plaší. Používají jako prevence, aby se zabránilo vniknutí potkanů do objektu.

Jsou bezpečné a humánní, ale ne vždy účinné, protože potkani si mohou na ně zvyknout nebo je ignorovat. Odpuzovače je také třeba správně umístit a nastavit, aby pokrývaly celou plochu a nebyly rušeny jinými zdroji.

4) Biologická kontrola

Biologická kontrola je metoda, která využívá přirozených nepřátel potkanů, jako jsou kočky, psi, lasice, sovy nebo hadi. Biologická kontrola je přírodní a ekologická, ale také nejistá a nekontrolovatelná, protože závisí na chování a dostupnosti predátorů.

Biologická kontrola také nemusí být dostatečná, aby se zbavila celé kolonie potkanů, a může mít i negativní dopady na jiné druhy.

 

Jak předcházet potkanům?

Nejlepší způsob, jak se zbavit potkanů, je zabránit jim v přístupu do objektu a odstranit jim zdroje potravy a úkrytu. K tomu je třeba dodržovat následující opatření:

  1. Utěsnění otvorů, přes které by hlodavci mohli do objektu proniknout.
  2. Používání regálů (palet) místo uskladnění zboží přímo na zemi.
  3. Zajištění všech otvorů a trhlin na vnějších stěnách i ve střeše.
  4. Skladování surovin a materiálu v uzavřených prostorách.
  5. Udržování čistoty a zavedení zavíracích košů.
  6. Odstranění vysoké trávy a živých plotů.
  7. Odstraňování spadaného ovoce ze zahrady.
  8. Používání ochrany proti potkanům na stromech.
  9. Vysazování mátovitých rostlin kolem domu.
  10. Používání moči predátorů jako odstrašujícího prostředku.
  11. Pořízení kočky nebo jiného domácího zvířete, které bude potkany lovit.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

banner blog bovram

Zdroje článku:

How to get rid of rats? [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.planetnatural.com/how-to-get-rid-of-rats/

How To Get Rid Of Mice, Rats And Other Rodents – Forbes Home [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.forbes.com/home-improvement/pest-control/getting-rid-of-rodents/

Getting Rid of Rodents (Rats and Mice) | HealthLink BC [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/getting-rid-rodents-rats-and-mice