Deratizace potkanů: jak se zbavit nezvaných hostů?

Potkani jsou škodliví hlodavci, kteří mohou způsobit značné škody na majetku, přenášet nebezpečné nemoci a ohrožovat zdraví lidí i domácích zvířat. Proto je důležité provádět pravidelnou a účinnou deratizaci, tedy hubení potkanů, a zamezit jejich výskytu a přemnožení. V tomto článku se dozvíte, jak probíhá deratizace potkanů, jaké jsou její základní metody, jaké jsou její výhody a nevýhody, a jak si můžete vybrat vhodnou deratizační firmu, která vám pomůže s tímto problémem.

deratizace-potkanu

Jak probíhá deratizace potkanů?

Deratizace potkanů je proces, který spočívá v zjištění a odstranění potkaní populace v určitém objektu nebo prostoru.

Provádí se v několika krocích:

  1. Prohlídka objektu - deratizační firma provede důkladnou prohlídku objektu, kde se vyskytují potkani, a zjistí jejich počet, aktivitu, zdroje potravy, úkryty a možné vstupy. Na základě toho navrhne optimální plán deratizace.
  2. Aplikace nástrah - deratizační firma rozmístí v objektu deratizační nástrahy, které mohou být chemické (jed na potkany), mechanické (pasti na potkany) nebo živolovné (klece na potkany). Nástrahy se umisťují na místa, kde se potkani pohybují, žerou nebo odpočívají, a jsou opatřeny návnadou, která je láká. Nástrahy se pravidelně kontrolují, doplňují a vyměňují.
  3. Odstraňování uhynulých potkanů - sbírá a likviduje uhynulé potkany, které byly zabity nástrahami, a zabraňuje tak šíření zápachu, hmyzu a infekcí. Uhynulé potkany se musí odstraňovat co nejdříve, protože mohou být zdrojem potravy pro ostatní potkany nebo predátory.
  4. Prevence a kontrola - deratizační firma provede preventivní a nápravná opatření, která mají zabránit dalšímu vniknutí a rozmnožování potkanů. Mezi tyto opatření patří například zajištění odpadových nádob, odstranění potravních zbytků, udržování čistoty a pořádku, zacelení otvorů a trhlin, instalace protihlodavčích sítí a podobně. Deratizační firma také provádí pravidelnou kontrolu objektu a monitoruje účinnost deratizace.

banner blog bovram

 

Jaké jsou základní metody deratizace potkanů?

Deratizace potkanů se může provádět různými metodami, které se liší podle typu nástrahy, která se používá k hubení potkanů.

Mezi nejčastější metody patří:

  1. Chemická deratizace - je založena na použití jedů na potkany, které obsahují látky, jenž způsobují smrt potkanů po požití. Jed na potkany se aplikuje ve formě granulí, bloků, past, gelů nebo tekutin, které se umisťují do speciálních deratizačních stanic, které chrání nástrahu před nepřístupností pro necílové živočichy, jako jsou domácí zvířata nebo děti. Chemická deratizace je velmi účinná, ale vyžaduje opatrnost a dodržování bezpečnostních pravidel, protože jed na potkany může být nebezpečný pro lidi i zvířata, pokud se s ním dostanou do kontaktu.
  2. Mechanická deratizace - je založena na použití pastí na potkany, které zabíjejí potkany mechanickým účinkem, jako je například pružina, klec, elektrický proud nebo lep. Pasti na potkany se umisťují na místa, kde se potkani pohybují, a jsou opatřeny návnadou, která je láká. Mechanická deratizace je méně účinná než chemická, protože potkani jsou velmi chytří a ostražití, a mohou se pastem vyhnout nebo je zneškodnit. Navíc pasti na potkany musí být často kontrolovány a vyprazdňovány, což je pracné a nehygienické.
  3. Živolovná deratizace - je založena na použití klecí na potkany, které chytají potkany živé, aniž by je zabily. Klece na potkany se umisťují na místa, kde se potkani pohybují, a jsou opatřeny návnadou, která je láká. Živolovná deratizace je humánní a bezpečná, ale vyžaduje častou kontrolu a vyprazdňování klecí, a také řešení, co s chycenými potkany, které se nesmí vypouštět zpět do přírody, protože by mohly způsobit ekologické problémy.
 

Jaké jsou výhody a nevýhody deratizace potkanů?

Deratizace potkanů má několik výhod, ale také několik nevýhod, které je třeba zvážit při výběru metody a firmy, která ji provede.

Mezi hlavní výhody patří:

  1. Ochrana zdraví - snižuje riziko přenosu nebezpečných nemocí, jako jsou leptospiróza, salmonelóza, Weilova žloutenka a další, které mohou potkani přenášet na lidi i zvířata svými výkaly, močí, slinami, kousnutím nebo parazity. Deratizace potkanů také zabraňuje šíření zápachu, hmyzu a infekcí, které mohou vznikat z uhynulých potkanů.
  2. Ochrana majetku - deratizace potkanů zabraňuje značným škodám na majetku, které mohou potkani způsobit svým hlodáním, škrábáním, kopáním a stavěním hnízd.
  3. Ochrana životního prostředí - deratizace potkanů přispívá k ochraně životního prostředí, protože potkani mohou narušovat ekologickou rovnováhu, ohrožovat původní druhy, poškozovat plodiny a znečišťovat vodu. Deratizace potkanů také snižuje spotřebu energie a materiálů, které by byly potřeba k opravě škod způsobených potkany.

Mezi hlavní nevýhody deratizace potkanů patří

  1. Náklady - vyžaduje finanční náklady na zaplacení deratizační firmy, nákup nástrah a materiálů, a údržbu a kontrolu deratizace. Náklady na deratizaci potkanů se mohou lišit podle velikosti a typu objektu, počtu a druhu potkanů, metody deratizace a kvality deratizační firmy.
  2. Rizika - může přinášet rizika pro lidi i zvířata, pokud se nedodržují bezpečnostní opatření a pokyny. Jed na potkany může být toxický pro lidi i zvířata, pokud se s ním dostanou do kontaktu nebo ho spolknou. Pasti mohou způsobit zranění nebo smrt necílovým živočichům, jako jsou domácí zvířata nebo chráněné druhy. Klece na potkany mohou být stresující pro chycené potkany, a také pro lidi, kteří musí rozhodnout, co s nimi udělat.

Jak si vybrat vhodnou deratizační firmu?

Pokud se rozhodnete pro deratizaci potkanů, je důležité si vybrat vhodnou deratizační firmu, která vám zajistí kvalitní a bezpečnou službu.

Při výběru deratizační firmy byste měli zvážit následující kritéria:

  1. Zkušenost a reference - deratizační firma by měla mít dostatečnou zkušenost a reference v oboru deratizace, a dokázat vám předložit certifikáty, licence a pojištění. Měli byste se také informovat o jejich metodách, postupech a zárukách, a podívat se na jejich hodnocení a recenze od předchozích zákazníků.
  2. Cena a nabídka - měla by nabídnout férovou a transparentní cenu za deratizaci potkanů, která by měla zahrnovat všechny náklady na prohlídku, aplikaci nástrah, odstraňování uhynulých potkanů, prevenci a kontrolu. Měli byste si také vyžádat písemnou nabídku a smlouvu, která by měla obsahovat podrobný popis služby, termíny, záruky a podmínky.
  3. Profesionalita a spolehlivost - měla by být profesionální a spolehlivá, a dodržovat dohodnuté termíny, kvalitu a bezpečnost. Měla by také komunikovat s vámi a informovat vás o průběhu a výsledcích deratizace, a řešit případné problémy nebo reklamace. Měla by také respektovat vaše soukromí a ochranu osobních údajů.

Pokud vás trápí potkani, můžeme vám doporučit:

Zdroje článku: 

How to get rid of rats [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.planetnatural.com/how-to-get-rid-of-rats/

The Fastest Way to Get Rid of Rats - Malum Southern Pest & Bird Control [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://malumltd.co.uk/fastest-way-to-get-rid-of-rats/

How to get rid of rats from your yard and prevent [online]. [cit. 09. 01. 2024]. Dostupné z: https://thebugmaster.com/how-to-get-rid-of-rats-from-your-yard-and-prevent-them-from-coming-back/