Jak na likvidaci čmelíků u slepic?

Čmelíci jsou nepříjemní paraziti, kteří mohou způsobit mnoho potíží vašim slepicím. Čmelíci sají krev drůbeže, což vede k oslabení, chřadnutí, snížení snášky a někdy i k úhynu. Čmelíci se také mohou přenášet na jiná zvířata nebo dokonce na lidi. Proto je důležité se jich zbavit co nejdříve a co nejúčinněji. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

likvidace-cmeliku-u-slepic

Jak poznat čmelíky?

Čmelíci jsou drobní roztoči, kteří mají osm nohou a tělo rozdělené do dvou částí. Jsou velmi malí, asi 0,2 až 1 milimetr, a mohou mít různou barvu podle toho, zda jsou hladoví nebo nasycení.

Hladoví čmelíci jsou světle šedí, zatímco nasycení čmelíci jsou červení, hnědí nebo černí. Schovávají se ve dne v různých skulinách, štěrbinách, dírách nebo podestýlkách v kurníku a v noci vylézají, aby se nakrmili na slepicích.

Čmelíci se živí krví, kterou sají z neopeřených míst na těle slepic, jako jsou hlava, krk, podpaží, kloaka nebo břicho.

Způsobují slepicím podráždění, svědění, záněty, infekce, anémii a stres. Mohou se také dostat na vejce, která pak mohou být znečištěná krví nebo výkaly čmelíků.

banner blog bovram

Jak se zbavit čmelíků?

Pokud zjistíte, že máte v kurníku čmelíky, musíte jednat rychle a důsledně.

Čmelíci se totiž velmi rychle množí a mohou zamořit celý kurník i okolí.

Existuje několik způsobů, jak se čmelíků zbavit, a to jak mechanicky, tak i chemicky.

Mezi mechanické způsoby patří:

  1. Důkladný úklid a dezinfekce kurníku: Odstraňte z kurníku všechny předměty, kde by se mohli čmelíci ukrývat, jako jsou plechy, lepenky, dřevo nebo staré hnízda. Vyčistěte kurník horkou vodou a mýdlem nebo dezinfekčním prostředkem. Vymalujte kurník vápnem nebo jiným biocidem, který zničí čmelíky i jejich vajíčka. Nechte kurník dobře vyschnout, než do něj vrátíte slepice. Opakujte tento postup několikrát, dokud se nezbavíte všech čmelíků.
  2. Použití křemeliny: Křemelina je přírodní látka, která má ostré hrany a působí jako brusivo na kutikulu čmelíků. Křemelina je neškodná pro slepice, ale smrtelná pro čmelíky. Naneste křemelinu na všechna místa, kde se mohou čmelíci schovávat, jako jsou stěny, podlaha, strop, hnízda nebo popeliště. Křemelinu také vetřete do peří slepic, aby se ochránily před čmelíky.
  3. Použití oleje: Olej je další přírodní prostředek, který může pomoci proti čmelíkům. Olej ucpává dýchací otvory čmelíků a způsobuje jim udušení. Použijte rostlinný olej nebo olej s přídavkem esenciálních olejů, jako je levandule, eukalyptus nebo tea tree. Postříkejte olejem slepice i kurník, zejména místa, kde se čmelíci ukrývají. Opakujte tento postup několikrát týdně, dokud se nezbavíte čmelíků.

V našem e-shopu nabízíme přípravky na čmelíky. Mezi nejprodávanější patří BIO křeměnitý práškový koncentrát k hubení čmelíků.

 

Mezi chemické způsoby patří:

  1. Použití insekticidů: Existuje několik insekticidů, které lze použít k zabíjení čmelíků, jako jsou pyrethroidy, organofosfáty nebo karbamáty. Tyto látky jsou účinné, ale mohou být také nebezpečné pro slepice, lidi nebo životní prostředí. Proto je třeba je používat opatrně a dodržovat návod k použití. Insekticidy nanášejte na místa, kde se čmelíci ukrývají, a nechte je působit po dobu určenou výrobcem. Poté kurník důkladně vyvětrejte a omyjte. Insekticidy můžete také použít ve formě sprejů, prášků nebo obojků pro slepice, ale vždy se ujistěte, že jsou vhodné pro drůbež a že nebudou kontaminovat vejce nebo maso.
  2. Použití biologických prostředků: Biologické prostředky jsou alternativou k chemickým látkám, které využívají přirozených nepřátel čmelíků, jako jsou predátoři, parazitoidi nebo patogeny. Tyto prostředky jsou šetrné k životnímu prostředí, ale mohou být méně účinné nebo méně dostupné. Mezi biologické prostředky patří například:

Jak předcházet čmelíkům?

Prevence je lepší než léčba, a to platí i pro čmelíky. Pokud chcete zabránit tomu, aby se čmelíci usadili v kurníku, měli byste dodržovat několik zásad:

  1. Udržujte kurník čistý a suchý: Pravidelně odstraňujte z kurníku starou podestýlku, hnízda, vajíčka, peří, výkaly a jiné odpadky. Vyměňujte podestýlku za novou, suchou a čistou. Větrejte kurník, aby se snížila vlhkost a teplota. Dezinfikujte kurník a jeho vybavení alespoň jednou za měsíc.
  2. Zabraňte vstupu čmelíků do kurníku: Uzavřete všechny otvory, skuliny, štěrbiny nebo díry, kterými by se mohli čmelíci dostat do kurníku. Použijte síťky, fólie, lepenky, pěnové gumy nebo jiné materiály, které zamezí průchodu čmelíků. Zkontrolujte, zda nejsou čmelíci na slepicích, které přivádíte do kurníku, nebo na jiných zvířatech, která by mohla být hostiteli čmelíků.
  3. Posilujte imunitu slepic: Kvalitní krmivo, dostatek vody, vitamínů a minerálů, přiměřený prostor, světlo a klid jsou základem pro zdravé a odolné slepice. Slepice, které jsou dobře živené, hydratované, odpočaté a spokojené, jsou méně náchylné k napadení čmelíky nebo k jiným parazitům.
 

Nejčastější otázky

Jak se zbavit čmelíků u slepic?

Čmelíci (ve smyslu parazitů) u lidí nejsou běžným jevem. Pokud se jedná o nějaký druh parazita nebo hmyzu, který člověka obtěžuje, je nejlepší se poradit s lékařem nebo dermatologem. Pro odstranění běžného hmyzu, jako jsou mouchy nebo komáři, lze použít repelenty, udržovat čistotu v okolí a používat ochranné sítě na oknech a dveřích.

Jak dlouho vydrží čmelík u slepice?

Předpokládám, že se tato otázka týká parazita známého jako „čmelík“ (jedná se o larvy některých druhů much, které parazitují na ptácích, včetně slepic). Larvy čmelíků jsou závislé na svém hostiteli (slepici) pro vývoj a přežití. Bez přístupu k hostiteli by larvy neměly zdroj potravy a pravděpodobně by nepřežily dlouho. Přesná doba závisí na specifických podmínkách a druhu parazita.

Jak poznám čmelíka u slepic?

Čmelíci u slepic se obvykle projevují jako hmoty podobné červům nebo larvám, které se mohou objevit v okolí kloaky (vývodného otvoru) slepic. Slepice mohou vykazovat známky podráždění, jako je časté škrábání nebo otírání zadní části těla. V některých případech mohou být tyto parazity viditelné i ve výkalech. Je důležité pravidelně kontrolovat slepice, aby se předešlo nebo včas odhalilo napadení parazity. 

Zdroje článku:

How to deal with bumblebees in hens | Energys hobby [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.energyshobby.com/how-to-deal-with-bumblebees-in-hens/

How to get rid of bees nest | Cloudflare [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.thehappychickencoop.com/how-to-get-rid-of-a-bees-nest/