Trápí vás čmelíci u křečka? Poradíme vám, jak se jich zbavit!

Čmelík kuří (Dermanyssus gallinae) je drobný roztoč, který parazituje na krvi ptáků a některých savců, včetně křečků. Čmelík se živí v noci, kdy vylézá z úkrytů a saje krev ze svého hostitele. Během dne se schovává v trhlinách, škvírách, podestýlkách nebo hračkách. Jeho přítomnost může způsobit křečkovi zdravotní potíže, jako jsou anémie, svědění, alergické reakce, infekce nebo stres. Čmelík je také přenašečem některých chorob, jako je ptačí borelióza, salmonelóza nebo tyfus.

krecek

Jak poznat čmelíka u křečka?

Čmelík je velmi malý a nenápadný, proto ho není snadné spatřit pouhým okem. Jeho velikost se pohybuje od 0,2 do 0,8 mm, podle toho, zda je hladový nebo nasycený krví.

Jeho barva se také mění od světle šedé do červené nebo hnědé. Tělo má jediný článek, na kterém se nachází ústní končetiny a čtyři páry nohou. Čmelík se pohybuje velmi rychle a je schopen přeskakovat z hostitele na hostitele.

Pokud si všimnete, že váš křeček se často kouše, škrábe nebo olizuje, může to být znamení, že má čmelíky.

Můžete také najít malé červené skvrny na jeho srsti, kůži nebo podestýlce, které jsou zbytky po krvácení. Dalším indikátorem může být bledost, apatie, hubnutí nebo snížená aktivita křečka.

Pokud máte podezření, že váš křeček má čmelíky, měli byste ho co nejdříve vzít k veterináři, který provede diagnostiku a předepíše vhodnou léčbu.

banner blog bovram

Jak se zbavit čmelíka u křečka?

Léčba čmelíka u křečka spočívá v aplikaci speciálních přípravků, které zabíjejí roztoče a zabraňují jejich dalšímu rozmnožování.

Tyto přípravky mohou být ve formě sprejů, kapek, mastí nebo tablet. Je důležité dodržovat pokyny veterináře a pravidelně opakovat léčbu, dokud nebudou čmelíci zcela vyhubeni.

Léčba by měla zahrnovat nejen křečka, ale také jeho klec, příslušenství, hračky a podestýlku. Všechny tyto věci je třeba důkladně vyčistit, dezinfikovat a vyměnit. Pokud máte doma více křečků, je vhodné je oddělit a léčit zvlášť, aby se zabránilo přenosu čmelíků mezi nimi.

 

Jak na prevenci?

Aby se předešlo vzniku a šíření čmelíků u křečka, je nutné dodržovat několik zásad. Především je třeba udržovat čistotu a hygienu křečkova prostředí.

Klec by se měla pravidelně čistit a dezinfikovat, podestýlka by se měla měnit alespoň jednou týdně.

Hračky a příslušenství by se měly také často kontrolovat a myt. Dále je důležité zabránit kontaktu křečka s divokými ptáky nebo jinými zvířaty, které by mohly být nositeli čmelíků.

Pokud si pořizujete nového křečka, měli byste ho nechat prohlédnout veterinářem a izolovat od ostatních křečků, dokud nebudete mít jistotu, že je zdravý. A nakonec je vhodné pravidelně prohlížet křečka a sledovat jeho chování, aby se včas odhalily případné příznaky čmelíků.

Pokud vás trápí čmelíci, můžete si zakoupit přípravky na čmelíky.

 

Nejčastější otázky:

Jak se zbavit parazitů u křečka?

Použijte antiparazitické přípravky specifické pro křečky, udržujte čistotu v kleci, pravidelně ji dezinfikujte.

Co křeček nesmí jíst?

Cibuli, čokoládu, citrusové plody, česnek, brambory, fazole, ořechy makadamové, avokádo.

Čím krmit mládě křečka?

Speciální granulát pro mládě křečka, jemně nasekané čerstvé ovoce a zelenina, vařené vejce, tvaroh, dětská kaše. Pokud hledáte kvalitní podestýlku, doporučujeme značku Ekotek-t.

Zdroje článku:

11 Ways to Get Rid of Bumble Bees - wikiHow [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Bumble-Bees

How to Get Rid of Bumble Bees Naturally (4 Simple Methods) - Pest Wiki [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.pestwiki.com/get-rid-bumble-bees/