Jdou čmelíci na člověka? Co mohou způsobit?

Čmelíci jsou drobní roztoči, kteří parazitují na krvi ptáků a někdy i savců. Často se vyskytují v kurnících, kde napadají slepice a mohou jim způsobit zdravotní problémy, jako je anémie, stres, snížená produkce vajec nebo dokonce úhyn. Mohou se dostat i na člověka, pokud je v kontaktu se zamořeným chovem nebo s vajíčky, která nesou čmelíky na sobě. Jak se projevuje přítomnost čmelíků u člověka a jak se jich zbavit?

jdou-cmelici-na-cloveka

Jak poznat, že máte čmelíky?

Čmelíci jsou velmi malí a nenápadní, takže si jich můžete nevšimnout, dokud nezačnou kousat. Jsou aktivní hlavně v noci, kdy vylézají z úkrytů a hledají potravu. Pokud se dostanou na člověka, mohou se usadit ve vlasech, za ušima, na krku, na zádech nebo na jiných částech těla.

Koušou do kůže a sání krve způsobuje svědění, zarudnutí, otoky nebo pupínky. U některých lidí může dojít k alergické reakci nebo k zánětu kůže, který může vést k infekci. Čmelíci se také mohou přenášet mezi lidmi, pokud sdílejí oblečení, ložní prádlo nebo osobní věci.

Jak se zbavit čmelíků?

Pokud máte podezření, že máte čmelíky, je důležité co nejdříve je odstranit. Nejprve se musíte zbavit čmelíků v kurníku, pokud máte doma slepice nebo jiné ptáky. 

Kurník je třeba důkladně vyčistit, dezinfikovat a postříkat speciálním přípravkem na hubení čmelíků.

Postřik je třeba opakovat po několika dnech, aby se zlikvidovali i čmelíci, kteří se mezitím vylíhli z vajíček. Také je dobré zamezit vstupu divokého ptactva do kurníku, protože to jsou hlavní přenašeči čmelíků.

Pokud jste se nakazili čmelíky od slepic, musíte je také odstranit z těla. To se dá udělat sprchou, šamponem a hustým hřebenem, kterým si vyčešete vlasy a odstraníte čmelíky. Pokud máte na těle zarudlá místa nebo pupínky, můžete si je otřít borovou vodou nebo zklidňujícím krémem.

Pokud máte silnější reakci nebo zánět kůže, měli byste navštívit lékaře, který vám předepíše antihistaminika, antibiotika nebo jiné léky. Také je dobré vyprat a vyžehlit všechno oblečení, ložní prádlo a osobní věci, které jste používali, abyste zabili případné čmelíky, kteří by se tam mohli skrývat.

Jak předcházet čmelíkům?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout čmelíkům, je prevence. Pokud chováte slepice nebo jiné ptáky, je třeba dbát na jejich hygienu a pravidelně kontrolovat, zda nemají čmelíky. Můžete jim také poskytnout křemelinu, která je přírodní látkou, která ničí čmelíky a jiné parazity.

Křemelinu můžete nasypat do snáškových hnízd, popeliště nebo podestýlky. Pokud kupujete vajíčka od jiných chovatelů, je dobré je důkladně umýt a zkontrolovat, zda na nich nejsou čmelíci. Pokud jste v kontaktu se zamořeným chovem nebo s vajíčky, je dobré se co nejdříve osprchovat a vyprat oblečení, abyste zabránili šíření čmelíků.

banner blog bovram

Nejčastější otázky

Co způsobuje čmelík?

Čmelíci jsou způsobeny infestací ptáčích roztočů. Tito paraziti se obvykle dostávají na ptáky z infikovaných prostředí, jako jsou hnízda nebo místnosti s chovem ptáků. Roztoči jsou přitahováni k teplu a vlhkosti těla hostitele, kde se živí kůží, krví a peřím.

Co odpuzuje čmelíky?

K prevenci infestace čmelíky je důležité udržovat čisté a suché prostředí pro slepice. Pravidelné čištění a dezinfekce kurníků může pomoci. Existují také různé přípravky, jako jsou spreje na čmelíky nebo prášky, které lze aplikovat přímo na ptáky nebo do jejich prostředí. Je důležité konzultovat s veterinářem, aby se zvolila vhodná a bezpečná metoda ochrany.

Jak se pozná že má slepice čmelíky? 

Příznaky infestace čmelíky u slepic zahrnují neklidné chování, nadměrné škrábání nebo klování do peří, ztrátu peří, anémii (bledost hřebínku a lalůčků), a v některých případech mohou být viditelní samotní roztoči. Důležité je pravidelně kontrolovat slepice a hledat známky parazitů, zvláště pokud se chovají neobvykle nebo vykazují změny v chování či vzhledu.