Jak se zbavit myší humánně? Co pomáhá?

Myši mohou být nezvanými hosty v našich domech a zahradách. Místo aby jsme sáhli po těch "nejhorších" metodách likvidace myší a potkanů, měli bychom se pokusit najít humánní způsoby, jak se jich zbavit. V tomto článku se podíváme na několik efektivních a etických metod, jak se zbavit myší humánně, i jak se zbavit myší za pomocí plašičů nebo pastí.

jak-se-humanne-zbavit-mysi

Jak se zbavit myší a potkanů?

Mezi nejlepší metody patří:

1) Prevence je klíčem

Nejlepší způsob, jak se zbavit myší, je jim neumožnit dostat se do vašeho domu nebo zahrady.

To lze provést několika způsoby:

  • Zabezpečte vstupy: Ujistěte se, že všechny dveře a okna jsou pevně uzavřené, až na větrací otvory, které můžete opatřit síťkou.

  • Uklízejte: Myši jsou přitahovány potravinami a úkrytem. Uklízejte pravidelně, uchovávejte potraviny v uzavíratelných nádobách a neponechávejte potraviny na dosah myší.

banner blog bovram

2) Živý lov a propuštění

Pokud máte v domě myš, nebojte se použít živou past nebo profesionální přípravky na hubení myši. Jedná se o humánní způsob, jak myši chytit a propustit je na volnou nohu daleko od vašeho domova.

Při použití živé pasti na myši mějte na paměti následující tipy:

  • Kontrola: Pravidelně kontrolujte živou past, abyste zajistili, že žádné myši v ní nezůstaly déle než je nutné. Myši jsou citlivá stvoření, a tak by neměly být v pasti zbytečně dlouho.

  • Bezpečné propuštění: Myši by měly být propuštěny v bezpečné vzdálenosti od vašeho domova, tak aby se nemohly vrátit zpět.

 

3) Profesionální služby

Pokud máte větší problém s myšmi nebo se vám nedaří je sami chytit a propustit, můžete využít profesionální služby. Existují firmy, které se specializují na odstraňování zvířat a mají k dispozici nejen lépe vybavené pasti, ale také znalosti o chování myší, což jim umožní zacházet s nimi humánně.

4) Rozmyslete si použití jedů a pastí

I když jsou jedovaté pasti či jedovaté návnady na myši na trhu k dispozici, použití těchto prostředků je často nepřiměřené a nemorální. Myši umírají bolestivou smrt a jedovaté látky mohou ohrozit také jiná zvířata včetně domácích mazlíčků. Proto je vždy lepší zvážit humánnější alternativy.

jak-se-zbavit-mysi-a-potkanu-pomoci-plasice-a-odpuzovace

Jak se zbavit myší a potkanů pomocí plašiče?

Zbavit se myší a potkanů pomocí odpuzovačů a plašičů je humánní a neinvazivní metoda, která nezpůsobuje škody těmto zvířatům ani prostředí. Zde je několik kroků, jak tuto metodu provést:

1) Pořiďte si odpuzovače a plašiče

Na trhu je k dispozici několik různých typů odpuzovačů a plašičů pro myši a potkany. Můžete si vybrat mezi elektronickými zařízeními, ultrazvukovými odpuzovači, repelenty na bázi esenciálních olejů a mnoha dalšími možnostmi.

Vyberte si ten, který se vám zdá nejvhodnější pro vaše potřeby.

 

2) Umístění odpuzovačů

Umístění je klíčové pro úspěšné odstranění myší a potkanů.

Zde je několik tipů:

  • Blízko jejich cesty: Odpuzovače umístěte blízko míst, která myši a potkani pravidelně navštěvují. To může zahrnovat rohy místností, otvory v zdech, nebo prostory, kde zaznamenáváte jejich aktivity.

  • Orientujte je správně: Zkontrolujte návod na použití vašeho odpuzovače a ujistěte se, že je správně nasměrován na místo, kam chcete zvířata odpudit.

banner blog bovram

3) Sledujte účinnost

Po instalaci odpuzovačů pravidelně sledujte, zda se myši a potkani začínají vyhýbat ošetřeným oblastem.

Může to chvíli trvat, než se zvířata rozhodnou odejít, takže buďte trpěliví.

Pokud po několika týdnech nezaznamenáte žádnou změnu nebo pokud se situace zhorší, můžete zvážit další kroky.

4) Udržujte čistotu a odstraňujte zdroje potravy

Aby byla metoda odpuzovačů a plašičů úspěšná, je důležité také zajistit, že nejsou žádné dostupné zdroje potravy pro myši a potkany. Uklízejte pravidelně, uchovávejte potraviny v uzavřených nádobách a odstraňujte potravinové zbytky.

5) Zvažte profesionální pomoc

Pokud se situace nelepší nebo se zhorší, může být nutné zvážit profesionální pomoc od odborníků na odstraňování zvířat. Profesionálové mají širší znalosti a zkušenosti s různými způsoby odstranění myší a potkanů a mohou vám nabídnout efektivnější řešení.

Je důležité si uvědomit, že používání odpuzovačů a plašičů je často humánnější a šetrnější k životnímu prostředí než používání jedů nebo pastí. Při používání těchto prostředků však buďte trpěliví a pozorní, a pokud je to nutné, zvažte profesionální pomoc.

Chcete se zbavit zaručeně myší? Vyzkoušejte nejlepší plašič a odpuzovač na myši

Jak se zbavit myší a potkanů pomcí pasti a sklopce?

Zbavit se myší a potkanů pomocí sklopců a pastí je tradiční, účinný, a často používaný způsob kontroly nad těmito škůdci.

Nicméně, je důležité, abyste používali tyto metody eticky a humánně.

Jak postupovat?

 

1) Zvolte správný typ pastí

Existuje několik různých typů pastí, které můžete použít pro myši a potkany:

  • Klasické lepicí pasti: Jsou to plastové nebo kartonové pasti s lepkavou povrchovou vrstvou, na které myši nebo potkani zůstanou uvězněni, jakmile na ni vstoupí.

  • Smetákové pasti: Tyto pasti jsou pružné a aktivují se, když myš nebo potkan vykročí na spouštěcí mechanizmus, což způsobí, že jsou chyceni.

  • Pasti na udušení: Tyto pasti jsou navrženy tak, aby zavíraly víko poté, co myš nebo potkan vstoupí dovnitř, a způsobily udušení.

Vyberte pasti, které vám přijdou vhodné a co nejvhodnější k situaci, a přečtěte si návody k jejich použití.

banner blog bovram

2) Umístěte pasti na vhodná místa

Nejúčinnější místa pro umístění pastí jsou tam, kde jste zaznamenali aktivitu myší nebo potkanů. Měli byste je umístit blízko cest, kterými se zvířata pohybují, jako jsou stěny, podél základů budov, nebo ve sklepech a komorách.

3) Používejte potravinové návnady

Abyste přilákali myši a potkany do pastí, můžete použít potravinové návnady jako ořechy, sýry, čokoládu nebo ovesné vločky.

Tyto návnady na myši umístěte do pastí tak, aby byly viditelné.

4) Kontrolujte pasti pravidelně

Je důležité kontrolovat pasti pravidelně, ideálně denně, abyste zjistili, zda jste nějaké myši nebo potkany chytili.

Pokud najdete chycená zvířata, buď je můžete propustit na vhodném místě daleko od vašeho domova, nebo je můžete rychle a humánně utratit.

5) Ukládejte pasti bezpečně

Pokud máte domácí mazlíčky nebo děti, ukládejte pasti tak, aby byly mimo jejich dosah. Zajistěte také, že zvířata chycená v pasti nebudou moci způsobit zbytečné utrpení.

jak-se-zbavit-mysi-a-potkanu-pomoci-sklopce-a-pasti

Související články:

Zdroje článku:

How to Get Rid of Mice Naturally & Humanely [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.grove.co/blog/how-to-get-rid-of-mice

How to Get Rid of Mice: 7 Tips for Disease Prevention [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-mice

I Tried 5 Ways to Get Rid of Mice. You Won't Believe Which One Worked Best - CNET [online]. [cit. 28. 11. 2023]. Dostupné z:https://www.cnet.com/home/kitchen-and-household/best-way-to-get-rid-of-mice/