Jak vybrat směs pro nosnice?

Nosnice, neboli slepice snášející vejce, mají specifické nutriční potřeby, aby mohly být zdravé a efektivně produkovat vejce. Kvalitní směs krmiva pro nosnice by měla obsahovat optimální rovnováhu bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších živin.

Směs pro nosnice

Složení krmiva

  1. Bílkoviny: Bílkoviny jsou klíčové pro růst, opravu tkání a produkci vajec. Vysokokvalitní zdroje bílkovin, jako jsou sójový šrot nebo rybí moučka, by měly být součástí směsi.
  2. Energie: Zdroje energie, jako je kukuřice a ječmen, jsou nezbytné pro udržení aktivity a teploty těla nosnic.
  3. Vitamíny a minerály: Důležité jsou zejména vápník a fosfor pro tvorbu skořápky vajec, stejně jako vitamíny A, D, E a skupiny B.
  4. Vláknina: Vláknina pomáhá v trávicím systému a může být získávána z obilovin nebo rostlinných zbytků.

Výživové požadavky

Výživové požadavky se liší v závislosti na věku a produkci nosnic. Mladé slepice vyžadují vyšší obsah bílkovin pro růst, zatímco dospělé nosnice potřebují více energie a vápníku pro produkci vajec.

U nás si můžete zakoupit kvalitní směs pro nosnice.

Výběr a skladování krmiva

Kvalita krmiva je klíčová. Je důležité vybírat směsi od renomovaných výrobců a skladovat je v suchém a chladném prostředí, aby se předešlo plísňování a znehodnocení.

banner blog bovram

Dopady na zdraví a produktivitu slepic

Správné krmivo má přímý vliv na zdraví a produktivitu nosnic. Nedostatek klíčových živin může vést k problémům, jako jsou slabé skořápky vajec, snížená produkce vajec nebo zdravotní problémy slepic.

Výběr správné směsi pro nosnice je zásadní pro zajištění jejich zdraví a efektivní produkce vajec. Krmivo by mělo být vyvážené, obsahovat všechny nezbytné živiny a být skladováno správně. Péče o správnou výživu nosnic přináší dlouhodobé výhody jak pro zvířata, tak pro chovatele.

 

TIP na čtení: