Proč si koupit kompletní krmivo pro nosnice?

Kompletní krmivo pro nosnice je navrženo tak, aby poskytovalo všechny nutriční potřeby pro zdravý vývoj a vysokou produktivitu nosnic. Nosnice, neboli slepice snášející vejce, mají specifické nutriční požadavky, které se liší od jiných druhů drůbeže, jako jsou masné kuřata. Správné krmivo je klíčové pro zdraví nosnic, kvalitu vajec a celkovou efektivitu chovu.

Kompletní krmivo pro nosnice

Složení krmiva

  1. Proteiny: Proteiny jsou základním stavebním kamenem pro tělesný růst a vývoj. Kvalitní krmiva obsahují vysoký podíl proteínů, často získaných z rostlinných zdrojů, jako jsou sója nebo slunečnice, a také z živočišných zdrojů, například rybí moučky.

  2. Energie: Energetický obsah krmiva je důležitý pro udržení aktivity a produkce vajec. Energie je obvykle získávána z obilovin, jako je kukuřice a pšenice.

  3. Vitamíny a minerály: Vitamíny, jako je A, D, E a skupina B, jsou nezbytné pro imunitní systém, reprodukci a celkové zdraví. Minerály jako vápník, fosfor a draslík jsou klíčové pro silnou skořápku vajec a kostní zdraví.

  4. Aminokyseliny: Esenciální aminokyseliny, jako jsou lysin a methionin, jsou důležité pro růst a produkci vajec.

  5. Vláknina: Přestože nosnice potřebují méně vlákniny než jiná hospodářská zvířata, určitý podíl je důležitý pro trávicí systém.

 

Důležité faktory při výběru krmiva

  1. Věk a fáze produkce: Mladé nosnice a nosnice ve špičce produkce potřebují odlišné typy krmiva. Mladé nosnice potřebují krmivo s vyšším obsahem proteinů pro růst, zatímco starší nosnice potřebují více energie a minerálů pro udržení produkce vajec.

  2. Kvalita a čerstvost: Čerstvé a kvalitní krmivo je nezbytné pro zdraví a produktivitu. Staré nebo špatně skladované krmivo může způsobit zdravotní problémy.

  3. Bez GMO: Někteří chovatelé preferují krmiva bez geneticky modifikovaných organismů nebo organická krmiva, která jsou vyráběna bez použití chemických hnojiv a pesticidů.

banner blog bovram

Jaký má význam správné krmivo?

  1. Zdraví nosnic: Správná výživa je základem pro zdravé nosnice. Nedostatek nutričních látek může vést k různým zdravotním problémům, včetně snížené imunity a problémů s reprodukcí.

  2. Kvalita a množství vajec: Kvalita vajec, včetně velikosti, barvy skořápky a výživné hodnoty, je přímo ovlivněna kvalitou krmiva.

  3. Rentabilita chovu: Efektivní využití krmiva přispívá k vyšší produktivitě a nižším provozním nákladům.

Kompletní krmivo pro nosnice je nezbytné pro udržení zdraví, vysoké produkce vajec a celkové efektivnosti chovu. Výběr správného krmiva, které splňuje všechny nutriční požadavky nosnic, je klíčový pro úspěšný chov. Chovatelé by měli pečlivě zvážit složení krmiva, věk a potřeby svých nosnic a zajistit, aby jejich krmivo bylo vždy čerstvé a vysoce kvalitní.

TIP na čtení: