Jak vyrobit snáškové hnízdo pro slepice?

Snáškové hnízdo je důležitou součástí kurníku, která zajistí pohodlí a bezpečí slepic při snášení vajec. Pokud chcete vyrobit snáškové hnízdo pro své slepice, můžete postupovat podle následujících kroků:

jak-vyrobit-snaskove-hnizdo

1) Zvolte vhodný materiál pro hnízdo

Můžete použít dřevo, plast, kov, proutí nebo karton. Dbejte na to, aby materiál byl pevný, odolný, snadno čistitelný a neobsahoval ostré hrany nebo hřebíky, které by mohly slepice zranit.

Pokud použijete dřevo, ošetřete ho proti plísním a škůdcům.

banner blog bovram

2) Určete velikost a počet hnízd

Velikost hnízda by měla odpovídat velikosti a počtu slepic, které budou hnízdo používat. Obecně platí, že na jedno hnízdo by se mělo vejít pět slepic.

Hnízdo by nemělo být ani moc malé, ani moc velké, aby slepice měly dostatek prostoru a soukromí.

Základní rozměr hnízda pro běžnou drůbež je 30x35x35 cm. Pro větší plemena přidejte na každou stranu 10 cm, pro menší plemena uberte 5 cm.

 

3) Vyrobte hnízdo podle zvoleného materiálu

Pokud použijete kbelík, překlopte ho naležato, nechte zavřené víko a odřízněte půlku z něj, aby do něj slepice mohla vstoupit. Pokud použijete přepravku, položte ji v kurníku naležato a vystelte ji podestýlkou.

Pokud použijete dřevěnou bedýnku nebo šuplík, vyřízněte v ní otvor pro vstup a připevněte ji k zdi nebo postavte na podstavec. Pokud použijete proutěný koš, položte ho v kurníku a vystelte ho podestýlkou. Pokud použijete kartonovou krabici, posílíte ji lepenkou nebo páskou a vyřízněte v ní otvor pro vstup.

snaskove-hnizdo-pro-slepice 

4) Vystelte hnízdo podestýlkou

Podestýlka slouží k ochraně a zahřátí vajec a zabraňuje jejich rozbití. Můžete použít řezanou slámu, seno, dřevěné hoblinky, drcený papír nebo umělý trávník.

Podestýlka by měla být suchá, měkká, čistá a dostatečně silná. Pokud použijete umělý trávník, můžete ho snadno vyjmout a vyčistit. Pokud použijete jiný materiál, měli byste ho pravidelně měnit a doplňovat.

 

5) Umístěte hnízdo na vhodné místo v kurníku

Hnízdo by mělo být umístěno na klidném a tmavém místě, kde slepice nebudou rušeny ani vystaveny průvanu nebo přímému slunci. Ideální je umístit hnízdo co nejdál od vchodu do kurníku a od krmítka a napáječky.

Mělo by být hnízdo ve výšce asi 30 cm nad zemí, aby slepice mohla snadno vstoupit a vystoupit. Pokud máte více hnízd, můžete je umístit ve skupinách nebo ve více řadách nad sebou. Před hnízda můžete umístit bidla, která usnadní slepicím přístup.

 

6) Donuťte slepice k používání hnízda

Aby slepice začaly snášet vejce do hnízda, můžete jim dát najevo, kde je to správné místo. Můžete do hnízda vložit podkladky, které napodobují vejce, nebo tam položit několik skutečných vajec.

Také můžete slepice chválit nebo odměňovat, když snesou vejce do hnízda. Pokud slepice snáší vejce jinam, měli byste je přenést do hnízda a zamezit slepicím vstup do nevhodných míst.

banner blog bovram

Související články: