Jak poznat kohouta od hedvábničky?

Hedvábnička je plemeno slepic, které se vyznačuje netradičním vzhledem a chováním. Jejich peří připomíná chlupy a které jsou jemné na dotek. Na nohou mají pět prstů, což je neobvyklé u slepic. Hedvábničky pochází z východní Asie, kde jsou chovány již od 13. století. V Evropě se objevily v 16. století a dnes jsou rozšířené po celém světě jako okrasná i užitková drůbež.

kohout

Jak poznat hedvábničku?

Hedvábničky se dělí na malé s hmotností okolo půl kilogramu, nebo velké, jež mají zavalitý trup a váží až přes jeden a půl kilogramu.

Vidět je můžete s peřím různé barvy. Nejčastější jsou bílá, černá, žlutá a červená. Na hlavě mají chocholku, která jim dodává vtipný výraz.

Kohout hedvábničky je dominantní a ochranitelský jedinec, který pečlivě hlídá své slepice a kuřata. Je velmi krotký a přítulný, dá se snadno ochočit a rozmazlit.

Je vhodný i pro děti, které si s ním mohou hrát a učit se o chovu drůbeže. Kohout hedvábničky má hmotnost kolem jednoho kilogramu a vyskytuje se v různých barvách.

banner blog bovram

Jak poznat kohouta od slepice?

Kohout hedvábničky se odlišuje od slepice několika znaky. Prvním je jeho hřebínek, který je větší a výraznější než u slepice.

Hřebínek má tvar poloviny vlašského ořechu a je tmavě zbarvený. Druhým znakem je jeho chocholka, která je hustší a delší než u slepice.

Chocholka mu často zakrývá oči a dává mu roztomilý vzhled. Třetím znakem je jeho ocas, který je vyšší a širší než u slepice.

Ocas má více per, které jsou delší a kudrnatější. Čtvrtým znakem je jeho hlas, který je hlasitější a hlubší než u slepice.

Kohout hedvábničky často kokrhá a oznamuje svou přítomnost. Pátým znakem je jeho chování, které je aktivnější a agresivnější než u slepice. Kohout se rád prochází po dvorku, bojuje s jinými kohouty a zobá slepice.

Je ceněný nejen pro svou krásu, ale také pro své užitkové vlastnosti. Je schopen oplodnit slepice různých plemen a zajistit tak pestrou genetickou variabilitu.

Jeho maso je tmavé a chutné, připomíná zvěřinu.

V Asii je považováno za pochoutku a má léčivé účinky. Je schopen se postarat o kuřata jiných druhů ptáků, jako jsou bažanti, křepelky nebo dokonce vodní drůbež. Je velmi tolerantní a mírumilovný, dokáže se dobře začlenit do stáda.

V naší kategorii si můžete zakoupit kurník pro hedvábničky nebo krmivo Energys.

Zdroje článku:

Hedvábnička – Wikipedie [online]. [cit. 19. 01. 2024]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hedv%C3%A1bni%C4%8Dka