Spreje na roztoče: proč je použít a jak fungují?

Roztoči jsou malí živočichové, kteří žijí v našich domovech, zejména v matracích, lůžkovinách, kobercích a čalouněném nábytku. Roztoči se živí odumřelými buňkami kůže, které ztrácíme každý den. Roztoči produkují alergeny, které mohou způsobovat různé zdravotní potíže, jako jsou kýchání, rýma, svědění očí, astma nebo ekzém.

spreje-na-roztoce

Jan fungují spreje na roztoče?

Spreje na roztoče jsou přípravky, které slouží k hubení nebo odstraňování roztočů z našich domovů. Mohou mít různé složení a mechanismus účinku. Některé spreje obsahují chemické látky, které roztoče usmrtí, jiné používají přírodní rostlinné extrakty, které roztoče vylákají z hloubky matrace nebo čalounění do látky, kterou je ošetřovaný povrch zakryt.

Tuto látku pak stačí vyprat v pračce a zbavit se tak roztočů. Další spreje vážou na sebe mrtvé roztoče a jejich výměšky a další alergeny do velkých shluků, které mohou být lehce odstraněny z povrchu běžným vysavačem.

banner blog bovram

Spreje na roztoče jsou užitečné pro lidi, kteří trpí alergií na roztoče domácího prachu, nebo pro ty, kteří chtějí udržovat svůj domov čistý a zdravý.

Mohou pomoci snížit nebo odstranit příznaky alergie, jako jsou kýchání, rýma, svědění očí, astma nebo ekzém. Mohou také zlepšit kvalitu spánku, protože roztoči mohou narušovat naši spánkovou hygienu a způsobovat nespavost nebo noční probouzení.

Obvykle se používají pravidelně a důsledně, aby bylo dosaženo optimálního efektu. Některé spreje vyžadují aplikaci jednou týdně po dobu tří týdnů, poté jednou měsíčně. Jiné spreje stačí použít jednou za čas, podle potřeby. Spreje na roztoče se aplikují na matrace, lůžkoviny, koberce, čalounění a další místa, kde se roztoči vyskytují. Při používání sprejů na roztoče je třeba dodržovat návod k použití a bezpečnostní opatření.

Mezi známé značky sprejů na roztoče patří například ExAller, Alertex nebo Acar’Up.

banner blog bovram

Nejčastější otázky:

Co je dobré na roztoče?

Roztoči, zejména ti, kteří žijí v domácnostech, jsou alergenem a mohou způsobovat respirační problémy.

Proti roztočům pomáhá:

  • Pravidelné vysávání a úklid, použití vysavačů s HEPA filtry.
  • Používání antialergických povlaků na matrace a polštáře.
  • Udržování nízké vlhkosti v domě, protože roztoči preferují vlhké prostředí.
  • Pravidelné praní ložního prádla ve vysokých teplotách (nejméně 60°C) k zabíjení roztočů.
  • Použití vzduchových čističek k odstranění alergenů z ovzduší.

Jak se zbavit roztočů v posteli?

  • Pravidelně měňte a perte ložní prádlo ve vysoké teplotě.
  • Využijte antialergické povlaky na matrace a polštáře.
  • Pravidelně vysávejte matraci a postelový rám, ideálně vysavačem s HEPA filtrem.
  • V létě nechte matraci a polštáře na slunci, UV záření může pomoci zabít roztoče.
  • Vyhýbejte se nadměrné vlhkosti v ložnici, používejte odvlhčovače nebo klimatizaci.

Jak zjistit přítomnost roztočů?

Roztoči jsou mikroskopické a nelze je vidět pouhým okem, ale existují způsoby, jak zjistit jejich přítomnost:

  • Přítomnost alergických symptomů jako jsou rýma, svědění očí, kýchání nebo astmatické problémy, zvláště když jsou tyto příznaky horší v ložnici nebo při ležení v posteli.
  • Použití testovacích sad na roztoče dostupných v lékárnách nebo prostřednictvím online prodejců. Tyto sady mohou detekovat výkaly roztočů v domácím prachu.
  • Pro odborné hodnocení můžete zvážit konzultaci s alergologem nebo s odborníkem na vnitřní prostředí.

Zdroje článku:

What to Know About Mites: Types, Bites, and More [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-mites

How to Get Rid of Mites On Humans | DIY Mite Control [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.solutionsstores.com/how-to-get-rid-of-mites-on-humans