Krmítka pro králíky: jak je používat a které vybrat?

Králíci jsou oblíbenými domácími mazlíčky, kteří potřebují kvalitní a pestré krmení. Kromě sena, granulí a čerstvé zeleniny je důležité také zajistit králíkům vhodné krmítko, které bude splňovat jejich potřeby a zároveň udržovat jejich klec čistou a bezpečnou. V tomto článku se podíváme na různé typy krmítek pro králíky, jejich výhody a nevýhody, a také na to, jak je správně umístit a čistit.

krmitko-pro-kraliky

Jaké jsou typy krmítek?

Na trhu existuje mnoho druhů krmítek pro králíky, které se liší svou velikostí, tvarem, materiálem, způsobem uchycení a funkcí.

Mezi nejčastější typy krmítek patří:

  1. Misky - jsou nejjednodušším a nejlevnějším řešením pro podávání krmiva nebo vody králíkům. Misky mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je keramika, plast, beton nebo nerezová ocel. Výhodou misek je, že jsou snadno dostupné, lehce se čistí a umožňují králíkům snadno dosáhnout na krmivo. Nevýhodou misek je, že zabírají místo v kleci, mohou se snadno převrhnout nebo poškrábat, a králíci do nich mohou zanést nečistoty nebo je používat jako záchod.
  2. Závěsná krmítka - jsou krmítka, která se připevňují na mříž klece nebo na pevnou stěnu. Závěsná krmítka mohou být jednokomorová nebo dvoukomorová, a slouží pro podávání granulí, zrní nebo jiného suchého krmiva. Výhodou závěsných krmítek je, že šetří místo v kleci, chrání krmivo před znečištěním a zabraňují jeho rozptylování. Nevýhodou závěsných krmítek je, že mohou být hlučné, když se králíci o ně otírají, a že je třeba je pravidelně doplňovat a čistit.
  3. Jesle - jsou krmítka, která se používají pro podávání sena, trávy nebo jiné zelené píce. Jesle mohou být také zavěšeny na mříž klece nebo na stěnu, nebo mohou být volně položeny na podlaze. Jesle mohou mít různé tvary, jako je válec, koš, síť nebo trubice. Výhodou jeslí je, že poskytují králíkům neustálý přístup k vláknině, která je nezbytná pro jejich trávení a zdraví zubů. Nevýhodou jeslí je, že mohou být zdrojem plísní a bakterií, pokud se do nich dostane vlhkost nebo nečistoty, a že je třeba je často měnit a dezinfikovat.
  4. Držáky na zeleninu nebo ovoce - jsou speciální krmítka, která slouží pro podávání čerstvé zeleniny nebo ovoce, jako je mrkev, jablko, salát nebo petržel. Držáky na zeleninu nebo ovoce mohou být ve tvaru háku, špízy, spirály nebo kleští, a také se zavěšují na mříž klece nebo na stěnu. Výhodou držáků na zeleninu nebo ovoce je, že stimulují králíky k žvýkání a hraní, a zároveň jim dodávají vitamíny a minerály. Nevýhodou držáků na zeleninu nebo ovoce je, že mohou být nebezpečné, pokud se králíci zapletou do nich nebo si je zlomí, a že je třeba je denně kontrolovat a odstraňovat zbytky.

banner blog bovram

Jak vybrat krmítko pro králíky?

Při výběru krmítka pro králíky je třeba zvážit několik faktorů, jako je:

  • Velikost a počet králíků - krmítko by mělo být dostatečně velké, aby se do něj vešlo potřebné množství krmiva pro všechny králíky, a zároveň by mělo umožňovat snadný přístup ke krmivu bez soubojů nebo stresu. Pokud máte více králíků, je vhodné mít více krmítek, aby si každý králík mohl vybrat, kde se bude krmit.
  • Typ krmiva - krmítko by mělo být vhodné pro typ krmiva, které chcete podávat. Pro seno je nejlepší použít jesle, které udrží seno suché a čisté, a zároveň umožní králíkům vybírat si, co chtějí jíst. Pro granule nebo zrní je nejlepší použít závěsná krmítka, která zabrání rozsypání krmiva po kleci. Pro zeleninu nebo ovoce je nejlepší použít držáky, které zajistí čerstvost a zábavu pro králíky.
  • Materiál a kvalita - krmítko by mělo být vyrobeno z materiálu, který je odolný, bezpečný a snadno se čistí. Plastová krmítka jsou lehká a levná, ale mohou se snadno poškrábat nebo polámat. Keramická krmítka jsou těžká a stabilní, ale mohou se snadno rozbít nebo popraskat. Betonová krmítka jsou pevná a trvanlivá, ale mohou být studená a těžká. Nerezová krmítka jsou odolná a hygienická, ale mohou být drahá a hlučná. Pozinkovaná krmítka jsou kvalitní a praktická, ale mohou být ostrá nebo koroze.

 

 

Jak se starat o krmítko?

Aby bylo krmítko pro králíky efektivní a bezpečné, je třeba dodržovat několik pravidel, jako je:

  1. Umístění krmítka - krmítko by mělo být umístěno na místě, kde je králíkům snadno dostupné, ale zároveň nebrání jejich pohybu nebo odpočinku. Krmítko by nemělo být příliš vysoko nebo nízko, aby králíci nemuseli nadměrně natáhnout nebo sklonit hlavu. Krmítko by také nemělo být umístěno v blízkosti záchodu nebo napáječky, aby se zabránilo znečištění krmiva nebo vody. Pokud je možné, je vhodné umístit krmítko na opačnou stranu klece než napáječku, aby se podpořila aktivita králíků.
  2. Doplňování a kontrola krmítka - krmítko by mělo být pravidelně doplňováno čerstvým krmivem, a zároveň by mělo být kontrolováno, zda v něm nezůstávají zbytky, plísně, vlhkost nebo nečistoty. Krmítko by mělo být také přizpůsobeno množství a druhu krmiva, které králíci spotřebují. Pro seno je doporučeno mít krmítko plné po celou dobu, aby králíci měli neomezený přístup k vláknině. Pro granule nebo zrní je doporučeno mít krmítko naplněné jen částečně, aby se zabránilo přejídání nebo plýtvání. Pro zeleninu nebo ovoce je doporučeno mít krmítko naplněné jen malým množstvím, aby se zabránilo zkáze nebo průjmu.
  3. Čištění a dezinfekce krmítka - krmítko by mělo být čištěno a dezinfikováno alespoň jednou týdně, nebo častěji, pokud je znečištěné nebo zapáchá. Krmítko by mělo být vyprázdněno, omyto teplou vodou a mýdlem, opláchnuto čistou vodou a osušeno. Krmítko by mělo být také dezinfikováno vhodným prostředkem, jako je roztok octa nebo peroxidu vodíku, a nechat působit po dobu několika minut. Poté by mělo být krmítko znovu opláchnuto a osušeno. Při čištění a dezinfekci krmítka je třeba používat rukavice a chránit oči a dýchací cesty.

Nejčastější otázky

Jak dlouho žije králík?

Domácí králíci obvykle žijí 8 až 12 let, ale někdy mohou žít i déle, až 15 let. Je důležité poznamenat, že délka života králíka závisí na mnoha faktorech, včetně genetiky, péče, stravy a prostředí. Kastrace nebo sterilizace může také prodloužit životnost králíků, protože snižuje riziko některých zdravotních problémů.

Jak dlouho spí králík?

Králíci mají odlišný spánkový režim než lidé. Nejsou ani čistě noční, ani čistě denní. Jsou nejaktivnější za svítání a soumraku. V průměru spí králíci kolem 8 hodin denně, ale tento spánek je rozdělen na kratší období během celého dne a noci.

Co žere domácí králík?

Strava domácího králíka by měla být bohatá na vlákninu a založená především na seně. Seno by mělo tvořit většinu jeho stravy, ideálně seno z timotejky nebo jiných tráv. Kromě sena mohou králíci jíst i kvalitní granule pro králíky, čerstvou zeleninu (např. mrkev, salát, petržel) a omezené množství ovocných pamlsků.

 

Zdroje článku:

Which feeder type is tbest for a rabbit | Cloudflare [online]. [cit. 22. 01. 2024]. Dostupné z: https://petwant.com/blogs/about-pet-others/which-feeder-type-is-best-for-a-rabbit--petwant.com 

Which feeder type is best for a rabbit? - Quora [online]. [cit. 22. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.quora.com/Which-feeder-type-is-best-for-a-rabbit

Best Rabbit Feeders - Rabbit Supplies [online]. [cit. 22. 01. 2024]. Dostupné z: https://rabbitbreeders.us/supplies/feeders/