Kuře brojlera: vše co potřebujete vědět

Kuře brojlera je druh drůbeže, který je chován pro rychlý růst a vysokou hmotnost masa. Brojlerová kuřata jsou hlavním zdrojem kuřecího masa, které je v České republice i ve světě velmi oblíbené. V tomto článku se dozvíte více o původu, chovu, krmení a kvalitě brojlerů.

mlade-brojlera

Původ

Slovo brojler pochází z anglického slova broil, což znamená grilovat. Brojler byl původně název pro kuře, které bylo určeno ke grilování.

Tento druh kuřat se začal chovat v Americe v 30. letech 20. století. Kuřata byla vyšlechtěna z různých plemen kura domácího, která byla křížena tak, aby měla co nejvíce bílého masa a co nejméně kostí. Brojlerová kuřata jsou typicky bílá a mají velká prsa a malé nohy.

Jak na chov?

Brojlerová kuřata se chovají v uzavřených prostorách, kde jsou krmena speciálními krmivy, která jim umožňují dosáhnout hmotnosti 1,5 kg již za 42-45 dní.

Jsou chována v těsných podmínkách, kde mají málo prostoru a pohybu.

To má negativní dopad na jejich zdraví a pohodu. Brojlerová kuřata často trpí různými chorobami, zraněními, deformacemi a stresy.

Jsou jim také podávané různé hormony, antibiotika a další látky, které mají zvýšit jejich růst a produktivitu.

Krmení

Brojlerová kuřata se krmí krmnými směsmi, které obsahují různé živiny, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály, vitamíny a doplňky.

Krmné směsi jsou navrhovány a počítány tak, aby brojlerová kuřata rychle nabírala svalovou hmotu a měla co nejlepší konverzi krmiva. První čtyři týdny života dostávají startovací krmivo, které má vysoký obsah bílkovin a energie.

Poté dostávají růstové krmivo, které má nižší obsah bílkovin a energie. Nakonec dostávají finální krmivo, které má nejnižší obsah bílkovin a energie. 

banner blog bovram

U nás si můžete zakoupit kvalitní krmivo pro brojlery nebo i kurníky pro brojlery.

Související články:

Zdroje článku:

Broiler chicks: main cautions in the first weeks of life [online]. [cit. 24. 01. 2024]. Dostupné z: http://www.fornariindustria.com.br/en/aviculture/broiler-chicks-main-cares-in-the-first-weeks-of-life/