Jak na likvidaci roztočů?

Roztoči jsou malí živočichové, kteří žijí v našich domovech a mohou způsobovat alergie, svědění, kašel nebo rýmu. Jak se jich můžeme efektivně zbavit? Existuje několik způsobů, jak omezit jejich počet a snížit jejich vliv na naše zdraví.

likvidace-roztocu

Jak na likvidaci roztočů?

Prachoví roztoči jsou nejčastějším druhem roztočů v domácnostech. Živí se odumřelými kožními buňkami a milují vlhkost a teplo.

Prachoví roztoči se zavrtávají a věší na textilie, nejčastěji do koberce, nábytku a někdy oblečení.

Jejich výkaly obsahují alergeny, které mohou vyvolat alergickou reakci u citlivých lidí. Jak se jich zbavit?

  1. Často vysávejte: použijte vysavač s HEPA filtrem, který zachytí i ty nejmenší částice prachu a roztočů. Vysávejte nejen podlahy, ale i matrace, polštáře, pohovky, židle a další textilní povrchy.
  2. Chraňte si postel: obalte matraci a polštáře do protiroztočových potahů, které brání pronikání roztočů a jejich výkalů do lůžkovin. Pravidelně pravte povlečení, peřiny a deky v co nejteplejší vodě, kterou látka snese. Ideálně by měla být teplota vody alespoň 60 °C.
  3. Udržujte svůj textil čistý: perte nebo vysávejte také záclony, koberce, čalounění, plyšové hračky a další textilie, které mohou být domovem prachových roztočů. Pokud je možné, nahraďte je materiály, které nezachycují prach a jsou snadno umývatelné, jako je dřevo, kov, plast nebo kůže.
  4. Často utírejte prach: použijte vlhkou prachovku nebo hadřík, abyste se vyvarovali rozvíření nečistot a alergenů. Otírejte nejen nábytek, ale i police, rámečky, lampy, knihy a další předměty. Pokud jste na prachové roztoče alergičtí, vezměte si roušku, abyste nevdechovali dráždivé látky.
  5. Snižte vlhkost: použijte odvlhčovač vzduchu, abyste udrželi úroveň vlhkosti ve vašem domově na 50 % nebo méně. Také můžete k udržení chladu ve vašem domově použít klimatizaci, další odpuzovač prachových roztočů.

banner blog bovram

Jak se zbavit ostatních druhů roztočů?

Kromě prachových roztočů se můžeme setkat i s jinými druhy roztočů, které nám mohou způsobovat potíže.

Například roztoči, kteří se zavrtávají do kůže a způsobují svědění, zarudnutí a vyrážku.

Nebo roztoči, kteří napadají naše domácí mazlíčky a způsobují jim svědění, ztrátu srsti a infekce.

Jak se jich zbavit?

  1. Léčba: pokud máte podezření, že trpíte svrabem nebo že vaše zvíře má roztoče, obraťte se na lékaře nebo veterináře. Budete potřebovat speciální léky, které zabijí roztoče a zmírní příznaky. Také je důležité dezinfikovat vaše oblečení, ložní prádlo a osobní věci, které mohly přijít do kontaktu s roztoči.
  2. Používejte přírodní prostředky: existují některé látky, které mají odpuzující nebo zabíjející účinek na roztoče. Například olej z čajovníku, levandule, neem, eukalyptus, citronela nebo cedr. Můžete je použít jako spreje, gely, oleje nebo ultrazvukové odpuzovače. Je však třeba být opatrný a vybírat ty, které jsou bezpečné pro lidi a zvířata a neobsahují škodlivé chemikálie.
  3. Ošetřujte své rostliny: pokud máte problém s roztoči na rostlinách, můžete je postříkat roztokem z vody, mýdla a alkoholu, který roztoče usmrtí. Také je dobré odstranit poškozené listy a květy a pravidelně kontrolovat stav rostlin. Pokud je možné, přeneste rostliny do chladnějšího a suchého prostředí, kde se roztočům nebude dařit.

banner blog bovram

Nejčastější otázky?

Jak poznat, že jsou v posteli roztoči?

Roztoči jsou mikroskopické organismy, které nemůžeme vidět pouhým okem. Příznaky jejich přítomnosti v posteli zahrnují zvýšené alergické reakce jako kýchání, svědění očí, rýma nebo dýchací potíže, zvláště po probuzení. Dalším indikátorem může být zvýšený pocit nečistoty nebo prachu v ložnici, a to i přes pravidelné úklidy.

Jak se zbavit roztočů v matraci?

Pro eliminaci roztočů v matraci je důležité pravidelné větrání a udržování suchého prostředí, jelikož roztoči preferují vlhkost. Matrace by měla být také pravidelně vysávána speciálními filtry. Použití protiroztočových obalů na matrace a praní ložního prádla v horké vodě (nejméně 60°C) také pomáhá v boji proti roztočům.

Co zničí roztoče?

Roztoči jsou citliví na extrémní teploty. Vysoké teploty, například při praní ložního prádla ve vodě o teplotě 60°C a více, nebo použití parního čističe, je účinně zničí. Nízké teploty také mohou být účinné, například mrazení předmětů, které nelze prát nebo vyčistit jiným způsobem. Další metodou je použití speciálních čisticích přípravků nebo UV-C lamp určených k likvidaci roztočů.

Jak zatočit s roztoči?

Kromě výše uvedených metod je důležité udržovat celkovou čistotu a nízkou vlhkost v domácnosti. Časté vysávání, používání vzdušných filtrů schopných zachytit roztoče a pravidelné čištění a odvětrávání místností jsou klíčové. Rovněž je vhodné omezit množství látek, které mohou roztoče přitahovat, jako jsou těžké závěsy, koberec a nadměrné množství měkkých hraček nebo polštářů.

Zdroje článku:

How to Prevent Dust Mites in Mattresses (2024) - Mattress Clarity [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mattressclarity.com/blog/prevent-dust-mites-mattresses/

How to Remove Dust Mites from a Mattress | Heveya® Singapore [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.heveya.sg/blogs/articles/102507910-how-to-remove-dust-mites-from-a-mattress