Jaké přípravky na roztoče použít?

Roztoči jsou drobní živočichové, kteří žijí v našich domácnostech a mohou způsobovat alergie, svědění, kašel nebo rýmu. Jak se jich zbavit a jaké přípravky proti nim používat? V tomto článku vám poradíme, jak udržet váš domov čistý a bez roztočů.

pripravky-na-roztoce

Jaké přípravky pomáhají?

Roztoči se nejčastěji vyskytují v postelích, kobercích, čalounění, závěsech nebo plyšových hračkách.

Živí se odumřelou kůží a zanechávají za sebou alergenní výkaly. Proti nim je třeba bojovat pravidelným vysáváním, praním a utíráním prachu. Pokud jste alergičtí, doporučujeme vám nosit roušku při úklidu a používat speciální potahy na matrace a polštáře, které brání pronikání roztočů.

Kromě mechanického čištění existují také různé chemické přípravky na roztoče, které slibují účinné hubení roztočů.

Jedná se například o spreje, gely, prášky nebo tekutiny, které se aplikují na postele, nábytek, koberce nebo textilie.

Tyto přípravky obsahují látky, které roztoče usmrtí, zneškodní nebo odrazí. Při jejich používání je třeba dodržovat návod a bezpečnostní opatření, aby nedošlo k poškození materiálů nebo zdraví lidí a zvířat.

Mezi nejznámější a nejoblíbenější přípravky na roztoče patří například:

  1. Acarosan - sprej, který ničí roztoče a jejich vajíčka a zabraňuje jejich dalšímu rozmnožování. Používá se na matrace, polštáře, peřiny, koberce, čalounění nebo hračky. Je vhodný i pro alergiky a astmatiky, neobsahuje barviva ani parfemace. Aplikuje se jednou za 6 měsíců.
  2. Milbiol - sprej, který obsahuje přírodní pyrethrin, který roztoče usmrtí. Používá se na postele, nábytek, koberce, závěsy nebo textilie. Je bezpečný pro lidi a zvířata, nezanechává skvrny ani zápach. Aplikuje se jednou za 3 měsíce.
  3. Allergoff - tekutina, která neutralizuje alergeny z roztočů a snižuje jejich koncentraci v prostředí. Používá se na matrace, polštáře, peřiny, koberce, čalounění nebo hračky. Je hypoalergenní, neobsahuje parfemace ani konzervanty. Aplikuje se jednou za 2 měsíce.

Tyto a další přípravky na roztoče můžete zakoupit v lékárnách, drogeriích nebo na internetu. Před jejich použitím si vždy přečtěte návod a dodržujte dávkování a frekvenci aplikace. Pokud máte pochybnosti nebo nejste spokojeni s výsledky, poraďte se s lékařem nebo alergologem.

banner blog bovram

Pár rad na závěr..

Roztoči jsou nežádoucí spolubydlící, kteří mohou způsobovat nepříjemné zdravotní potíže. Abyste se jich zbavili a udrželi váš domov čistý a bez roztočů, je třeba pravidelně vysávat, prát a utírat prach.

Kromě toho můžete používat i různé chemické přípravky, které roztoče hubí, zneškodňují nebo odrazují. Při jejich používání je třeba dodržovat návod a bezpečnostní opatření. Pokud máte alergii na roztoče, doporučujeme vám navštívit lékaře nebo alergologa, který vám poradí, jak léčit vaše příznaky a jak předcházet dalším komplikacím.

Zdroje článku:

What to Know About Mites: Types, Bites, and More [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-about-mites

How to Get Rid of Mites On Humans | DIY Mite Control [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.solutionsstores.com/how-to-get-rid-of-mites-on-humans