Pomůže dezinfekce na roztoče?

Dezinfekce na roztoče je důležitým krokem pro udržení zdravého a čistého domácího prostředí, zejména pro lidi trpící alergiemi nebo astmatem. Roztoče jsou drobní pavoukovci, kteří se živí odumřelou kůží a žijí v prachu, matracích, polštářích, peřinách, čalounění a plyšových hračkách. Roztoče produkují alergeny, které mohou vyvolat různé příznaky, jako jsou kýchání, rýma, kašel, svědění, zarudnutí očí nebo dokonce astmatický záchvat. Proto je vhodné pravidelně provádět dezinfekci na roztoče, aby se snížila jejich koncentrace a zlepšila kvalita vzduchu a spánku.

dezinfekce-na-roztoce

Jak na správnou dezinfikaci?

Existuje několik způsobů, jak provést dezinfekci na roztoče, které se liší podle typu produktu, způsobu aplikace a účinnosti.

Některé z nejčastějších metod jsou:

  1. Dezinfekční spreje a postřiky: Jedná se o tekuté přípravky, které se stříkají na povrchy, kde se vyskytují roztoče, jako jsou matrace, polštáře, peřiny, nábytek, koberce nebo závěsy. Tyto produkty obsahují látky, které zabíjejí roztoče a ničí jejich alergeny. Některé z nich také působí proti jiným škůdcům, jako jsou štěnice, blechy nebo moli. Příkladem takového produktu je Sanytol, dezinfekční prostředek bez chlóru, který slibuje zneškodnit 100 % roztočů a štěnic. Při používání těchto sprejů je třeba dodržovat návod k použití, nechat působit po určitou dobu a poté větrat místnost. Také je třeba dbát na to, aby se tyto produkty nedostaly do styku s pokožkou, očima nebo ústy, protože mohou být dráždivé nebo toxické.
  2. Dezinfekční prášky a granule: Jedná se o suché přípravky, které se sypou na povrchy, kde se vyskytují roztoče, jako jsou matrace, polštáře, peřiny, nábytek, koberce nebo závěsy. Tyto produkty obsahují látky, které zabíjejí roztoče a ničí jejich alergeny. Některé z nich také působí proti jiným škůdcům, jako jsou štěnice, blechy nebo moli. Příkladem takového produktu je Acarosan, dezinfekční prášek, který slibuje zničit 95 % roztočů a jejich alergen. Při používání těchto prášků je třeba dodržovat návod k použití, nechat působit po určitou dobu a poté vysát nebo vyklepat. Také je třeba dbát na to, aby se tyto produkty nedostaly do styku s pokožkou, očima nebo ústy, protože mohou být dráždivé nebo toxické.
  3. Dezinfekční vysavače a parní čističe: Jedná se o elektrické přístroje, které využívají vysokého tlaku vzduchu nebo páry k odstranění roztočů a jejich alergenů z povrchů, jako jsou matrace, polštáře, peřiny, nábytek, koberce nebo závěsy. Tyto přístroje fungují tak, že vysávají nebo vypařují roztoče a jejich alergeny do speciálního filtru nebo nádoby, kterou je pak třeba vyprázdnit a vyčistit. Příkladem takového přístroje je Philips Anti-Allergen, dezinfekční vysavač, který slibuje odstranit 99,9 % roztočů a jejich alergenů. Při používání těchto přístrojů je třeba dodržovat návod k použití, pravidelně měnit filtry nebo nádoby a opatrně zacházet s horkou párou, která může způsobit popáleniny.
  4. Dezinfekční UV lampy a ionizátory: Jedná se o elektrické přístroje, které využívají ultrafialové záření nebo ionizaci vzduchu k zabití roztočů a jejich alergenů v prostoru, kde se nachází. Tyto přístroje fungují tak, že vydávají UV záření nebo ionty, které ničí DNA roztočů a jejich alergenů a zabraňují jejich množení. Příkladem takového přístroje je Clean Air Optima, dezinfekční UV lampa a ionizátor, který slibuje zničit 99,9 % roztočů a jejich alergenů. Při používání těchto přístrojů je třeba dodržovat návod k použití, nevystavovat se přímo UV záření, které může být škodlivé pro oči a kůži, a pravidelně čistit přístroj.

banner blog bovram

Jak předcházet roztočům?

Kromě těchto metod dezinfekce na roztoče je také důležité dodržovat některá základní hygienická a preventivní opatření, která mohou pomoci snížit výskyt roztočů v domácnosti.

Mezi ně patří:

  1. Pravidelné větrání a snižování vlhkosti: Roztoče potřebují vlhkost k životu, proto je vhodné větrat místnosti alespoň dvakrát denně po dobu 15 minut a udržovat vlhkost vzduchu pod 50 %. K tomu může pomoci používání odvlhčovačů, klimatizací nebo ventilátorů. Také je dobré vyhýbat se sušení prádla v interiéru, protože to zvyšuje vlhkost a láká roztoče.
  2. Pravidelné uklízení a praní: Roztoče se živí odumřelou kůží a organickým odpadem, proto je vhodné pravidelně uklízet a prát všechny povrchy, kde se mohou usazovat. To znamená vysávat nebo utírat prach z podlah, nábytku, závěsů, knih, dekorací a dalších předmětů, prát lůžkoviny, povlečení, polštáře, peřiny, čalounění a plyšové hračky na teplotě alespoň 60 °C

Zdroje článku:

How to Prevent Dust Mites in Mattresses (2024) - Mattress Clarity [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.mattressclarity.com/blog/prevent-dust-mites-mattresses/

How to Remove Dust Mites from a Mattress | Heveya® Singapore [online]. [cit. 17. 01. 2024]. Dostupné z: https://www.heveya.sg/blogs/articles/102507910-how-to-remove-dust-mites-from-a-mattress

Související články